CALCUL GREŞIT – Demers populist, cu date false şi nerealizabil al Coaliţiei pentru Baia Mare

0
409
Radu Ardelean - Coaliția pentru Baia Mare

ADEVĂRUL. Decizia Coaliţiei pentru Baia Mare, entitate politică majoritară în Consiliul Local (CL) al municipiului reşedinţă de judeţ, a anunţat public iniţierea unui proiect de hotărâre prin care taxa de mediu colectată de operatorul de salubritate Drusal va fi plătită din bugetul oraşului. În aparenţă o iniţiativă bună, care vine în sprijinul cetăţenilor, numai că calculul financiar făcut este mult subevaluat şi pune sub semnul întrebării materializarea demersului.

 

„Printr-o colectare şi o depozitare corectă a gunoiului menajer ajungem la o sumă de 20.000 de lei (n.red., pe lună). Pentru municipiul Baia Mare această sumă lunară este derizorie”, a explicat Radu Ardelean (PNŢCD), din postura de lider al Coaliţiei în CL Baia Mare, o formaţiune care a marşat în campania electorală pe promisiunea că nu vor creşte nicio taxă – e drept, n-au crescut-o ei, ci statul şi nici măcar nu se pot împotrivi, dar populismul…

 

Calculul e nerealist, în fapt, conform anului 2016, în rampa de deşeuri administrată de Drusal se depun, în medie, peste 4.600 de tone de deşeuri. În aceste condiţii, plata lunară către Fondul de mediu este de aproape 400.000 de lei (taxa de mediu e de 80 lei/tonă). Calculul economic indică faptul că estimările pentru întreg anul 2017 se ridică la aproape 1 milion de euro pe care operatorul de salubritate trebuie să îl achite la Fondul de Mediu.

 

Concluzie: suma vehiculată de Coaliţia pentru Baia Mare şi realitatea actuală este de 20 de ori mai mică. În contextul în care municipalitatea a anunţat deja că nu are bani pentru investiţii şi se gândeşte serios să acceseze un nou credit bancar, e greu de crezut că va decide să plătească 1 milion de euro pe an în locul băimărenilor. Aşadar, un alt anunţ populist, fără finalitate, de care nu-şi va mai aduce aminte nimeni.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here