BANI PENTRU SEMANTICĂ – Vișeu de Sus și Leordina primesc bani de la județ pentru că s-au declarat „în situații de extremă dificultate”

0
848

FONDUL CARE A AJUNS LA FUND. Administrațiile locale din orașul Vișeu de Sus și comuna Leordina vor primi bani din fondul de rezervă al Consiliului Județean Maramureș pentru că s-au declarat „în situații de extremă dificultate”. Conform unei hotărâri care se va lua vineri, 19 august 2022, de aleșii județeni, Vișeu de Sus va primi 750.000 lei din fondul de rezervă al administrației județene, iar Leordina va primi 100.000 lei.

 

În fapt, una dintre situațiile “de extremă dificultate” NU este de extremă dificultate, banii repartizați de administrația județeană fiind pentru foraje de apă de la Leordina (caz care se încadrează în prevederile legale, din cauza secetei), respectiv Ambulatoriul integrat de la Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus, caz care nu se încadrează în prevederile legii (mai jos aveți explicația/prevederile legislației privind atribuirea unor sume din fondul de rezervă).

 

La începutul anului 2022 (în 28 februarie), fondul de rezervă al CJ Maramureş a fost stabilit la 5 milioane de lei, fiind suplimentat în iulie cu 550.000 lei. Până astăzi, din cei 5,55 milioane de lei au fost cheltuiți/repartizați peste 5 milioane de lei (exact: 5.117.580 lei), rămânând doar 432.420 lei. Pentru că teșchereaua era cam goală, s-a decis suplimentarea din bugetul județului în fondul de rezervă cu încă 1,5 milioane de lei, așa că acesta a ajuns la 1.932.420 de lei, din care s-a alocat suma deja precizată (850.000 de lei către Vișeu de Sus și Leordina).

 

De asemenea, 250.000 de lei au fost alocați către Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Nord-Vest, pentru realizarea proiectului “Patrimoniul vernacular al satului Breb”.

 

În mod legal, în fondul de rezervă al CJ (în care acum mai sunt doar 832.420 lei) ar trebui să se finanțeze “cheltuieli urgente sau neprevăzute pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale” şi ajutoare către unităţile administrativ-teritoriale aflate în situaţii de extremă dificultate. Practic, banii repartizați din bugetul județului în acest fond, care ar trebui alocați exclusiv pentru situații de urgență, sunt alocați mai degrabă pentru situații de necesitate – o chestiune de semantică, sigur, care nu respectă legislația, dar asta nu pare să fie o problemă, atât timp cât fondul de rezervă este alimentat din alte capitole bugetare ori de câte ori este necesar.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here