CAMPANIA UNUI ORAȘ – Nicolae Neșovici (Minaur 1980-1990), dublu câștigător al Cupei IHF, cetățean de onoare al Băii Mari: Susțin înființarea Muzeului Minaur în sediul istoric al clubului!

0
1528
Nicolae Neșovici

ÎMPREUNĂ SALVĂM SEDIUL ISTORIC MINAUR. 2mnews a demarat o campanie care vizează oprirea proiectului conducerii Primăriei Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Chercheș, de a demola sediul istoric al clubului Minaur Baia Mare pentru a construi în locul său un centru de zi pentru vârstnici (la câțiva metri se mai află exact un asemnea centru). Campania noastră propune reabilitarea clădirii și înființarea Muzeului Minaur, obiectiv care poate fi atins chiar anul viitor, când Minaur aniversează 50 de ani de la înființarea primului club de handbal din România.

 

În cadrul acestei campanii am postat pe prima pagină a ziarului (vizibil, pe coloana din dreapta) un sondaj de opinie la care vă invităm să vă spuneți părerea despre cele două variante.

 

De asemenea, în timpul acestei campanii de salvare a unui edificiu emblematic pentru istoria orașului și valorizarea sa așa cum merită echipa care a adus glorie Băii Mari, fiind singura care a triumfat de lungul timpului și în cupele europene (dublă câștigătoare a IHF Cup, în anii 1985 și 1988), vom publica opinii pe care le considerăm edificatoare ale fostelor glorii ale clubului Minaur, ale factorilor decidenți (consilierii municipali), ale factorilor semnificativi (parlamentari și lideri de partide), ale suporterilor și cetățenilor care iubesc acest club.

 

Nicolae Neșovici: Muzeul Minaur, un demers necesar pe care îl susțin

 

Astăzi, aveți părerea unui sportiv care a activat la Minaur Baia Mare în perioada 1980-1990, portarul Nicolae Neșovici, dublu câștigător al trofeelor europene ale clubului Minaur (cupele IHF în 1985 și 1988).

 

Susțin și eu în totalitate această campanie de salvare a sediului istoric al clubului Minaur și transformarea sa în Muzeul Minaur. În anii 90, Minaur a făcut cunoscută Baia Mare în lume. Noi și când mergeam în Germania, Austria, Spania ș.a.m.d., mergeam cu cu palăriuța de moroșeni, cu lămpi și cască de mineri și așa au auzit vesticii de Baia Mare. […] Locuri unde să joace pensionarii remi sunt convins că se vor mai găsi în oraș… Susțineți și înființați Muzeul Minaur!

După 1990, încet-încet, ne-au îndepărtat pe toți foștii jucători de la club, care a ajuns pe mâna unora care nu înțeleg fenomenul handbalistic și care au dus clubul tot în jos. Regres total. Ar fi îmbucurător dacă această campanie s-ar concretiza prin înființarea Muzeului Minaur, deși vă spun sincer nu știu dacă mai este ce pune în acest muzeu.

 

Să vă interesați unde sunt trofeele câștigate de Minaur Baia Mare, pentru că eu când am fost chemat să antrenez la Academie (n.red., Academia Minaur), am ajuns, întâmplător, într-un depozit de la Sala Sporturilor, de lângă sala de forță, și am văzut niște cupe aruncate  grămadă într-un colț, lângă haltere. Erau niște cupe metalice, mai vechi, și am întrebat unde sunt cupele IHF… N-am primit răspuns. Dar poate dumneavoastră o să aflați și asta.

Cupa IHF 1985

Cupa IHF 1988

Domnule, să se înființeze acest Muzeu Minaur, nu pentru mine, pentru colegii mei, mari handbaliști ai României, care au făcut performanțe pe care cei de acum nu că nu le pot depăși, nu le pot nici visa… Să se înființeze Muzeul Minaur acolo, pe strada Valea Roșie, unde a fost centrul de comandă al handbalului băimărean, pentru oamenii din acest oraș. Băimărenii iubesc handbalul, se pricep la handbal, nu îi poți păcăli, și au crescut o dată cu Minaur. Ne-au iubit și i-am iubit și noi, necondiționat. Ne-au făcut să ne simțim mari, indiferent de cât de experimentat jucător erai.

 

Nu poate niciunul dintre noi să-i uite vreodată pe suporterii băimăreni. Ne-au făcut să ne simțim acasă, de oriunde eram. Și pentru cei mai mulți dintre noi, Baia Mare a fost acasă. Pentru băimăreni și pentru cinstirea primului club de handbal din România, Minaur, pentru asta ar trebui înființat acest muzeu. Locuri unde să joace pensionarii remi sunt convins că se vor mai găsi în oraș… Susțineți și înființați Muzeul Minaur!”.

 

După mine l-au trimis pe Negovan, așa am ajuns la Baia Mare”

 

Nicolae “Niki” Negovan are acum 66 ani. Orginar din comuna CA Rosetti (jud. Buzău) în Câmpia Bărăganului, pe malul Buzăului, a ajuns la Minaur Baia Mare de la Știința Bacău. Avea 23 de ani și deja jucase la Rapid București, Dinamo București, Piatra Neamț și Bacău. “Eu am crescut și am învățat meserie de la mari portari ai României, coloși. La Dinamo era marele Mihai Redl, dublu campion mondial, cel mai bun portar din lume și la handbal în 11, cum era la început, și în 7. Eram tânăr pe atunci, abia major, iar la Dinamo era alt portar uriaș, portarul naționalei, Cornel Penu, campion mondial, medaliat olimpic…

 

Minaur l-a trimis după mine pe Negovan. Am venit deși mă simțeam bine la Bacău, erau condiții bune, dar în acel an a plecat antrenorul la Arad, și alți trei jucători de bază și am zis că se desființează echipa. Am venit la Baia Mare. Președinte era Alexandru Konnerth, iar Maier era vicepreședinte. Pe vremea aceea ți se dădea un salariu destul de bun (eu eram angajat la Mina Cavnic), apartament și masa de prânz.

 

Prime aveam de obiectiv, nu de meciuri. Parcă erau 3.000 de lei dacă terminam campionatul pe locul 3, 4.000 de lei pentru locul 2 și 5.000 de lei pentru locul 1. Nu erau sume fabuloase, ca acum”, a rememorat, pentru 2mnews, fostul mare portar Nicolae Neșovici, cu 25 de prezențe în echipa națională a României, dublu câștigător al IHF (cu Minaur, în 1985 și 1988), triplu câștigător al Cupei României (cu Minaur, în 1983, 1984 și 1989), campion național (cu Dinamo, în 1978), multiplu medaliat cu argint și bronz în campionatul național, dublu semifinalist în Cupa Cupelor (cu Minaur, în 1981 și 1986).

 

Spune ceea ce au împărtășit toți foștii mari jucători ai echipei băimărene: că Minaur și-a clădit performanțele pe muncă (legendarele cantonamente ale lui Pană de la Izvoare – “înviorarea era o oră, ca un antrenament!” – și două, uneori chiar trei antrenamente pe zi, “Noi n-am avut Paște, Revelion…”) și pe unitatea unei echipe formate din jucători extrem de talentați. Și că Minaur “a avut mereu poartă” în perioada Neșovici – Petran („Mereu unul dintre noi, ori Mircea, ori eu, eram în formă și echipa prindea încredere, ne-am completat și ne-am înțeles foarte bine”).

 

Și că echipa din 1985 (cu Mircea Petran, Nicolae Neșovici, Viorel Haiduc, Maricel Voinea, Iosif Boroș, Olimpiu Flangea, Doru Porumb, Mihai Mironiuc, Gheorghe Covaciu, Nicolae Voinea, Sorin Rădulescu, Alexandru Stamate, Ion Marta, Iosif Oros – antrenori: Lascăr Pană și Petre Avramescu) a fost cea mai bună din întreaga istorie a clubului („După ce am câștigat Cupa IHF în 1985, am fost invitați la un turneu în Germania și am bătut la 7 goluri campioana Germaniei, Gummersbach, iar nemții au spus că i-a bătut naționala României”).

 

În 1990, jucătorii băimăreni au început să primească oferte de la cluburi din vestul Europei. Neșovici era în cantonament la Izvoare când a venit soția sa și l-a anunțat că au sunat de la federație pentru un contract în Spania. Am mers la Pană și mi-a spus: Ți-ai făcut datoria față de club, poți să pleci. Și am plecat cu un contract de 2 ani la CB Torrevieja, în Spania.

 

„Erau antrenamente tari și acolo, pentru că spaniolii au învățat handbal de români și i-au copiat întocmai. Fugeam în cros câte 5-6 kilometri până pe plajă (n.red., Torrevieja este situată lângă Alicante, pe Costa Blanca, la malul Mediteranei), exerciții, apoi înapoi în cros până la sală și exerciții în sala de forță. Eram obișnuit de la Minaur. Nu s-a schimbat nimic. La Valencia era Maricel (n.red., Voinea) și Stângă. Vorbeam cu ei, și acolo era la fel. Se muncea mult și fizic. La Torrevieja doar eu și Cornel Durău (n.red., fost la Dinamo și națională) eram profesioniști, restul jucătorilor mergeau la serviciu. După 2 ani m-am reîntors în Maramureș, am mai jucat la Minerul Cavnic până în 1996, să fac anii de pensie. Apoi am fost antrenor, la Minaur, ERA și Academie”, a mai spus Nicolae Neșovici.

 

Poți să te implici și tu: spuneți părerea

 

Articolele care au generat campania le puteți citi AICI și AICI. De asemenea, aveți articole ale campaniei AICI, AICI, AICI și AICI.

 

Pentru băimărenii care-și amintesc handbalul-spectacol creat de Minaurul profesorului Lascăr Pană, pentru cei care au suferit și s-au bucurat în tribune la atâtea meciuri ale unei echipe care a intrat în istoria mondială a handbalului, pentru cei cărora le pasă de păstrarea istoriei orașului, campania continuă, cu convingerea că, până la urmă, rațiunea decidenților va reveni la o soluție constructivă, care să onoreze așa cum se cuvine un nume atât de respectat în lumea handabalului: Minaur Baia Mare. Mâine, un nou episod al campaniei.

 

De asemenea, îi invităm pe toți cei care cred în acest demers să îl susțină așa cum cred că este necesar, iar cei care au ceva de spus în această privință, pot să o facă trimițându-ne opinia pe e-mail ([email protected]).

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here