CAMPANIA UNUI ORAȘ – La doar 7 zile de la demararea campaniei 2mnews, primarul Cherecheș s-a declarat învins și a promis public că reface sediul istoric Minaur, renunțând să-l transforme în centru pentru vârstnici

1
2173

BĂIMĂRENII VS. PRIMAR = 1-0. În 31 mai 2023, în urma deciziei Executivului Primăriei Baia Mare, controlat de edilul Cătălin Cherecheș, de a demola sediul istoric al primului club de handbal din România, Minaur Baia Mare, și de a edifica în locul acestuia un centru de zi pentru vârstnici deși la 10 metri mai există unul, 2mnews a anunțat demararea unei campanii publice care a vizat anularea acestei alte decizii catastofale ale municipalității, luată în detrimentul istoriei urbei și, mai ales, al unui club care a făcut orașul Baia Mare cunoscut în toată lumea, propunând refacerea clădirii și transformarea acesteia în Muzeul Minaur, un loc în care să fie păstrată cu cinste zestrea de trofee și momente istorice ale echipei de handbal a orașului.

 

În decursul celor 7 zile, am publicat opinii ale fostelor glorii ale clubului Minaur, am inițiat un sondaj de opinie (conform căruia 89,42%, adică 262 din cei 293 de repondenți, s-au exprimat în favoarea refacerii clădirii și creării Muzeului Minaur – centrul pentru vârstnici a adunat 17 voturi), am dialogat cu unii dintre consilierii locali raționali ai forului deliberativ al orașului și am primit asigurările acestora că vor iniția un proiect de hotărâre pentru întoarcerea deciziei primarului Cherecheș și împlinirea voinței celor mai mulți dintre băimărenii cărora le pasă de păstrarea trecutului pozitiv al urbei.

 

După doar 7 zile, primarul Cherecheș a cedat, recunoscându-se învins și promițând public refacerea sediului istoric al Minaurului, renunțând la proiectul pe care tot el l-a ordonat: demolarea acestuia și construirea în locul său a unui centru de zi pentru vârstnici, aproape lipit de cel din Parcul mare al orașului.

 

Nicio surpriză: într-o încercare disperată de manipulare a celor cu raționament volatil, primarul Cherecheș și-a recunoscut înfrângerea anunțând-o ca pe o victorie. Dar nu-l mai crede aproape nimeni. În 2020 l-au mai crezut 17.039 de băimăreni cu drept de vot (în 8 ani, el și-a pierdut peste 61% din simpatizanții electorali – aveți detalii AICI).

 

Ce a zis primarul Cherecheș

 

Joi, 8 iunie 2023, ședința Consiliului Local Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș, după ce a anunțat că mâine face o conferință de presă să lămurească el “unele aspecte rostogolite în mod fals în public”: “A existat o inițiativă, de-a lungul timpului, de utilizare, reutilizare, modernizare, conservare, extindere a sediului clubului Minaur, de pe strada Valea Roșie (n.mea, fals: există o autorizație de DEMOLARE, emisă de Primărie în iulie 2022, și există un certificat de urbanism, emis de Primărie în mai 2023, pentru Centru de zi pentru vârstnici Regina Ana, care urma să fie edificat la adresa str. Valea Roșie nr. 26, adresă la care este o singură clădire: sediul istoric Minaur), clubul istoric al municipiului pe care îl considerăm o emblemă, un simbol pentru oraș, județ și chiar pentru România (n.red., pentru că-l consideră atât de important, a vrut să îl demoleze, să îi anuleze istoria/trecutul)”.

 

… apoi, edilul Cherecheș a continuat poezia disculpării, incriminându-i și încercând să-și atragă de partea sa consilierii locali care “au votat indicatori, liste de investiții” pentru construirea centrului de vârstnici în locul sediului Minaur și acreditând, pentru a-și disculpa decizia raderii de pe suprafața orașului a sediului istoric Minaur, că aceștia “înțeleg ce înseamnă studiu de fezabilitate, DALI… și ce înseamnă, ulterior, un proiect tehnic. Un SF nu înseamnă demararea unor proceduri de construire (n.red., adică vroia doar să plătească niște documentații, dar nu avea de gând să facă ceva în acel sens, doar să rispiească niște bani. În realitate vroia fix ceea ce am menționat: să demoleze sediul Minaur și să construiască un centru de zi aproape lipit de cel existent în parc). Însemnă un act cadru prin care stabilim obiectivul, funcționarea (n.red., corect: funcțiunea), tipul de intervenție la modul general, care poate să fie modificat prin expertize (modificările pot fi chiar majore în baza unor expertize tehnice)”.

 

“Clubul Minaur, ca și clădire, nu că va rămâne așa cum e, pentru că-i o rușine să fie așa cum e prin perspectiva modului în care a fost extins de-a lungul timpului acel obiectiv (n.red., NIMENI nu avea această impresie, tocmai în mandatele lui Cherecheș acest sediu a fost lăsat, premeditat, să se autodemoleze, pentru a fi ras de pe fața pământului și construit altceva în loc – ultima idee a sa, pusă în practică prin demersurile administrative făcute, fiind centru de zi pentru vârstnici).

 

Acea clădire va avea exact forma pe care a avut-o istoric (n.red., dă exemplul a două clădiri de la Colonia pictorilor, demolate și refăcute, zice el, întocmai ca atunci când au fost construite – repet pentru cei din ultima bancă: a vrut să o demoleze și să construiască acolo un centru de zi pentru vârstnici, restul sunt minciuni). Eu aș vrea, acolo, la Minaur să fie, simbolic, un loc de întâlnire, așa, între vechii sportivi și copiii care se apucă de handbal. Să fie un loc în care să… să își expună performanțele cei care au făcut istorie pentru municipiu spre cei tineri, de la care așteptăm în viitor performanța. O poveste între trecut, prezent și viitor. (…) Deci, Minaurul rămâne, ca și clădire, așa cum a fost construită inițial, la începutul anilor 1900”.

 

Adică o demolează, o reface exact ca în 1900 – am râs, mult-mult, la 1900 era o casă din chirpici -, și face un loc de întâlnire unde gloriile Minaurului vin benevol să se întâlnească cu juniorii. O aberație, sigur. Ideea este să reunească în acel loc cupele, medaliile și trofeele câștigate de-a lungul istoriei acestui club emblematic, la vitrina performanțelor putând contribui și fostele glorii ale echipei profesorului Lascăr Pană. Și nu, n-am renunțat la ideea de a afla unde sunt cupele IHF, despre care am aflat că cel puțin una nu mai este la club, fiind dată dispărută, și nici la răspunsul la dilema: Ce cupă câștigată de Minaur decorează biroul primarului și cu ce drept e acolo și nu în vitrinele cu trofee ale clubului (a, da, nici măcar vitrină cu trofee nu au)?

 

Ideea de bază e că primarul Cherecheș, care a vrut să demoleze sediul istoric Minaur și să construiască un centru de zi pentru vârstnici, a promis că va dispune refacerea sediului istoric al Minaur și că nu îl va mai transforma în centru de zi pentru vârstnici, așa cum tot el a dispus. Sigur, dacă nu exista această campanie clădirea era demolată. Pentru că aceasta a fost lăsată premeditat să se prăbușească tocmai în mandatele de primar ale lui Cherecheș. Și că nu vroia să facă nimic altceva decât v-am anunțat, pentru că dacă vroia să facă o reabilitare o făcea din 2011 și până acum. Dar n-a făcut nimic. A lăsat clădirea de izbeliște.

 

La fel de cert este că vom monitoriza îndeplinirea acestei promisiuni publice. Și că dacă nu se va întâmpla, vom relua campania (o vom relua și dacă sediul istoric nu va rămâne în proprietatea Minaur și nu va avea o vitrină cu trofee, pentru că noi nu am militat pentru cărămizi, sau pentru un loc de întâlnire la ceai, ci pentru un loc în care istoria Minaur să fie păstrată și onorată). Acum însă o oprim, considerând că aceasta nu mai are obiect, mulțumindu-le numeroșilor oameni care au susținut-o și stocând opiniile încă nepublicate ale fostelor glorii al clubului Minaur, dar și ale celor care iubesc acest club și s-au implicat într-o măsură pe care, la momentul demarării campaniei, doar am sperat-o. Chapeau bas!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. HOPA !!! cereches & company & construfinu srleu au ratat inca o combinatie imobiliara pusa la cale inca din 2022. Locatia imobilului (Clubul Minaur) este situata intr-o zona foarte ravnita de coa…le grele ale orasului. Strategia a fost clara dar ratata : Pana trec alegerile facem club de babaciuni sa nu pierdem electoratul (care se subtiaza zilnic) dupa care destinatia se va schimba dupa interesul camarilei. NOROC mare noroc, ca se trezesc din adormirea ratiunii cativa monstri (consilieri), cati au mai ramas neaserviti. daca vrea sa demoleze aceasta cladire sinistra ca aspect foarte bine dar in locul acesteia sa construiasca o perla arhitecturala care sa ramana o emblema atat pentru Clubul Minaur cat si pentru oras. Credeti ca acest Mickei Mouse al orasului are capacitate intelectuala (inafara de a cereches) sa organizeze un concurs international de arhitectura pentru aceasta cladire ??????? Nu poate. Ar rani direct in portofel pe abonatii casei in materie de arhitectura, care au prezentat pana acum machete puerile de un real prost gust ( a se vedea proiecte precum Cinema Dacia, Teatrul Dramatic, Piata Agroalimentara, etc) precum noul parc de langa catedrala. Un Chici cu pretentie de modernism in totala antiteza cu arhitectura noii catedrale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here