BOMBĂ DE MEDIU – Sufocați de gunoaie: nu se mai ridică deșeurile din Baia Mare și alte 30 de UAT-uri, Maramureșul voievodal este deja în această situație

2
2624

MARAMUREȘ, UN ALT NAPOLI. După ce operatorul de salubritate din Maramureșul voievodal, Herodot Grup SRL, a sistat colectarea deșeurilor din zona rurală pe care o deservește, iar începând de marți, 10 august 2021, și din municipiul Sighetu Marmației, cutremurul de mediu a fost desăvârșit astăzi, 11 august, când cel mai mare operator de salubritate din județ, Drusal, care operează în 31 de UAT-uri printre care și municipiul Baia Mare, a anunțat că de mâine (joi, 12 august 2021) nu mai ridică fracția umedă.

 

Pentru o mai bună înțelegere: într-o lună, Drusal ridică din cele 31 de UAT-uri 4.000-4.300 tone de deșeuri, din care cam 200 de tone sunt fracție uscată (deșeuri reciclabile colectate selectiv) – surse din sistem (informate și implicate direct) au precizat pentru 2mnews că în cantitatea totală de deșeuri colectată de Drusal sunt circa 700 de tone de deșeuri reciclabile (plastic, sticlă, carton, metal), însă doar 200 de tone sunt depozitate în igluu-rile alocate, restul cantității, 500 de tone, regăsindu-se printre deșeurile umede și, în consecință, acestea nu sunt reciclate.

 

Ce trebuie să înțelegem din această informație privind sistarea ridicării deșeurilor umede din Baia Mare și alte 30 de orașe și comune din zona sudică a municipiului reședință de județ? Simplu: că nu se mai ridică gunoiul. Pentru că se va colecta doar deșeurile uscate (reciclabile) depozitate conform, sunt o cantitate neglijabilă: 6 tone din 143 de tone/zi.

 

Rezultă că în fiecare zi, în tomberoane vor rămâne peste 135 de tone (peste 100 de tone, în Baia Mare). Sigur, vorbim despre o situație de mediu care pericilitează  direct sănătatea umană, însă asta pare să nu intereseze pe nimeni, nici măcar pe procurorii plătiți din bani publici și în acest sens, care de atâta timp nu au trimis în judecată pe NIMENI în jaful public care s-a făcut sub cupola Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Maramureș, un proiect nefuncțional din care s-a jefuit la lumina zilei peste 100 de milioane de euro din bugetele publice ale UE, statului român, județului și unor localități din Maramureș.

 

De ce s-a ajuns aici? Pentru că autoritatea județeană (Consiliul Județean), care are această OBLIGAȚIE, stabilită prin lege, nu le-a asigurat operatorilor o soluție pentru depozitarea finală a fracției biodegradabile și pentru stocarea temporară a fracției uscate.

 

În iulie 2021, Drusal a înștiințat toate autoritățile în drept că estimează că din 15 august nu mai au unde să depoziteze gunoiul. În 9 august, pentru că deșeurile din Maramureș sunt neselectate, la depozitul de deșeuri din Arad (unde se transporta gunoiul colectat în județ, după ce Oradea nu ni l-a primit, tocmai pentru că nu este gunoi selectat) s-a sistat înțelegerea (a fost un incendiu, stins de arădeni cu banii lor, pentru că maramureșenii nu colectează gunoiul selectiv).

 

Deci situația a rămas în aer. Drusal a continuat să colecteze gunoiul și să-l depoziteze în curte, sperând că li se va comunica o soluție viabilă de depozitare. Conform legii, are voie să-l depună (pe considerent că îl sortează) timp de 72 de ore. Care au expirat azi.

 

În consecință, de mâine, Dumnezeu cu mila, procurorii cu letargia O mână spală pe alta / Toți trăim aici, împreună, președinții CJ Maramureș care au vegheat jaful timp de 12 ani (tocând bani și devenind bogați, dar neterminând proiectul) stând liniștiți că nu li se întâmplă nimic, iar maramureșenii, plătitori de taxe și impozite împovărătoare vor trăi într-un mediu în care jegul va face parte din firesc, iar sănătatea va fi periclitată evident. Somn ușor…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Dar de ce oare dacă știau de aceasta problema ,totuși au cerut și acceptat bani facturii înainte pe tot anul ca și curvele de pe traseu (scuze de exprimare )!!!
    Și noi băimăreni ar trebui sa le cer banii înapoi și sa punem tot gunoiul la sediul de pe Unirii 16

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here