CE VREM SĂ FACEM – Dan Ivan (USR PLUS): Stopăm fenomenul de tăieri ilegale ale pădurilor din Maramureș!

0
254

ADVERTORIAL. Tăierile ilegale de păduri revin constant în atenția publicului fără a se lua măsuri concrete și viabile în acest sens. Este suficient să folosim Google Maps și vedem dezastrul ecologic ce paște Maramureșul, dezastru ce continuă să se extindă, de la an la an, ca o plagă.

 

Ani de-a rândul, politicienii români nu au făcut altceva decât să se acuze unii pe alții în timp ce autoritățile de la Bruxelles așteaptă din partea guvernului măsuri reale și cu efecte pe termen lung în abordarea problemei tăierilor ilegale. Acum, în plină criză sanitară și socială, ne paște și o accentuare a crizei de mediu. Conform Greenpeace România, în timp ce noi stăm în case, hoții de lemne își fac treaba.

 

Unul din obiectivele din programul de guvernare al USR PLUS este eliminarea acestui fenomen și transparentizarea pieței lemnului. Unul din obiectivele mele ca și candidat din partea USR PLUS la Senat este să mă asigur că protecția mediului și stoparea fenomenului de tăieri ilegale ale pădurilor să se facă nu doar pe hârtie.

 

Pentru ca obiectivele să devină realitate, vrem să lansăm DNA-ul pădurilor care, prin profesionalizarea instituțiilor juridice și a poliției, are menirea de a reduce infracțiunile de mediu și de a crește eficacitatea actului de justiție.

 

În plus, ne-am propus implementarea unui sistem complet de urmărire a masei lemnoase prin implementarea integrală a normelor EUTR (Regulamentul Uniunii Europene privind Lemnul) privind trasabilitatea masei lemnoase, prin optimizarea sistemului informatic SUMAL și a instrumentelor conexe ale acestuia. Este necesară adaptarea acestui instrument la nevoile și realitățile fondului forestier.

 

Siguranța celor care asigură paza pădurilor este vitală în tot acest context, vrem să eliminăm riscurile la care este supus personalul silvic aflat în misiuni de pază. Vrem ca activitatea de pază a pădurilor să fie asumată instituțional de către ocoalele silvice, realizarea unor hărți de risc care să fie actualizate permanent, planuri de patrulare auditate și optimizate periodic, utilizarea de tehnologii moderne de supraveghere și de intervenție.

 

Este important, de asemenea, să motivăm cumpărătorul final să achiziționeze lemn de foc ce provine din tăierile legale. Un mijloc optim de a face asta este prin restituirea TVA-ului către acesta. Vom crea astfel un instrument de identificare a măsurilor reale de lemn de facto a populației prin colectarea datelor de consum.

 

Protecția mediului și a pădurilor se realizează și prin folosirea de energie alternativă și regenerabilă cu randamente superioare (peleți). Consumatorul final trebuie să fie încurajat să facă tranziția către surse alternative, astfel presiunea pusă pe masa lemnoasă va scădea.

 

Una din metodele folosite pentru furtul de lemn este cea a evaluării greșite. Vrem să realizăm tranziția către o comercializare transparentă și controlabilă a lemnului exploatat prin depozite constituite ca puncte de intrare pe piață și adaptarea cadrului de organizare a lemnului prin contracte pe suprafețe mari și perioade de 3-5 ani.

 

Trebuie să ne asigurăm împreună că moștenirea pe care o lăsăm urmașilor noștri este una reală, nu doar de suprafață. Credibilitatea noastră stă în decizii luate corect, la nivel înalt, și muncă onestă în teren.

 

Pe 6 decembrie votează și tu o Românie fără hoție, votează USR PLUS la alegerile parlamentare!

 

Citește toate angajamentele noastre pe www.usrplus.ro/ce_ne_propunem.

 

USR Maramureș

 

* Material comandat de USR – filiala Maramureș, CUI 11200021



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here