CÂND GRATIS ÎNSEAMNĂ SCUMP – Ce va plăti Consiliul Județean Maramureș comunei Satulung pentru că îi permite construirea depozitului de deșeuri

2
3514
Bujorel Vasile Mureșan (primar Satulung) și Ionel Bogdan (președinte CJ Maramureș)

CE SE DĂ ÎN SCHIMB. Nimic în lumea asta nu-i gratis, doar votanții naivi mai cred în basmul cu gratuitatea oferită de cel votat. Apoi și aceștia scot banii, plătesc și se bucură de „gratuitate”. Poate doar ajunși acasă se scarpină-n cap și se gândesc că ceva nu e în regulă, că-s mai săraci decât înainte, dar păstrez mari rezerve că ajung la concluzia că vinovată pentru sărăcie e chiar „gratuitatea” primită cu atâta bucurie. Acesta a fost intro-ul cu tentă de filozofia străzii, să intrăm în subiect…

 

Pentru că toți cei interesați se-ntrebau cum a-nceput într-o liniște suspectă construirea depozitului temporar de deșeuri din comuna Satulung, chiar și așa, în extravilan, într-o zonă nelocuită – în condițiile în care trecutul ne-a demonstrat că mai ușor construiești pe lună acest obiectiv decât în Maramureș, comunitățile împotrivindu-se vehement și apoi plătind triplu salubrizarea fără să se întrebe de ce -, e momentul să deconspirăm ce primește în schimb comunitatea de acolo.

 

Așa cum și-a văzut propriul interes (dar și al comunității) primarul Ioan Stegeran de la Fărcașa, pe care Mircea Man (pe atunci președintele Consiliului Județean Maramureș) l-a declarat erou județean pentru că și-a convins consătenii să permită edificarea depozitului de deșeuri pe teritoriul comunei, și primarul Bujorel Vasile Mureșan de la Satulung își primește partea. În ce constă “partea”, aflați acum.

 

Sensibilizat până peste poate de acceptul administrației din Satulung, actualul președinte al CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a recționat exact ca predecesorii săi (Mircea Man, Zamfir Flore Ciceu și Gabriel Valer Zetea), care l-au îndestulat din pușculița județului pe Stegeran în așa hal încât acesta rămâne primar pe viață după ce a dirijat banii primiți cu bonomie din bugetul Maramureșului spre facilități pe care nu le au multe dintre orășelele județului și, evident, niciuna dintre comune.

 

Ce s-a cerut și s-a acceptat

 

Bogdan va primi girul aleșilor județeni să semneze un protocol de colaborare cu Mureșan pentru “realizarea în comun a unor proiecte de investiții”. Sigur, acest în comun se traduce prin “o parte (CJ Maramureș) pune banii și face documentațiile și investițiile, iar cealaltă parte (primarul din Satulung) spune ce investiții vrea”.

 

Și se știe deja ce investiții vrea (și au fost acceptate):

  1. Rețea de alimentare gaze naturale în Arieșu de Pădure + Extindere rețea de gaze naturale în Satulung, Finteușu Mic, Fersig, Pribilești, Mogoșești și Hideaga;
  2. Sistem de canalizare menajeră în toată comuna Satulung + Extindere rețea de alimentare cu apă în Arieșu de Pădure, Finteușu Mic și Arieșu de Pădure;
  3. Asfaltare drumuri comunale din satele Pribilești, Mogoșești și Hideaga;
  4. Modernizarea Drumurilor Comunale: DC 67, DC 71 și DC 76;
  5. Modernizare drumuri de exploatare agricolă (din DE58 – la limită intravilan Arieșu de Pădure);
  6. Construcția unui dispensar uman nou (cabinete medicale) în Satulung.

 

Nu vreau să calculez nici măcar estimativ cantitatea financiară a celor 6 proiecte mari de investiții și nici să stârnesc patimi. Până la urmă, cei din Satulung, ca și cei din Fărcașa, și-au vândut sărăcia. Și au vândut-o scump. Pentru că alții au refuzat să o facă. Și au rămas ecologiști. Și săraci.

 

Nu știu dacă e mai bine, sau mai rău, doar am expus o stare de fapt și să vă anunț că și pe noi, pe maramureșeni, această “gratuitate”, această pleașcă (s-a găsit un loc unde se construiește depozitul temporar de deșeuri, pentru a nu ne mai căra gunoiul la 280 de kilometri de județ și a nu mai plăti salubritatea de trei ori mai scump decât alți semeni), ne va costa scump.

 

Pentru că-n viața asta nimic nu e gratis. Nici măcar luminițele, scenele și concertele lui Cătălin Cherecheș, cel plecat în vacanță în străinătate să nu-i pută orașul îngropat în jeg și gunoaie (Orașul Învingătorilor).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Asta merita oamenii, care se multumesc cu putinin.
    Votand hoti de 30 de ani .
    Apropo Baia Mare parcul industrial va place? … este grozav, industrie aproape moarta , oras curat, pe centru asfaltul se face o data la 2-3 ani.
    Cand in periferie cratere cat casa .
    Votati hoti in continuare !
    Copii vostri pleaca in alta parte, pt ca daca nu stai la stat viata este grea.
    Succes Maramures votati bine in continuare!
    Succes

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here