CHIAR NU NE INTERESEAZĂ? – O analiză cutremurătoare: Primăria Baia Mare încasează doar 48% din impozitele pe locuințe, terenuri și mașini și se plânge că nu o duce bine

7
1685
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

EXCLUSIV – ANALIZĂ 2MNEWS. Impozitele pe clădiri/locuințe, terenuri și mașini reprezintă o componentă semnificativă în obligațiile de plată către un UAT, care sunt vărsate în bugetul local respectiv (obligații care mai includ: impozite pe profit/venit, cote defalcate din impuneri, sume repartizate de stat pentru finanțarea unor instituții din subordinea administrativă a UAT-ului, sume defalcate din TVA și venite de la bugetul statului, venituri din concesiuni, prestări servicii, taxe speciale, subvenții de la bugetul de stat, amenzi etc.).

 

Impozitele pe proprietate, 22,47% din totalul obligațiilor de plată

 

În cazul municipiului Baia Mare, a cărui administrație publică locală este controlată de edilul Cătălin Cherecheș (în foto), impozitele pe clădiri/locuințe, terenuri și autovehicule reprezintă 22,47%, adică aproape un sfert din obligațiile de plată anuale care “se varsă” în bugetul local. În date financiare, în anul 2022, Primăria Baia Mare ar fi trebuit să încaseze din impozite pe clădiri, terenuri și mașini aproape 116 milioane de lei (exact: 115.873.651,05 lei), însă nu a încasat nici jumătate, respectiv a reușit să strângă doar 56 de milioane de lei (exact: 56.183.802,72 lei) – procentual, suma reprezintă 48,49%.

 

Gradul de recuperare al acestor impozite de Primăria Baia Mare este unul extrem de scăzut, total neperformant, fapt care se repercutează direct și negativ asupra bugetului local, administrația locală făcând o proiecție/strategie a modului de cheltuire a banilor și în funcție de încasările prognozate. Când acestea se întâmplă doar la jumătate din suma prognozată, este firesc să apară disfuncționalități.

 

Sigur, este utopic să bugetezi activitatea unei primării pe un grad de încasare de 100%, însă atunci când lucrurile funcționează în această privință, gradul mediu de recuperare a acestui tip de impozit este cuprins între 75% și 90%.

 

Scrierea de față subliniază lipsa de performanță a Primăriei Baia Mare (și) din acest punct de vedere: al recuperării impozitelor pe locuințe, terenuri și mașini. Pentru a percepe la dimensiunea reală cum se repercutează nerecuperarea impozitelor “pe proprietate” asupra unui buget local, iată o transpunere financiară: exclusiv din aceste impozite, Primăria Baia Mare a adunat în 2022 cu peste 60 de milioane de lei mai puțin. Suma este imensă pentru dezvoltarea unui oraș și cauzează unor potențiale investiții.

 

Gradul de încasare al impozitelor în Baia Mare

 

În privința impozitelor pe clădiri/locuințe și terenuri, din suma totală de 85,41 milioane de lei (exact: 85.414.359,28 lei) gradul de încasare a fost de… 47,75%. Adică nici jumătate – s-au colectat la bugetul local din cei 85,41 de milioane de lei doar 40,78 milioane de lei (exact: 40.781.720,90 lei).

 

În privința impozitelor pe autovehicule, din suma totală de 30,45 milioane de lei (exact: 30.459.291,77 lei) gradul de încasare a fost de… 50,47%. Adică jumătate – s-au colectat la bugetul local din cei 30,45 milioane de lei doar 15,40 milioane de lei (exact: 15.402.081,82 lei).

 

De unde sunt restanțele: cine nu plătește

 

Și acum să vedem de unde NU recuperează impozitele Primăria Baia Mare. În bani (sume), cea mai mare sumă restantă este în privința impozitelor pe terenuri care aparțin persoanelor juridice/firme: peste 31 de milioane de lei (exact: 31.031.693,27 lei) – practic, s-a încasat doar 38,56%.

 

A doua componentă financiară majoră restantă este reprezentă de impozitele pe terenuri care aparțin persoanelor juridice/firmelor: 7,8 milioane de lei (exact: 7.810.413,56 lei) – practic, s-a încasat doar 41,23%.

 

A treia componentă majoră restantă este reprezentată de impozitele pe autovehicule care aparțin persoanelor juridice/firme: 5,6 milioane de lei (exact: 5.602.633,25 lei) – practic, s-a încasat doar 49,49%.

 

Scrierea NU acreditează ideea că firmele din Baia Mare nu-și plătesc impozitele pe clădiri, terenuri și mașini și că din această cauză suferă bugetul local, ci analiza de față descrie o situație de fapt în contextul în care acesta reprezintă primul pas pentru implementarea soluțiilor care duc la rezolvarea unei probleme. Iar soluții există (nu trebuie reinventate): dialogul direct cu restanțierii, eșalonări ale creanțelor și, mai ales, crearea unui mediu partenerial administrație locală – firme bazat pe încredere (că banii respectivi sunt folosiți real în dezvoltare și nu în sifonări insipide, care nu aduc nicio plus valoare localității).

 

De asemenea, restanțe se înregistrează și în cazul impozitelor impuse persoanelor fizice. În privința acestora, la impozitul pe mașini restanța este de aproape 9,5 milioane de lei (exact: 9.454.576,70 lei) – faptic, s-a încasat doar 51,18%. La impozitul pe locuințe/clădiri restanța este de 4,4 milioane de lei (exact: 4.434.297,03 lei) – faptic, s-a încasat 72,49%. La impozitul pe terenuri restanța este de aproape 1,3 milioane de lei (exact: 1.286.610,04 lei) – faptic, s-a încasat 75,68%.

 

În plus, componente cu restanțe semnificative au și taxa pe concesiune (3,6 milioane de lei) și amenzile (peste 23 de milioane de lei – aici gradul de recuperare este de doar 18,74%, pentru că în Baia Mare NIMENI nu plătește amenzi, dar se dau, să fie, să se raporteze pe principiul revoluționar “Mircea, Mircea, fă-te că lucrezi!”).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

7 COMENTARII

  1. Perfect adevărat,terenul este al meu nu al primăriei,am platit taxa notariala,TVA,și altele când l am cumpărat.Casa este a mea,am platit ptr construcția ei materiale care au conținut taxe,impozite,TVA,salarii,etc.De ce plătim impozite pe un lucru care este al meu,la care statul,primăria sau altcineva nu a contribuit cu nimic.?

  2. Dacă tot veni vorba de (ne) plăți… l-aș întreba pe edilul orașului cine plătește apa care curge pe o țeavă non-stop pe Craica, de 1 an de zile.
    Desigur, cetățenii de la blocuri, cei care tot așteaptă din 2011 să se facă curățenie pe Craica, așa cum a fost făcută promisiunea primarului Cherecheș.
    Dacă toți cetățenii de pe str. Păltinișului nu ar mai plăti taxe și impozite, ce s-ar întâmpla? Plătim, dar pentru ce? Pentru gunoaiele aruncate de rromi, pentru aerul irespirabil care vine valuri-valuri când deschizi fereastra?
    Primarul acesta este inconștient că silește o stradă întreagă să trăiască într-un haos de nedescris?
    Se știe clar de ce „pungile” au mai multe drepturi decât noi, însă e momentul să ne facem dreptate, pentru că până la urmă cineva trebuie să plătească.

  3. As dori să mă lămurească cineva, pe ce estebazat impozitul pentru terenuri și construcții?
    Impozitul pe autovehicule este bazat pe faptul că folosim infrastructura de drumuri publice.
    Dar când dețin un teren, este proprietatea mea, nu? De ce trebuie să platesc un impozit și acesta calculat si anual recalculat, după bunul plac al primariei? Dacă nu plătesc impozit, mi-l confiscă, pentru că am o datorie la stat.
    Cum definesc proprietatea în cazul acesta?

    • Perfect adevărat,terenul este al meu nu al primăriei,am platit taxa notariala,TVA,și altele când l am cumpărat.Casa este a mea,am platit ptr construcția ei materiale care au conținut taxe,impozite,TVA,salarii,etc.De ce plătim impozite pe un lucru care este al meu,la care statul,primăria sau altcineva nu a contribuit cu nimic.?

  4. Ba tocmai ideea asta trebuie acreditata! De ce unele firme din Baia Mica (tot mai mica) ar cinsti dregatoria, cand ies mai ieftin daca-l ghiftuiesc pe dregator? Si apoi la ce bun sa incaseze primaria taxe si impozite, cand poate sa se imprumute? Hienele astea gospodaresc orasul pe principiul „dupa noi potopul, sa nu mai ramana nimic de furat”!

    • Mai devreme sau mai târziu tot o sa plătească!!!!
      Poate se trezesc și băimăreni și nu l mai votează!!!!
      Normal că nu o duce bine primăria cu bugetul că primarul fate numai fapte bune ce e așa greu de văzut și priceput????
      Vă făcut ștrandul în oraș cu care se lauda în timpul campaniei electorale😂
      Curentul și apă la cei de la combinat trebuie platit!!!!
      Termopanele de la blocul unde ia scos pe ….au fost puse noi că la durut un cot pe primar ….
      A pus camere la bloc după ce s-au furat toate cele vechi…
      Așa că îl pot vota înca un mandat Băimăreni…Felicitări Băimărenilor!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here