CA-N FILMELE CU PROȘTI – După ce a aprobat reabilitarea cu 171 de milioane de lei a Palatului Administrativ, administrația Maramureșului și-a dat seama că imobilul NU e al lor

1
4941
Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș (alăturat - Palatul Administrativ, sediul CJ Maramureș)

PALATUL ALTUIA. După ce administrația publică a județului Maramureș, controlată de Ionel Bogdan (PNL) din postura de președinte, a recitat poezia patriotico-electorală cu mega-proiectul de reabilitare/modernizare a Palatului Administrativ din Baia Mare (proiect în valoare de 171 de milioane de lei – sumă echivalentă cu circa 35 de milioane de euro… cât de multe proiecte de zeci de milioane de euro avem pe hârtie, dar niciunul finalizat!), prezentând niște randări cu părculeț, fântâni arteziene și alei de promenadă, vă informăm, la fel de public, că s-a acționat pe principiul punerii carului înaintea boilor.

 

Respectiv, întâi s-a făcut proiectul (randările dau frumos la electoratul volatil), apoi a fost aprobată valoarea lucrărilor (171 de milioane de lei), apoi a fost prezentat public și s-a anunțat că în toamnă va fi depus spre finanțare, iar la final și-au dat seama că imobilul… NU este al Consiliului Județean, ci al statului.

 

Implicit, proiectul a fost declarat neeligibil pentru finanțare (prin Programul Operaţional Regional) din cauza situației sale juridice, mai exact a faptului că solicitantul (Consiliul Județean – CJ – Maramureș) nu are înscris dreptul de proprietate în cartea funciară – am precizat motivul: pentru că nu este al instituției administrative a județului, ci în proprietatea statului român.

 

Acum, sigur, ca să nu rămânem în pana prostului, CJ Maramureș va cere Guvernului USL2 să aprobe trecerea Palatului Administrativ din Baia Mare din domeniul public al statului în domeniul public al județului Maramureș.

 

După aceea (când va fi încadrat în timp „aceea”), proiectul va fi depus spre finanțare și urmează să ținem pumnii strânși să se aprobe (parțial) finanțarea prin POR. Potrivit randării, lucrările de reabilitare a mastodontului creat de comuniști în anul 1970, după proiectul arhitectului Mircea Alifanti, ar urma să dureze între 24 şi 36 de luni. Clădirea este una pe care niciun privat nu ar fi de acord să o întrețină. Motive: vă reamintesc că doar în 2019 costurile cu reparația acoperișului și a șarpantei, plus niște finisaje exterioare se ridicau la 463.000 euro.

 

În plus, chiar acum când și-au dat seama că nu e clădirea lor, cei din CJ Maramureș au aprobat reparații capitale la coloanele de ape pluviale și instalațiile sanitare din cele patru corpuri de clădire în valoare de 670.000 lei.

 

Conform indicatorilor tehnico-economici și devizului general estimativ al investiției de reabilitare/modernizare a Palatului Administrativ din Baia Mare, valoarea totală este de 171.062.206,87 lei (sumă care include TVA). Imobilul cu patru corpuri de clădire găzduiește sediile Consiliului Județean, Instituției Prefectului, precum și ale altor entități administrative – Direcția Agricolă, Direcția de Statistică, Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Maramureş, Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here