CAMPANIA UNUI ORAȘ – Liviu Pavel, câștigător al Cupei IHF 1988: Am jucat la Minaur cu idolii mei, susțin cu înflăcărare înființarea Muzeului acestui club în sediul istoric. Vă rog, nu lăsați să se distrugă un simbol al orașului!

0
737
Liviu Pavel

ÎMPREUNĂ SALVĂM SEDIUL ISTORIC MINAUR. 2mnews a demarat o campanie care vizează oprirea proiectului conducerii Primăriei Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Chercheș, de a demola sediul istoric al clubului Minaur Baia Mare pentru a construi în locul său un centru de zi pentru vârstnici (la câțiva metri se mai află exact un asemnea centru). Campania noastră propune reabilitarea clădirii și înființarea Muzeului Minaur, obiectiv care poate fi atins chiar anul viitor, când Minaur aniversează 50 de ani de la înființarea primului club de handbal din România.

 

În cadrul acestei campanii am postat pe prima pagină a ziarului (vizibil, pe coloana din dreapta) un sondaj de opinie la care vă invităm să vă spuneți părerea despre cele două variante.

 

De asemenea, în timpul acestei campanii de salvare a unui edificiu emblematic pentru istoria orașului și valorizarea sa așa cum merită echipa care a adus glorie Băii Mari, fiind singura care a triumfat de lungul timpului și în cupele europene (dublă câștigătoare a IHF Cup, în anii 1985 și 1988), vom publica opinii pe care le considerăm edificatoare ale fostelor glorii ale clubului Minaur, ale factorilor decidenți (consilierii municipali), ale factorilor semnificativi (parlamentari și lideri de partide), ale suporterilor și cetățenilor care iubesc acest club.

 

Astăzi, aveți părerea unui sportiv care a activat la Minaur Baia Mare în perioada 1985-1990, Liviu Pavel, câștigător al celui de-al doilea trofeu european al clubului Minaur (și ultimul până acum): Cupa IHF în 1988.

 

Sunt dezamagit de ceea ce se întâmplă acum… Să distrugă o clădire care este un simbol al Băii Mari și al clubului Minaur este ceva ce nu poate fi calificat în cuvinte. Din respect pentru acest club istoric, pentru că este primul de club de handbal din România, trebuie salvată clădirea și susțin cu înflăcărare demersul înființării acolo a Muzeului Minaur. Pentru că în acest fel, peste ani, oricând, lumea va putea să cunoască trecutul de glorie al acestei echipe care a făcut Baia Mare cunoscută în lume. Tot ce ține de istoria și palmaresul echipei Minaur trebuie păstrat într-un loc și trebuie să poată să fie cunoscut de oricine dorește asta. Este foarte-foarte bună ideea înființării Muzeului.

Omul finalului finalei din 88

 

Liviu Pavel, orginar din Gorbănești (jud. Botoșani), are acum 56 de ani și trăiește în Germania. Spune că și-a trăit visul de a juca alături de idolii săi, Maricel Voinea, Gheorghe Covaciu, Nicolae Neșovici, iar despre finala Cupei IHF din 1988, când a fost considerat omul decisiv al finalului de meci, marcând goluri suprinzătoare pentru adversari, spune că a fost o victorie a echipei, un Minaur format din jucători enormi, talentați, muncitori, care formau o familie extrem de unită.

 

„Am venit la Baia Mare în anul 1984 (n.red., de la CSȘ Botoșani), eram foarte tânăr, terminasem junioratul și un an am jucat în Divizia B, la Baia Sprie, pentru că aveam nevoie să joc constant. Dar după un an, profesorul Pană mi-a zis: Anul următor vii aici. Și din 1985, după ce Minaur a câștigat prima Cupă IHF, am ajuns la această echipă. A fost un vis pentru mine să joc alături de idolii mei – Maricel Voinea, Gheorghe Covaciu, Nicolae Neșovici… Am jucat până în 1990 la Minaur”, a declarat, pentru 2mnews, Liviu Pavel.

 

Toți specialiștii susțin că trofeul european din 1988 a fost mai dificil de obținut decât primul (cel din 1985), pentru că Minaur a întâlnit adversari extrem de redutabili, iar în finală s-a confruntat cu adevărată forță a Europei, echipa care deținea trofeul, Granitas Kaunas (URSS). Rușii, antrenați de Antanas Skarbalius și Modestas Prakapas, îi aveau în componență și pe Valdemaras Novickis, campion mondial și olimpic cu naționala URSS.

 

Atunci, în 1988, Minaur a eliminat, în ordine: TJ Tatran Presov (Cehoslovacia: 32-21, 26-21), HK Drott Halmstad (Suedia: 19-29, 28-18), Hellerup Kopenhagen (Danemarca: 20-25, 24-16), FC Barcelona (21-22, 24-22), iar în finală Granitas Kaunas (URSS: 20-21, 23-20). În returul finalei, la Baia Mare, în min. 57, scorul era egal: 19-19. Băimărenii au câștigat atunci prin două goluri marcate de Pavel și două de Covaciu. „În returul finalei cu Kaunas am avut norocul ca domnul Pană să aibă intuiție atunci când m-a introdus pe teren. Mi-a dat încredere (n.red., avea 21 de ani pe atunci). Însă nu eu am fost decisiv, echipa a avut cea mai mare contribuție la câștigarea acelei cupe. Mari jucători…”, a spus Pavel.

 

Minaurul antrenat de Lascăr Pană era compus atunci din: Nicolae Neșovici și Mircea Petran (portari), Doru Porumb, Gheorghe Andronic, Gheorghe Covaciu, Maricel Voinea, Attila Halmaghi, Liviu Pavel, Alexandru Stamate, Sorin Rădulescu, Gabriel Cosma, Dorel Iacob, Dănuț Ionescu, Adi Popovici, Costel Coman, Ioan Marta și Sorin Cuc.

Pavel a mai jucat până în 1990 la Minaur, timp în care a mai câștigat Cupa României (în 1989), 4 medalii de bronz în campionat, iar apoi a plecat în Germania, unde a mai jucat până în 1999 la TV Lützellinden și TSV Escwege, iar apoi a antrenat mai multe echipe din ligile inferioare, cu unele având succesul de a le promova în eșaloane superioare: SG Datterode/Röhrda, TSV Eschwege; TSV Bebra; TV Alsfeld 1849 e.v. Până în acest sezon a antrenat-o pe HSG Datterode/Röhrda/Sontra (2021-2023).

 

Poți să te implici și tu: spuneți părerea

 

Articolele care au generat campania le puteți citi AICI și AICI. De asemenea, aveți articole ale campaniei AICI, AICI și AICI.

 

Pentru cei mulți care-și amintesc handbalul-spectacol creat de Minaurul profesorului Lascăr Pană, pentru cei care au suferit și s-au bucurat în tribune la atâtea meciuri ale echipei care a intrat în istoria mondială a handbalului, pentru cei cărora le pasă de păstrarea istoriei orașului, campania continuă, cu convingerea că, până la urmă, rațiunea decidenților va reveni la o soluție constructivă, care să onoreze așa cum se cuvine un nume atât de respectat în lumea handabalului: Minaur Baia Mare. Mâine, un nou episod al campaniei, cu o altă glorie a handbalului băimărean care își va face publică opinia…

 

De asemenea, îi invităm pe toți cei care cred în acest demers să îl susțină așa cum cred că este necesar, iar cei care au ceva de spus în această privință, pot să o facă trimițându-ne opinia pe e-mail ([email protected]).

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here