BAROMETRU – „Ce-aţi făcut în ultimii 5 ani?”: care este suma atrasă de la UE de administraţiile locale din Maramureş în perioada 2012-2016

0
280

ANALIZĂ. Pentru că s-a vorbit public despre performanţa conducătorilor judeţului Maramureş, care ar fi generatorii celei mai mari creşteri procentuale a PIB-ului judeţului în topul naţional aferent anului 2016 – nu revin, am abordat tema falsă AICI  -, mă simt ca şi cum aş fi forţat să particip la un episod din „MythBusters” („Distrugătorii de mituri” – serialul tv difuzat de Discovery).

 

În privinţa oscilaţiei PIB-ului, rolul administraţilor publice locale nu este edificator (pentru dezvoltatorii economici, prezumtivele facilităţi fiscale contează mai puţin faţă de existenţa forţei de muncă calificată sau a disponibilităţii terenului necesar unităţii de producţie), în schimb, respectivele autorităţi au un rol decisiv în atragerea fondurilor europene destinate proiectelor de utilitate publică. Acesta este principalul „barometru” al performanţelor economice a „capilor” administrativi, fie că sunt ei primari sau preşedinte al Consiliului Judeţean.

 

Pornind de la dilema post-revoluţionară „Ce-aţi făcut în ultimii 5 ani?”, am cuantificat sumele atrase de administraţiilor locale (primării şi Consiliul Judeţean Maramureş) din fondurile UE sau de la alţi donatori, în perioada 2012-2016 – conform datelor oficiale din rapoartele anuale ale Direcţiei de Politici Fiscale şi Bugetare Locale (entitate subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, cel aflat sub conducerea lui Sevil Shhaideh).

 

În 2012, totalul pe administraţia maramureşeană (toate primăriile şi CJ) este de 63 de milioane de lei. Au urmat trei ani mai buni, dacă îi raportăm la 2012. Astfel, în 2013, totalul a fost de 122 de milioane de lei, în 2014 – 96 de milioane de lei, iar în 2015 – recordul: 170 de milioane de lei. În fine, în 2016, autorităţile din judeţ şi-au „revenit”, totalul sumelor atrase de la UE fiind de 40 de milioane de lei.

 

Concluzionând, în ultimii 5 ani, cele 77 de unităţi administrative din judeş (76 de primării şi Consiliul Judeţean Maramureş) au atras 491 de milioane de lei (echivalentul a 114 milioane de euro – la cursul mediu al perioadei analizate -, adică aproape 23 de milioane de euro pe an). 77 de unităţi, 23 de milioane de  euro pe an sau, dacă vrem să răsucim cuţitul în rană, 0,3 milioane de euro pe an atraşi, în medie, de fiecare unitate administrativă.

 

Pentru o mai bună comparaţie, „vârfurile” (Bihor şi Iaşi) au atras de aproape două ori mai mulţi bani europeni. Şi pentru o corectă informare, într-un clasament naţional, nu ne clasăm ruşinos, dar departe de a considera că suntem fruntaşi – Maramureşul se situează pe locul 15.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here