CAMPIONUL „BUGETARILOR” – Emil Marinescu, director la firma Consiliului Județean Maramureș, venituri cumulate din pensie și „salar”: 23.982 lei net/lună

6
3940
Emil Marinescu

EPISODUL 2 – BINE REMUNERAȚII DIN BANI PUBLICI. Emil Marinescu (61 de ani), pensionarul și directorul general al Drumuri și Poduri Maramureș SA, firma Consiliului Județean (CJ) Maramureș, a înregistrat în 2021 o medie a veniturilor cumulate, din pensie, salariu și premii, de 23.982 lei net („în mână”) / lună, fiind ignoratul plătit cel mai bine de entitățile publice din județul Maramureș.

 

Practic, anul trecut, Marinescu a încasat 275.787 de lei net. Această sumă este compusă din pensia de 115.380 lei (pentru că Marinescu s-a pensionat în urmă cu… 18 ani, în 2004, la vârsta de 43 de ani, ca „specialii”) și salariul și premiile financiare primite în baza funcției în care a fost postat exclusiv politic, acestea totalizând 160.407 lei.

 

Simplificat, pensionarul Marinescu primește net („în mână”) de la stat o pensie de 9.615 lei/lună, iar angajatul la firma statului / CJ Maramureș Marinescu primește o medie netă de 13.367 lei/lună (aproape cât președintele CJ Maramureș și primarul municipiului reședință de județ și mai mult decât vicepreședinții administrației județene și viceprimarii Băii Mari!), din „salar” (cum scrie Marinescu) și „premii”.

 

Ce e Drumuri și Poduri Maramureș

 

Cât de „dificil” este să îndeplinești sinecura de la Drumuri și Poduri Maramureș SA? Ar fi dificil dacă firma ar fi participantă cu fair-play în circuitul economic concurențial, însă această societate (fosta Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, de la care a preluat toate activele, inclusiv cele 4 stații de asfalt şi preparare mixturi asfaltice), având unic acționar administrația județului (CJ Maramureș), a primit de la proprietar cadou gestionarea drepturilor unei clasice firme monopoliste, încredințându-i-se direct, fără nicio licitație, toate lucrările privind drumurile județene din Maramureș – cadoul constă într-un contract de delegare care datează din 18 mai 2011 și care a fost prelungit periodic prin acte adiționale (ultimul semnat la 5 iulie 2021).

 

Pe scurt, o firmă care nu este inclusă decât formal în circuitul concurențial, dându-i-se o felie mare de lucrări sigure (întreținerea rețelei de 787 kilometri de drumuri județene) și fiind alimentată financiar din pușculița publică a județului. Exemplu edificator: în 2021, ponderea contribuției CJ Maramureș la cifra de afaceri a firmei sale a fost de… 87,89% (în sumă de aproape 35,5 milioane de lei).

 

Pentru cei interesați, detalii despre strategii, motivații și banii virați/plimbați din bugetul județului în bugetul firmei într-o recentă analiză 2mnews AICI).

 

Funcția de director general la Drumuri și Poduri SA Maramureș este o sinecură bine remunerată. Până în martie 2021, Marinescu a fost plătit cu un salariu aferent directorului general de 18.231 lei (brut). De asemenea, el mai primea (primește și acum) încă un salariu pe an (al 13-lea), sub titlul de participare la profitul societății a directorilor care au avut stabiliți indicatori de performanță. Din martie 2021, salariul lui Marinescu a fost scăzut la 15.048 lei (brut), prin decizia Consiliului de Administrație.

 

Cine e Emil Marinescu

 

Din anul 2004, când s-a pensionat la vârsta de 43 de ani, ca “specialii”, Emil Marinescu a intrat în reconfortantul sector bugetar. Imediat după pensionare a devenit vicepreședinte CJ Maramureș (timp de trei mandate docile, în perioada 2004-2016). Când n-a mai prins loc eligibil pe lista aleșilor județeni, a primit o sinecură de la șeful de partid, Gabriel Valer Zetea (PSD), devenit președinte al CJ Maramureș: director comercial Drumuri și Poduri Maramureș SA (firma CJ Maramureș), unde a luat leafă în perioada 2016-2018. Din 2018, același șef de partid l-a propulsat în funcția supremă în firmă: director general Drumuri și Poduri SA (funcție pe care o ocupă din 27 aprilie 2018).

 

De la nașterea sa și până acum, Marinescu a fost consecvent profesional, având doar trei meserii. În meseria sa (inginer minier) a muncit doar 17 ani (1987-2004, la Exploatarea Minieră Șuior), pensionându-se la 43 de ani și cumulând o pensie substanțială de lucrător în subteran, pensie care în ultimii 7 ani i-a crescut de la 3.500 lei/lună (2015) la 9.615 lei/lună (2021) – pentru că așa se-mparte dreptatea în această țară jefuită la lumina zilei, dar fără jefuitori.

 

După ce a renunțat la meseria de bază, Marinescu a fost 12 ani vicepreședinte al CJ Maramureș (2004-2016), iar de 6 ani este director la Drumuri și Poduri Maramureș SA, firma CJ Maramureș. În ultimii 6 ani, adică din 2016 (de când a fost numit în conducerea firmei) și până în 2021, veniturile anuale obținute de la stat de Marinescu au crescut cu aproape 100.000 lei/an, de la 188.880 lei net la 275.787 lei net – sau, dacă doriți, de la 15.740 lei net/lună (cât a acumulat în 2015) la 22.982 lei net/lună (cât a acumulat în 2021).

 

Oficial, Marinescu este director general al Drumuri și Poduri SA până în 29 mai 2023, când îi expiră mandatul „câștigat” la 29 mai 2019, pe vremea când administrația județeană era condusă de șeful său de partid (Gabriel Valer Zetea – PSD). Atunci, el a „câștigat” un mandat de 4 ani la conducerea societății, printr-un simulacru de concurs al cărui rezultat l-am comunicat public cu mult înainte ca acesta să aibă loc).

 

În ultimii 18 ani, politic, Marinescu a baletat prin tot spectrul politic, din stânga la dreapta și-napoi, fiind în PRM, PNL, ALDE și PSD (unde este și acum), dar reușind să mănânce de la aceeași instituție: Consiliul Județean Maramureș. Și mănâncă bine.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. O loaza politica ca și alți umflați ai politicii românești băimărene hoban Anghel chereches zetea Ionel bogdan man dâncus remes și mulți alți guitatori…

  2. Stiti expresia *TACE CA PORCUL IN CUCURUZI*? I se potriveste de minune la acest Trahanache al politicii maramuresene! Un parvenit, un analfabet functional, o masa inerta de vreo 150 kg, un mancator cu 2 linguri! Du-te ma acasa! Esti bun doar in codru sa stai, sa mananci ghinzi ca si porcii mistreti pe care ti-i pregateste nevasta ta Peghy!

  3. Măi oameni buni, totuși noi,voi sunteți întregi la cap!!!????Cum vă puteți bate joc de ceilalți concetățeni, unii care nici într-o viață nu au veniturile pe care le are acest personaj, dealtfel mediocru pentru noi,dar isteț pt el și familia lui. Dacă ai sânge în instalație spune ce ai făcut concret pt noi maramureșeni, ori pt.cei din Codru Butesii s-au Buteasa, de unde te tragi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here