BANII NIMĂNUI – În 2007, s-a plătit proiectul tehnic de ecologizare a iazului Minei Băiuț, dar nu s-a ecologizat nimic: acum, se mai plătește o dată, pentru că primul proiect e perimat

0
351

IAZURI DE DECANTARE – MARAMUREȘ. La 15 ani (!) de la finalizarea (și plata) proiectului tehnic de închidere și ecologizare a iazului de decantare Leorda și a iazului de avarii Bloaja de la Mina Băiuț (unde în perioada 1954-1972 a fost/este stocată o cantitate de peste 1 milion de tone de steril de flotație rezultat în urma prelucrării minereurilor neferoase în Uzina de Preparare a minei), timp în care NU s-a făcut nimic, statul român, trezit din adormire, a decis să… actualizeze proiectul.

 

Logic, nicio lucrare nu poate începe în baza unui proiect eleborat în urmă cu 15 ani, însă ilogic și penal este modul în care instituțiile statului risipesc banii acestei țări jefuite la lumina zilei. Nimeni, niciun slujbaș al statului nu a răspuns vreodată pentru deciderea cheltuirii banilor pentru proiectări, avize, documentații nefinanțate și care nu s-au concretizat niciodată. Așa este și în cazul iazului Leorda din Maramureș, întins pe o suprafață de aproape 13 hectare.

 

Acum, statul, prin firma sa Conversmin SA, la a cărei conducere a fost numit politic fostul senator de Maramureș Ioan Iustin Talpoș (46 de ani), fost profesor de istorie și geografie a cărui experiență în industria minieră constă într-un an lucrat ca geolog, după terminarea facultății, a contractat actualizarea proiectului tehnic de închidere și ecologizare a iazului de decantare Leorda și a iazului de avarii Bloaja, făcut în anul 2007 de firma West Construct Company SRL (în prezent aceasta se numește West Company Medical și este controlată de Emil Ioan Moiș și familia sa).

 

Contractul de adaptare a proiectului tehnic de închidere și ecologizare la obiectivul Mina Băiuț este în valoare de circa 180.000 lei (exact: 179.118,80 lei, sumă care include TVA) și a fost semnat la 7 noiembrie 2022 cu firma specializată Cepromin SA Deva (jud. Hunedoara). Alți 180.000 lei cheltuiți inutil (dacă proiectul era elaborat doar în momentul în care se decidea implementarea și se aloca finanțarea necesară).

 

Cepromin trebuie să actualizeze proiectul tehnic în 5 luni, timp în care trebuie să stabilească starea în care se află obiectivul (modificările de stare, de morfologie, de condiţii hidrogeologice, sau legislative faţă de cele existente în 2007, la data elaborării), situaţia juridică a terenurilor (dacă au apărut proprietari care pot influenţa începerea şi derularea lucrărilor) și să estimeze valoarea şi să obțină documentele necesare începerii lucrărilor (avize, acorduri şi autorizaţii – pentru care va primi 12.400 lei suplimentar sumei contractate). Iazul de decantare Leorda și iazul de avarii ale fostei mine Băiuț aparțin Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA Baia Mare, altă firmă a statului menținută ilegal în insolvență, de peste 13 ani.

 

Firma Cepromin Deva este controlată de principalii 5 acționari: Avram Mircea Herban (15%), Pompiliu Iosif Narița (14%), Valeriu Holdean (11%), Ioan Emil Buzaș (7%) și Ioan Mager (6%).

 

Anul trecut, firma hunedoareană, administrată de Florica Auner (59 de ani), a raportat o cifră de afaceri de 765.305 lei (cea mai mică din 2000 încoace), un profit net de sub 80.000 lei (firma lucrează cu un profit net de 10-11%) realizat cu 12 angajați

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here