CE A FOST GREȘIT – Bătălie mare pentru un contract de 7,5 milioane de lei în Maramureș: câștigătorul a ofertat cu o treime mai puțin, află ce presupune asta

0
5637

INADVERTENȚĂ. Compania Națională de Investiții (CNI) SA, firmă a statului în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a atribuit un contract estimat la peste 7,5 milioane de lei (sumă care include TVA, echivalentă cu circa 1,2 milioane de euro) și care vizează proiectare și execuție a reparațiilor și consolidărilor de maluri distruse în urma inundațiilor pe Valea Teilor și Valea Porcului în comuna maramureșeană Cicârlău, unei asocieri de firme care a sublicitat cu mai bine de o treime.

 

Câștigătorul licitației a fost declarată asocierea de firme Dumexim SRL & Rono Aqua SRL, care s-a angajat că facă lucrarea cu sub 5 milioane de lei (exact: 4.995.611,13 lei, sumă care include TVA), adică cu 33,57% sub evaluarea beneficiarului. Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, însă prețul a avut o pondere procentuală de 80% în decizia finală. Această licitație a suscitat un interes major din partea constructorilor specializați în astfel de lucrări, înregistrându-se 9 oferte.

 

Diferența foarte mare dintre prețul estimat și cel contractat poate fi cauzat doar de una dintre următoarele variante: fie estimarea a fost greșită (supraevaluată), fie a fost corectă și în acest caz ofertarea este mult subevaluată, ceea ce ridică semne de întrebare în privința capacității celor două firme contractante de a realiza lucrările la suma pe care au ofertat-o.

 

Câștigătorii
• Dumexim SRL este o firmă de construcții înregistrată în Oradea și controlată de soţii Simona Mariana Dume şi Florin Gabriel Dume, originari din Beiuș – în 2015, aceștia au fost implicați într-o anchetă DNA, fiind reținuți într-un dosar în care erau acuzați că în 2013 s-au folosit de documente măsluite pentru a obţine un contract public de 1,5 milioane de euro, finanţat din fonduri europene (modernizarea unui drum forestier în comuna Bulz). În 2021, firma a raportat o cifră de afaceri de 88,4 milioane de lei și un profit net de 1,67 milioane de lei realizat cu 207 angajați.
• Rono Aqua SRL este o firmă specializată pe proiectare, inginerie și consultanță tehnic, înregistrată tot în Oradea și controlată scriptic de Balogh-Soos Eva Andrea. În 2022 a raportat o cifră de afaceri de 3,63 milioane de lei și un profit net de 153.000 lei realizat cu 44 de angajați.

Valea Teilor și Valea Porcului, cei doi afluenți ai râului Ilba, cauzează de zeci de ani distrugeri semnificative în urma inundațiilor, nu doar a gospodăriilor din comună, ci și a drumurilor național și european care tranzitează localitatea. Până acum, în pofida repetitivității daunelor cauzate de inundații în zonă, statul a alocat sume nesemnificative pentru punerea în siguranță a celor două văi, ultima dată în 2020, când s-au alocat 100.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here