BANII PUBLICI – Cu cât contribuie județul la finanțarea de 138 de milioane de lei pentru extinderea terminalului de la Aeroportul Maramureș

0
611

ANALIZĂ. Din finanțarea de 138 de milioane de lei (exact: 137.986.738,80 lei, sumă care include TVA) necesară pentru modernizarea și extinderea terminalului de la Aeroportul Internațional Maramureș, județul trebuie să plătească din pușculița proprie 27 de milioane de lei (cota de cofinanțare și cheltuielile neeligibile), însă aproape 25 de milioane de lei îi recuperează la final, după rambursarea TVA-ului. Practic, spre deosebire de alte multe proiecte publice, acesta este unul dintre puținele dezvoltate în Maramureș în care nu s-au înghesuit puzderie de cheltuieli neeligibile.

 

Cererea de finanțare nerambursabilă UE a fost depusă de Aeroport, fiind vizat Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) – finanțarea nerambursabilă europeană eligibilă este de 85% (92,27 milioane de lei), 13% din finanțarea eligibilă este suportată de stat din bugetul Ministerului Transporturilor (14,72 milioane de lei), iar 2% din cheltuiala eligibilă (2,26 milioane de lei din bugetul județului, care va mai achita și cei 24,73 milioane de lei din cheltuiala neeligibilă / cote TVA).

 

De asemenea, pe lângă cheltuielile neeligibile, județul trebuie să se oblige să suporte și toate cheltuielile conexe care apar în timpul implementării proiectului. În acest moment, terminalul pentru pasageri de la Aeroportul Internațional Maramureș are o suprafață de circa 260 mp și o capacitate maximă (conform normelor IATA) de 180 de persoane/oră, capacitatea de procesare a controlului de securitate pentru pasageri fiind insuficientă (este de circa 2,8 ori mai redusă decât cerințele actuale, caz care face aproape inutilă creșterea de trafic aerian, pronozată de 450 de pasageri/oră până la finalul anului 2023).

 

Analiza sustenabilității investiției indică faptul că aceasta devine sustenabilă financiar începând cu al patrulea an de exploatare (2027). De asemenea, în al 16-lea an de exploatare, va fi necesară identificarea unei surse externe investiției pentru finanțarea costurilor de înlocuire a echipamentelor, acest cost urmând să fie recuperat în cea mai mare parte până la sfârșitul duratei economice de viață a investiției.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here