CAZUL LONGA DIN POIENI – Precedent în justiție: un judecător din Maramureș a decis că un om sănătos nu poate fi ținut de autorități în carantină

2
6311

ELIBERAT DIN CARANTINĂ. Ioan Longa din comuna maramureșeană Poienile de sub Munte a fost eliberat din carantina instituționalizată în urma unei decizii judecătorești care a format un precedent. Joi, 18 iunie 2020, un magistrat al Judecătoriei Baia Mare a decis că instituțiile statului trebuie să-l elibereze pe maramureșean din carantină (decizia nu este definitivă, dar este executorie), în consecință, autoritățile l-au eliberat pe Longa.

 

Acesta venise din Germania și, conform impunerilor ordonanțelor militare cauzate de pandemia de COVID-19, a fost informat că trebuie să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile. Numai că Longa nu a respectat această prevedere, a fost depistat de polițiștii din Leordina și în 13 iunie a fost introdus în carantină instituționalizată.

 

Longa însă a dat în judecată Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş și instituțiile cu rol de coordonare a Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş – M.A.I. – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş.

 

În primă fază, instituțiile statului au cerut judecătorului să admită că nu au calitate procesuală (adică, că nu au nicio treabă cu procesul), dar cererea le-a fost respinsă și procesul s-a judecat, pe repede înainte, stabilindu-se “încetarea de îndată a măsurii carantinării instituţionalizate instituite” împotriva lui Longa și “punerea acestuia în stare de libertate”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

    • Nu cred că a avut avocat, s-a utilizat instrumentul cererii de ordonanță președințială (o procedură rapidă în fața instanței), cererea fiind trimisă pe e-mail de bărbatul aflat în carantină. Judecător a fost Cosmin Cristian Pop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here