CÂT DE SLABI SUNTEM – Doar în 10 județe din România nu există niciun parc industrial: Maramureșul este printre ele, vezi cu cine ne comparăm

2
2417

PARCURI INDUSTRIALE. În România, în acest moment există fix 100 de parcuri industriale (puține dintre acestea sunt în curs avansat de amenjare/inaugurare, cea mai mare parte fiind operaționale, 98% dintre acestea fiind și profitabile financiar, nu doar social). Aceste 100 de parcuri industriale sunt amplasate în 31 de județe și în capitala București și au suprafețe cuprinse între 253 de hectare (cel de la Ariceștii Rahtivan – jud. Prahova) și 1,87 hectare (Carfil din Brașov, pe platforma firmei Carfil care face service și mentenență la armamentul produs de Romarm – acolo sunt acum 54 de firme).

 

În consecință, doar 10 județe din România nu au nici măcar un parc industrial, administrațiile locale & județene nefiind în stare în 30 de ani trecuți după abolirea regimului comunist să facă nicio structură de tipul platformelor industriale cu facilități.

 

Pentru că, aflați dacă nu știați, rezidenții unui parc industrial (adică firmele care investesc și-și desfășoară activitatea acolo) beneficiază prin lege de diferite scutiri (de pildă, nu plătesc impozit pe teren și pe clădiri), plus alte facilități pe care legislația permite autorității locale să le-o acorde (de exemplu, gratuitate la eliberarea unor autorizații sau avize).

 

Maramureșul, așa cum știți, face parte din Grupul celor 10 neputincioși. Zero, nimic, nada. Deși înființarea parcurilor industriale în județul Maramureș a fost un punct electoral pe agenda ultimilor trei președinți ai Consiliului Județean: Zamfir Flore Ciceu (PC/ALDE, acum PNL – acesta a promis chiar edificarea a 4 parcuri industriale în mandatul său, sigur, a mințit, că după ce a fost ales nici măcar nu s-a apucat să facă unul amărât, darmite 4), Gabriel Valer Zetea (PSD, nici el n-a făcut, doar a promis, dar de la el nici n-aveam așteptări, pentru că a dovedit cât poate: ZERO) și Ionel Bogdan (PNL). OK, aici suntem. În grupul neputincioșilor. Bogdan a inițiat deja niște lucruri în acest sens (locație, proiect, firma de administrare, demersuri incipiente), rămâne să vedem și concretizarea.

 

Cine mai e ca noi? Adică atât de slab-slab-foarte slab? Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Tulcea, Vaslui și Vrancea sunt cele 10 județe în care nu există nici măcar un parc industrial. Evident, aceste județe sunt și la coada clasamentului național privind dezvoltarea economică.

 

Județele cu cele mai multe parcuri industriale sunt Prahova (16!), Cluj (12), Brașov (9), Bihor (7), Ilfov (5), Timiș (4). În Maramureș, geniile care ne conduc administrativ consideră că nu e necesar să avem parcuri industriale, că nu e bine. A zis public asta și primarul municipiului reședință de județ, Cătălin Cherecheș, care, fiind ditamai doctor în economie, ar trebui să se presupună că știe ce vorbește. Desigur, argumentând doar cu statistica prezentată în această scriere, simplificată la extrem, concluzia e una singură: nu știe.

 

În Breaza (știți, un orășel de dimensiunea Băii Sprii, cu o populație de aproape 10 ori mai redusă decât Baia Mare) există un parc industrial. În Săcueni (știți, un orășel cât comuna Poienile de sub Munte) este în curs de amenajare un parc industrial. Atât au putut și atât pot personajele pe care le-am ales să conducă administrațiile localităților & județului. V-am spus, cu tristețe, doar cum stăm.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here