CÂT I-A ȚINUT VITEJIA – Imediat după ce au fost amendați de instanță pentru că au refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească, consilierii băimăreni s-au întâlnit la ceas de seară și au aprobat PUZ-ul Pietrosul

3
10979

DECIZIE. Consilierii locali din municipiul Baia Mare, intrați în vrie după ce 21 din cei 23 de aleși locali au fost sancționați de instanță cu plata unei amenzi și a penalităților aferente care depășește deja 300.000 de lei/consilier pentru refuzul de a pune în aplicare a deciziei definitive a instanței (prin aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal – PUZ – aferent construirii unui bloc de locuințe în zona Pietrosul), și-au reconsiderat vitejia și s-au întrunit vineri, 27 ianuarie 2023, la ceas de seară (atipic pentru desfășurarea ședințelor forului deliberativ), și au votat, pe repede înainte, aprobarea respectivului PUZ.

 

Ședința Consiliului Local (CL) Baia Mare a fost convocată în regim extraordinar, în 27 ianuarie la ora 19.30, după decizia Tribunalului Maramureș din 26 ianuarie, în urma căreia 21 de consilieri au fost amendați pentru neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti pronunțată în 2 iunie 2022. Sancțiunea este prevăzută în articolul 24 din Legea contenciosului administrativ (nr.554/2004 ), conform căruia autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un certificat, o adeverinţă sau orice alt înscris, în termenul prevăzut în cuprinsul hotărârii definitive şi irevocabile, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.

 

Ședinţa extraordinară din 27 ianuarie a fost impusă de consilierii amendați, dar nu a putut fi programată decât seara, pentru că în cursul zilei, primarul Cătălin Cherecheș (singurul care putea iniția proiectul de aprobare a PUZ-ului care permite construirea blocului din zona Pietrosul) era la Cluj-Napoca, având termen la apelul procesului în care a fost inculpat pentru luare de mită și în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare.

 

Așa că, la ora 19.10 s-a întrunit Comisia Juridică, la ora 19.20 cea de Urbanism (cele două comisii care trebuiau să avizeze PUZ-ul înaintea supunerii la votul plenului CL), iar la 19.30 a avut loc ședința extraordinară, PUZ-ul fiind aprobat. Așadar, vitejia consilierilor locali, care au refuzat adoptarea aprobării PUZ-ului fiind instigați de primarul Cherecheș în acest sens (Cherecheș – în 21 octombrie 2022, în ședință extraordinară a Consiliului Local Baia Mare: “Eu dacă aș avea drept de vot ori m-aș abține și mi-aș manifesta votul când Municipiul își va finaliza PUZ-ul pe o zonă mult mai largă, sau aș vota împotriva acestui PUZ.”), a durat puțin. Foarte puțin.

 

Ședința s-a desfășurat fără prezența președintelui ales, viceprimarul Ioan Doru Dăncuș (înlocuit de viceprimarul Pap Zsolt) – surse administrative au precizat pentru 2mnews că absența/lipsa viceprimarului Dăncuș ar fi fost strategică, acesta urmând să execute ordinul Întâiului Ales și să conteste hotărârea aprobării PUZ-ului în contencios administrativ (pe considerent că PUZ-ul adoptat n-ar avea autorizațiile, certificatele, avizele ș.a.m.d. în termen de valabilitate – acestea fiind expirate, tocmai pentru că autoritatea publică a tergiversat aprobarea sa și apoi l-a respins, fapt decis de instanță ca ilegal).

 

Cei 21 de consilieri locali au fost sancționați cu amendă + penalități care la 26 ianuarie 2023 totaliza 317.930 de lei/consilier. Consilierii sancționați sunt următorii: viceprimarul Doru Dăncuș, Radu Ardelean, Ștefan Lupșa, Mariana Pop, Gabriel Roman, Ionuț Pîrvu și Mihaela Elena Câmpan (toți 7 de la Coaliția pentru Maramureș), viceprimarul Pap Zsolt și Pintér Zsolt (ambii de la UDMR), Mircea Cirț, Romeo Crișan, Gheorghe Bărbuș, Ioana Marincaș, Anne Marie Hordău și Ovidiu Crăciun (toți 6 de la PNL), Bogdan Hodorogea, Claudiu Pop, Horia Buhan, Leontin Pop (toți 4 de la USR), Cornel Varga și Adrian Pop (ambii de la PMP).

 

Decizia nu este definitivă, consilierii sanționați o vor contesta prin apel, însă cuantumul final al acesteia se va calcula doar la momentul plății efective, așa că suma/consilier va fi mult mai mare. Prin aprobarea PUZ-ului, consilierii locali speră măcar la o diminuare a amenzii și/sau penalităților.

 

Aceasta e povestea unei vitejii care durat foarte-foarte puțin, cauzate de o instigare la abuz de primarul municipiului, care s-a dovedit a fi ilegală. PUZ-ul din zona rezidențială cuprinsă între bulevardul Bucureşti, strada Gheorghe Bilaşcu şi strada Petru Maior, permite construirea de firma Pietrosul SRL, controlată de Ion Roman, a unui bloc de locuințe P+5 Etaje+ Nivel tehnic. Proiectul a fost elaborat în 2017 în conformitate cu Planul de reglementări urbanistice și Regulamentul local de Urbanism.

 

* Foto generică (ședința s-a desfășurat on-line)

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Mai de interes pt mine e ce s-a decis la apelul lui Kake ??? Consilierii , care au devenit slugile infractorului , să plătească pt prostia și slugărnicia lor …dar Justitia , nu ne scapă odată de infractor ???Că l-au votat prostii și din arest , și acum suferă un oraș întreg …vorba altui infractor , „Piedone „: prosti, prosti , dar mulți !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here