CINSTIRE EROULUI – Deputatul Călin Bota, susținătorul proiectului prin care Vasile Lucaciu a fost declarat Erou al Națiunii, la ceremoniile de comemorare a Leului de la Șișești

0
171

CEREMONIAL – VASILE LUCACIU. Deputatul Călin Bota, susținătorul proiectului prin care, pentru cinstirea memoriei lui Vasile Lucaciu (1852-1922), considerat una dintre cele mai importante personalităţi politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului austro-ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania, şi recunoaşterea eforturilor depuse de acesta pentru realizarea Marii Uniri, acesta a fost declarat „Erou al Naţiunii Române”, a participat la ceremoniile de comemorare a unui centenar de la trecerea în neființă a Leului de la Șișești.

 

“După ce în luna martie a acestui an am avut onoarea de a prezenta în plenul Camerei Deputaților proiectul care a devenit lege prin care Pr. Dr. Vasile Lucaciu a fost declarat oficial ca Erou al Națiunii Române, acum, la comemorarea a 100 de ani de la trecerea în neființă a Leului de la Șișești, Vasile Lucaciu, am participat cu aceeași onoare la festivitățiile organizate la Șișești.

 

La Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor din Șișești am depus împreună cu colegii liberali o coroană de flori la mormântul „Leului de la Șișești” și am participat la o slujba „Te Deum” de comemorare, alături de dr. Laurentiu Batin (președintele Centrului de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș), Diana Baciuna (Secretar de Stat în Ministerul Culturii), dr. Anca Hendea (Secretar de Stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse), Rudolf Stauder (prefectul Județului Maramureș),  Ioan Mircea Tentiș (primarul comunei Șișești)”.

 

„Vasile Lucaciu şi-a dedicat întreaga viaţă luptei românilor pentru unitate, asumându-şi ani grei de închisoare pentru crezul său. A luptat pentru unire şi a fost unul dintre făuritorii ei. E un model pentru noi şi trebuie să transmitem acest model de mare iubitor de ţară şi generaţiilor viitoare”, a menționat deputatul PNL Călin Ioan Bota.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here