CELEBRARE – În urmă cu 47 de ani lua ființă primul club de handbal din România: Minaur Baia Mare

0
593

MINAUR BAIA MARE. 14 mai este o dată cu rezonanță în handbalul românesc, pentru că în urmă cu 47 de ani, la 14 mai 1974, s-a înființat primul club sportiv exclusiv de handbal din țară: Handbal Club Minaur Baia Mare (era unul dintre primele cluburi monosport din România). În acea ediție de Divizia A (cum se numea pe atunci actuala Ligă națională), Minaur a încheiat pe locul 3, după cluburile departamentale din București, Steaua și Dinamo. Primele meciuri pe teren propriu ale echipei băimărene se jucau pe terenul de bitum (în aer liber) din spatele vechii săli de sport (de lângă fostul Ștrand Municipal – și ștrandul, și sala, și terenul sunt astăzi ruinate, din cauza proastei gestionări a administrației publice locale).

 

14 mai 1974 era o zi de miercuri și, pentru a spori importanța evenimentului, autoritățile locale au inaugurat și sediul clubului, pe strada Valea Roșie nr. 26 (există și astăzi, adresa clubului fiind aceeași, dar clădirea a fost lăsată să se ruineze de actuala conducere administrativă a Primăriei, care controlează astăzi clubul sportiv CS Minaur, precursor al HC Minaur – vechiul club fiind falimentat din cauza proastei gestiuni financiare).

 

De-a lungul existenței sale, echipa de handbal masculin Minaur Baia Mare a câștigat de 3 ori titlul de campioana națională (în anii 1998, 1999, 2015), de 6 ori Cupa României (în anii: 1978, 1983, 1984, 1989, 1999, 2015), o dată Supercupa României (2015) și de două ori Cupa IHF (în anii: 1985, 1988).

 

Primele două meciuri de handbal (în 11, unul între echipe feminine, unul dintre echipe masculine) din județul Maramureș s-au disputat în Baia Mare, în 9 august 1953, la inaugurarea Stadionului 23 August (acum Viorel Mateianu), în deschiderea unui meci internațional de fotbal, în fața a peste 12.000 de spectatori, între echipele de băieți și fete din Baia Mare și Sighetu Marmației.

 

* Foto: @ arhiva Minaur Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here