BANII TĂI – În 13 localități din Maramureș, încep Zilele Culturale Maghiare: alocarea financiară din bugetul județului, făcută pe argumentații false

0
306

EVENIMENT. În perioada 11-27 octombrie 2019, în 13 orașe și sate din Maramureș care au comunități maghiare importante numeric (Sighetu Marmației, Baia Sprie, Cavnic, Târgu Lăpuș – sat Dămăcușeni, Seini, Ulmeni – sat Arduzel și sat Mânău, Tăuții Măgherăuș – sat Băița, Ocna Șugatag, Remetea Chioarului – sat Berchez, Coltău, Câmpulung la Tisa, Lăpușel) are loc cea de-a III-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare.

 

Evenimentul este organizat de o fundație (Asociația “Media Work”, prezidată de Apjok-Andrei Andreea). De regulă, jumătate din bani vin din pușculița județului (în acest an, de exemplu, urmând să se vireze în acest scop 35.000 de lei), prin alocarea Consiliul Județean (CJ) Maramureș.

 

Anul trecut, conform estimărilor organizatorilor, la evenimente au participat 2.800 de persoane, iar anul ăsta se estimează participarea a 5.000 de persoane.

 

Scopul evenimentului este de a promova și susține cultura comunităților maghiare din Maramureș prin spectacole de dansuri și cântece populare, concurs de recitat poezii, seri interculturale, concerte de muzică clasică și ușoară, proiecții de film, activități pentru copii etc.

 

Cere și ți se va da

 

În motivația alocării financiare din bugetele publice se subliniază (real) că evenimentul are un impact major asupra comunității maghiare din Maramureș (implicit, în Maramureș există doar 2.800 de maghiari, doar atâția considerând important evenimentul cu impact major în 2018) și (fals) că acesta „a ajuns să fie apreciat și de turiști, Zilele Culturale Maghiare din Maramureș fiind incluse în oferta unor agenții de turism din străinătate” – de ce e fals al doilea argument, pentru că organizatorii admit că la ediția trecută au participat… 70 de turiști.

 

La risipa banilor publici din mandatul de președinte a pesedistului Gabriel Valer Zetea, nu e nicio dramă că se alocă și acești bani – vorba aia, unde merge plugul, încape și sapa -, însă atunci când vorbești de impact major la 2.800 de participanți și de 70 de turiști înseamnă măcar că ești neinspirat.

 

În fond ajunge ca organizatorii să ceară, pentru Zetea & Dăncuș & Moldovan (conducerea CJ Maramureș) sunt pacifiști cu parangheliile organizate din bani publici și funcționează după principiul public „Cere și ți se va da”. Nu e necesar să introduci argumente false. Ajunge să ceri. Sifonatorii banilor Maramureșului își fac datoria.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here