CELEBRARE – 565 de ani de la naşterea geniului Leonardo da Vinci, cel care a creat „Cina cea de taină”, celebra pictură din istoria universală a artelor

0
1314
„Cina cea de taină” - Leonardo Da Vinci

GENIU. Astăzi se împlinesc 565 de ani de la naşterea lui Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, adesea numit „cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii”. Universalist, da Vinci a fost nu doar cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, ci şi sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor.

 

Data naşterii lui Leonardo da Vinci este, de fapt, 23 aprilie (în 1452 fiind în vigoare vechiul calndar, „întârziat” cu 9 zile faţă de calendarul actual), evenimentul fiind consemnat cu exactitate („la ora 3 noaptea”) în jurnalul bunicului patern, Ser Antonio. S-a născut într-un orăşel din Toscana (care pe atunci făcea parte din Republica Florenţa, condusă de familia Medici), Vinci, pe valea inferioară a râului Arno.

 

A fost fiul nelegitim al lui Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci, un bogat notar florentin – mama sa a fost Caterina, după unele surse ţărancă, după altele, o sclavă arabă creştinată. Iniţial a trăit, împreună cu mama sa, în cătunul Anchiano, după vârsta de cinci ani fiind luat de tatăl său în Vinci – de altfel, „da Vinci” nu e un nume de familie, ci semnifică locul naşterii sale, însemnând „din Vinci” – particula „ser” indicând originea aristocrată a tatălui său.

 

Cina cea de taină

 

„Cina cea de taină” este o pictură murală cu dimensiunea 460 x 880 cm şi decorează fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano. Creaţia lui Leonardo da Vinci, considerată una din cele mai importante picturi din istoria universală a artelor, a fost realizată în tempera şi ulei, în perioada 1494-1497, pentru ducele Ludovico Sforza din Milano.

 

Faptul că lucrarea a fost executată pe ipsos – Leonardo, lucrând pe tencuială uscată cu materiale asemănătoare picturilor pe lemn -, a fost o greşeală tehnică, după puţin timp vopseaua desprinzându-se. De-a lugul timpului, pictura a fost restaurată de mai multe ori, însă doar ultima restaurare (începută în 1948 şi finalizată în 28 mai 1999) a dat rezultate pozitive.

 

Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus, așa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan, redând reacţiile diferite ale apostolilor săi, după ce Iisus anunţase că unul dintre discipolii săi îl va trăda.

 

Istoria picturii consemnează două evenimente majore: atunci când călugării dominicani au distrus peretele inferior, deschizând o uşă chiar la mijloc şi eliminând astfel picioarele lui Iisus, şi miracolul din august 1943, când în urma unui bombardament aerian, tavanul încăperii s-a prăbuşit, dar pictura a rămas ca prin minune intactă, protejată doar de câţiva saci cu nisip. În 1980, „Cina cea de taină” a lui Leonardo da Vinci a fost inclusă de UNESCO în patrimoniul umanităţii.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here