CA BRAGA – În Baia Mare, s-a livrat prima comandă de asfaltare asocierii ARL & Construrom, care a câștigat contractul pe 4 ani de întreținere a străzilor din municipiu: 8 milioane de lei

6
6649
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

ASFALT NEPREȚUIT. La jumătatea acesti luni, administrația publică din Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, a livrat primul contract-subsecvent (comandă) asocierii de firme ARL Cluj & Construrom, care în 28 aprilie 2022 a fost declarată câștigătoare și a semnat contractul pe 4 ani pentru întreținerea străzilor din municipiu în schimbul a 223.702.113,4 lei (echivalentul a peste 45,23 milioane de euro!), sumă de 3,6 ori mai mare decât precedentul contract (în date financiare cu aproape 136 de milioane de lei!), atribuit tot pe 4 ani (martie 2018-martie 2022) acelorași firme.

 

Prima comandă, 8 milioane de lei (sumă rotundă, să nu ne-ncurcăm la calcule, echivalentă cu peste 1,6 milioane de euro) – suma cuprinde TVA.

 

Aceste lucrări de întreținere a străzilor se achită în funcție de cât se comandă, însă conform faptelor săvârșite în cursul derulării precedentului contract, când administrația din Baia Mare a plătit cu 19% mai mult (în date financiare cu 32 de milioane de lei mai mult) decât valoarea maximă la care a fost atribuit contractul, sunt slabe speranțe că nu se va întâmpla la fel și acum.

 

Asocierea de firme Antrepriza Reparații și Lucrări (ARL) Cluj SA  (societate deținută de austriecii de la Strabag) & Construrom SA (controlată de Marcel Zoicaș, finul primarului) a concurat și acum, ca și în urmă cu 4 ani, singură, unica ofertă concurentă depusă fiind declarată inadmisibilă.

 

Contractul presupune realizarea de lucrări de reparare și întreținere a străzilor și trotuarelor din cele 13 cartiere ale municipiului (Vasile Alecsandri, Progresului, Republicii, Firiza, Ferneziu, Centrul Vechi, Depozitelor, Gării, Traian, Valea Borcutului, Griviței, Valea Roșie și Săsar), precum și reparatii de conducte și cămine de canalizare pluvială, dacă e cazul – în acest sens, asocierea de firme a semnat acorduri cu doi subcontractori, sereleurile Onistua Com din Săcălășeni (controlat de Marius Cornel Chiorean, care deține și Pensiunea La Tăticu) și Proinstal din Baia Mare (controlat de Cristian Șoimoșan), însă proporția de subcontractare este insignifiantă: 0,07%, respectiv 0,16%.

 

… practic, asta a fost informația principală: asfaltările de primăvară în Baia Mare costă 8 milioane de lei. Dar nu e îngrijorător pentru nimeni, observ, mai ales că acest contract semnat luna trecută îi oferă posibilitatea administrației băimărene să cheltuie pentru reparația străzilor din urbe 56 de milioane de lei pe an (echivalentul a peste 11 milioane de euro, adică aproape 1 milion de euro pe lună!).

 

Deși după ce a livrat contractul de asfaltare primarul Cherecheș a recitat poezia patriotico-electorală cu “în Baia Mare nu fondurile sunt problema, ci politica. Respectiv toate micile grupuri de interese politice, în special cele din zona administrativă, care în loc să pună umărul la treabă și să își onoreze promisiunea de a fi în slujba cetățeanului, să lupte împreună cu mine pentru dezvoltarea orașului, caută toată ziua să pună piedici și să îl încurce pe Cherecheș”, o să continuăm să monitorizăm (și) acest contract, pentru că în Baia Mare banii sunt o problemă majoră în condițiile în care orașul e dator la bănci și la firme, neputând să le plătească lucrările comandate.

 

Facem asta cu speranța că mai sunt persoane pe care le interesează strategia cheltuirii banilor publici ai acestui oraș extrem de “prosper”, în care “banii nu sunt o problemă”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Cerecash distruge tot. Gurile rele, defapt tot orașul vorbește ca absolut totul se fura și se delapideaza. Dacă e adevărat, pana este Cerecash primar Baia Mare nu are nici o șansă…..

  2. La banii astia, sa ne asteptam si la drumuri suspendate și parcari sub si supraterane, din prea mare grija pentru contribuabili!
    Noi sa ramanem cuminti si ghiocei, ca daca nu, ne vor sta capetele unde ne sunt picioarele (basmul vechi, vremuri noi).

    • Ne-am ajuns cu cel mai mare hoț. Ăsta pune aur în loc de asfalt. Și pe lângă asta sunt multe străzi neasfaltate, cum naiba de i-a reușit asta,furi cu sacul și tot nu ai treaba făcută.

  3. SA SE ASFALTEZE STRĂZILE INTEGRAL //INCLUSIV//IN JURUL GURILOR DE CANAL ,LA ACELAȘI NIVEL CU STRADA.//MOMENTAL STĂM ÎNȘELAȚI DE PRIMAR CA NIMENI NU VERIFICĂ ACEST LUCRU///’EX.; STRADA PROGRESULUI, ROZELOR, DELAVRANCEA,ETC. AU ZECI DE GURI DE CANAL SUB NIVELUL NIVELUL STRĂZII.PACAT DE AMORTIZOARELE MAȘINILOR,SI DEZINTERESUL PRIMARULUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here