CINE A MINȚIT? – Zetea (PSD): „Pentru inundații am primit 0 lei de la Guvernul PNL” vs. Bogdan (PNL): „S-au alocat peste 23 milioane de lei”

0
2107
Ionel Bogdan și Gabriel Zetea

CERCETAREA UNEI CONTRADICȚII. În urmă cu două zile șeful administrației maramureșene, pesedistul Gabriel Valer Zetea, a înfăptuit în public o infracțiune penală nesancționată de organul letargic decât printr-un “oau!”, instigând la revoltă publică primarii maramureșeni pe considerent că Guvernul n-a alocat niciun leu Maramureșului pentru îndepărtarea efectelor inundațiilor de luna trecută.

 

După doar o zi, pesedistul a recidivat, perseverând în minciună: “Lansez un apel ca și cea de-a doua tranșă de evaluări pe care le-am efectuat în cadrul fiecărei primării să fie luate în calcul de către Guvern. Nu vorbim doar de cei 23 de milioane de lei raportați inițial, unde am primit 0 lei de la Guvernul PNL, ci de sume mult mai mari”.

 

Zetea a întărit astfel informația inițială pe care a împrăștiat-o, toxic (nefiind reală), într-o tentativă de a-și susține în continuare manipularea publică: Guvernul e format din niște nenorociți, care, uite!, n-au dat bani Maramureșului atât de încercat de inundații. A făcut asta în pofida avertizării publice a lui Ionel Bogdan (președintele PNL Maramureș), care a precizat din postură de secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului (adică se presupune, măcar, că are informațiile necesare) că Maramureșul a primit exact cât a cerut, respectiv 23.154.000 de lei, și că ar fi bine ca Zetea să nu mai mintă.

 

Bine, Zetea a continuat să susțină și după asta că județul n-a primit niciun leu și că a alocat el (din banii maramureșenilor, nu din salariul său, să ne înțelegem!) 2,4 milioane de lei pentru 12 localități din Valea Izei, urmând să mai aloce din banii județului (la următoarea ședință) bani și pentru localitățile de pe Valea Vișeului, Țara Lăpușului și pentru comuna Copalnic Mănăștur.

 

Având două persoane publice, șefi de partide în Maramureș, și două declarații contradictorii, iar adevărul fiind unul singur, să vedem cine a mințit și cine a spus adevărul…

 

Zetea vs. Bogdan

 

14 iulie 2020: Zetea (PSD), președintele CJ Maramureș: “ZERO lei acordați pentru inundații, în Maramureș, de Guvernul PNL! Din 327 de milioane de lei acordați de Guvernul PNL pentru inundațiile din ultima lună, Maramureșul a fost șters de pe hartă cu o alocare de 0 lei, potrivit hotărârii publicate în Monitorul Oficial. (…)

 

Am cerut, alături de prefectul județului, Nicoale-Silviu Ungur, în urma rapoartelor operative din fiecare localitate, suma de peste 20 de milioane de lei pentru Maramureș și nu am primit NIMIC. Asta demonstrează <FORȚA> PNL Maramureș (…).

 

Lansez un apel către colegii din administrația locală ca, în cazul în care Guvernul refuză să aloce banii pentru Maramureș, în această săptămână, să organizăm un protest în fața Palatului Victoria din București (…).” Suplimentar, pesedistul care mimează că-i deranjat a cerut demisia secretarilor de stat Ionel Bogdan și Călin Bota (ambii PNL), pentru că “nu sunt capabili să facă nimic pentru Maramureș”.

 

15 iulie: Bogdan (PNL), secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului: “Gabriel Zetea își face campanie electorală în mod josnic, încercând să speculeze suferința oamenilor afectați de inundații, pe care îi minte cu nerușinare. Mai mult, el lasă impresia că guvernul PNL se comportă la fel de iresponsabil ca guvernele PSD.

 

Județul Maramureș va primi în această săptămâna peste 23 de milioane de lei pentru acoperirea pagubelor provocate de primul val de inundații. Este una dintre cele mai mari sume alocate unui județ”.

 

 

 

16 iulie: La două zile de la instigarea la revoltă a primarilor maramureșeni și la o zi după ce Bogdan a încercat să-i liniștească isteria precizând că banii au fost repartizați, pesedistul Zetea și-a continuat zicerea în aceeași notă cu accente isterice și perseverând în ideea că Maramureșului nu i-au fost alocați bani (iar a lansat un apel – pare a fi făcut o fixație pentru lansarea de apeluri): “Lansez un apel ca și cea de-a doua tranșă de evaluări pe care le-am efectuat în cadrul fiecărei primării să fie luate în calcul de către Guvern. Nu vorbim doar de cei 23 de milioane de lei raportați inițial, unde am primit 0 lei de la Guvernul PNL, ci de sume mult mai mari”.

 

Ce se observă din cele două discursuri ale aceluiași pesedist? Că prima dată habar n-avea câți bani s-au cerut (pentru că banii au fost solicitați de Instituția Prefectului, cu care n-are nicio treabă Zetea), precizând o sumă aproximativă “de peste 20 de milioane de lei”, care a crescut în 24 de ore la “23 de milioane de lei” și că a rămas consecvent în sfera penalului, în privința instigării la revoltă publică a primarilor în fața Guvernului.

 

Subliniere (potențialilor care sunt tentați să considere că pesedistul Zetea a vorbit fără el, adică fără să știe că banii solicitați drept despăgubiri vor fi alocați): orice persoană interesată de administrație, cu atât mai mult Zetea, care e consilier județean de vreo 12 ani și de 8 ani e în structura de conducere a Consiliului Județean, știe că alocările financiare pe județe în cazul calamităților se fac în tranșe, în funcție (printre altele) de timpul în care s-au transmis către Guvern rapoartele de evaluare ale instituțiilor prefectului. Dar se alocă.

 

Suplimentar, în acest caz, Bogdan (care are acces la informațiile Guvernului) a precizat că banii sunt deja alocați, exact atâția câți erau cuprinși în raportul Maramureșului: peste 23 de milioane de lei. Deci Zetea a acuzat știind aceste detalii.

 

Cine e mincinosul

 

Județului Maramureș i-a fost alocată suma de 23.154.000 de lei din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații, decizia fiind oficializată în seara trecută, prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern în acest sens.

 

Banii vor merge înspre 45 de UAT-uri din județ (un municipiu, 10 orașe și 34 de comune) și la administrația județeană. Cele mai mari sume de bani au fost alocate orașului Vișeu de Sus (3.404.000 lei) și Borșa (2.680.000 lei), municipiului Sighetu Marmației (2.255.000 lei) și comunelor Moisei (2.450.000 lei), Rozavlea (1.667.000 de lei), Copalnic-Mănăștur (1.528.000 lei), Săliștea de Sus (1.254.000 lei), Leordina (1.164.000 de lei).  Aveți lista completă AICI.

 

Concluzia (deși e evidentă și previzibilă): pesedistul Zetea a mințit (nimeni nu mai numără a câta oară), liberalul Bogdan a spus adevărul.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here