BUGET – Despre cât de opulentă va fi Sărbătoarea Castanelor în 2017

0
2217
Festivalul Castanelor

ANTICIPAŢIE. Anul trecut, CJ Maramureş, dintr-un buget aproape similar cu al Băii Mari, a alocat 200.000 de lei sărbătorii municipiului reşedinţă de judeţ, Festivalul Castanelor. Brusca „amiciţie” cu enitatea publică organizatoare a sărbătorii – ridicate forţat, cu macaraua administrativă, la rang de festival – a fost generată, în aparenţă, dezinteresat, aproape caritabil: municipalitatea anunţase că nu are bani pentru paranghelie, aceştia fiind repartizaţi plăţii datoriilor la firmele care au prestat lucrări în „Era Mântuitorului Nostru”, dar care au rămas neplătite.

 

Din cauza lipsei banilor, administraţia interimară a Băii Mari a anunţat o sărbătoare interimară, în care marile şi scumpele vedete ale muzicii cu care au fost asaltaţi băimărenii în ultimele ediţii ale „Castanelor”, urmau să fie substituite cu artişti locali şi, probabil, cu prestigiosul cor al doamnelor de la Caspev.

 

Numai că trioul „Zetea-Dăncuş-Morar” a urcat pe calul alb al propriului buget şi a intrat în finanţele sărbătorii ca „salvatore della patria”, anunţând o injecţie financiară de peste 40.000 de euro, bani care urmau să asigure prezenţa pe scenele „Castanelor” a multor vedete şi „vedete”: Proconsul, 3SE, Carla’s Dreams, Luminiţa Anghel, Cătălin Crişan, Corina Chiriac, Ionuţ Fulea, Aurel Tămaş etc.

 

Juridic, problema a fost rezolvată simplu şi rapid: s-a semnat un protocol de colaborare în care CJ Maramureş a devenit co-organizator al „Festivalului castanelor” şi s-a modificat bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului prin efecturarea de virări de credite bugetare către Ansambul Folcloric Naţional „Transilvania” (instituţie din subordinea CJ care a gestionat suma alocată din bugetul judeţului). Simplist, CJ a repartizat banii dar a controlat în totalitate modul cheltuirii acestora (ceea ce, pe undeva, e logic).

 

După această acţiune şi eliminarea interimatului de la Primăria Baia Mare, logic ar fi fost ca alocările bugetare din banii judeţului să fie eliminate – doar Cătălin Cherecheş a dat mereu senzaţia că oraşul are bani de ne ajung să ne spălăm cu ei pe cap şi că acesta e unicul motiv pentru care facem paranghelii pe care de-abia şi le permit oraşele bogate ale ţării, ba mai şi ţineam la nivel înalt „o mână” de echipe sportive. Dar n-au fost.

 

Totuşi, revenirea lui Cherecheş s-a repercutat asupra bugetului alocat de CJ Festivalului Castanelor, acesta fiind diminuat cu 75%, în acest an fiind repartizaţi doar puţin peste 10.000 de euro (50.000 de lei). Iniţial se dorea înjumătăţirea, dar Zetea a ştiut să ordone zămislirea unui ghid al programelor culturale prioritare care să prevadă un plafon maxim de cofinanţare de 50.000 lei.

 

Deci, în acest an, CJ s-a oferit să cotizeze la puşculiţa „Festivalului Castanelor” cu 50.000 de lei. Să vedem dacă îi va accepta Cherecheş sau, bogat cum ne tot aminteşte că e, îi va refuza pe foştii „salvatore della patria”, jignit în amorul propriu de milionar în euro, şi va dona el nişte milioane din bugetul personal. În fine, cert e că în programul cultural prioritar al judeţului, în acest an au fost înscrise spre cotizare trei evenimente: Festivalul Castanelor – 50.000 lei, Drumul lung spre Cimitirul Vesel – 30.000 lei şi Festivalul Zilelor Orașului Șomcuta Mare – 20.000 lei.

 

Cât despre „Castanele” din 2017, n-am nicio îndoială că vor fi cele mai opulente cu putinţă, chiar dacă pentru asta o să ne împrumutăm de o să ne usture buzunarele pentru că oraşul trebuie, e obligat, să celebreze două evenimente majore, urieşeşti, poate cele mai importante de la Înviere: 25 de ani de la prima ediţie a „Castanelor” („inventate” în „Era Cristian Anghel”) şi Revenirea (din „Era Cătălin Cherecheş”, evident – de altfel, e unicul de pe Planetă care ar fi putut realiza asta).

 

Deci, paraghelie o să fie. Scumpă. Niciun dubiu.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here