CALCULUL ÎNDATORĂRII – Primăria Baia Mare a revizuit pozitiv gradul de îndatorare al municipiului în 2023, la 6,69%

0
719

PROGNOZĂ REVIZUITĂ. La finalul primul trimestru al anului, administrația locală din municipiul Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș, a revizuit pozitiv prognoza gradului de îndatorare pentru 2023 la 6,69%, de la 7,60% cât era estimat la 1 ianuarie. Gradul de îndatorare prognozat este mai mare decât cel al anului trecut (6,22%), dar rămâne mult sub limita maximă la care se poate îndatora o administrație locală (30% din datoria totală împărțită la media veniturilor proprii pe ultimii 3 ani înmulțită cu 100).

 

Practic, la calculul gradului de îndatorare a unei administrații publice locale contează nu doar datoriile pe care le ai, ci și cât de multe venituri aduni din taxe, impozite ș.a.m.d., pentru că de acolo se sting creanțele/datoriile). Acest grad de colectare a veniturilor la bugetul local continuă să fie în Baia Mare unul extrem de scăzut (ceea ce denotă o contraperformanță administrativă), la finalul anului trecut fiind de doar 77,91%.

 

Conform unui raport financiar intern, Primăria Baia Mare trebuie să plătească în acest an băncilor comerciale de la care a accesat împrumuturi (are 4 credite active, în derulare) suma totală de peste 17 milioane de lei (exact: 17.130.260 lei), cu peste 230.000 lei mai mult decât estimarea din 1 ianuarie. Această sumă este formată din rate bancare (de 12,8 milioane de lei), dobânzi (de 5,36 milioane de lei) și comisioane bancare.

 

În acest an, până la 18 mai, Primăria plătește ultimele rate/dobânzi/comisioane aferente creditului accesat în anul 2005 (de la BCR, în cuantum de 50 de milioane de lei), rămânând după aceea cu 3 credite active (accesate în 2013, 2019 și 2020).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here