BALON DE SĂPUN – Angela Crăciun nu mai investește în reconversia fostului cazino al Băii Mari în clinică oncologică: a scos casa la vânzare

3
5694

INVESTIȚIE ÎN… NIMIC. Anunțată în ianuarie 2019, cu pompă, de proprietara Angela Crăciun (detalii despre ea, în scriere), transformarea vechiului cazino din secolul al XIX-lea al Băii Mari (clădire monument istoric) în clinică oncologică și centru de cercetare a cancerului s-a dovedit un alt balon de săpun din secătuita cadă de baie investițională a urbei. Rezultat: nu se mai face nimic.

 

De altfel, Crăciun a scos la vânzare imobilul respectiv (care urma să devină sediul clinicii și al centrului de cercetare medicală) la doar câteva zile după acel anunț, fapt care declanașează o dilemă: de ce a mai fost nevoie de dramoleta cu clinica oncologică? Doar pentru puțină atenție în urbea natală?

 

Cronologia vânzării unui obiectiv în precolaps

 

Angela Crăciun cea rezidentă când în Monaco, când pe valea Loarei, după caz, a oferit spre vânzare casa de pe strada Crișan nr. 18 din Baia Mare instituțiilor statului (Primărie, Consiliu Județean, Direcția pentru Cultură etc.) chiar la puțin timp (câteva zile) după ce a anunțat public (într-o prezentare la Biblioteca Județeană din Baia Mare din ianuarie 2019, vezi foto mic stânga și dreapta) investiția, de “mai multe milioane de euro”, în centrul medical și de cercetare. Cumva-cumva, respecta dreptul la preemțiune, fiind o clădire-monument de interes local (clasificare B pe lista importanței).

 

Prețul inițial a fost prohibit, 1,6 milioane de euro, dar nu de asta au refuzat instituțiile locale ale statului, în februarie 2019, să cumpere casa lui Crăciun, doar istoria recentă ne indică o mulțime de tranzacții imobiliare păguboase pentru stat și în avantajul vreunui privat influent. În fine, cert este că toate instituțiile au declinat oferta lui Crăciun, iar casa, edificată la 1834 și aflată în stare de profundă degradare, a rămas în posesia investitoarei declarative.

 

A trecut un an de atunci, de la anunțul privind “cea mai modernă clinică oncologică din nord-vestul României”, memoria colectivă a și uitat promisiunea, dar 2mnews o readuce în prezent pentru că, deși investiția a rămas la stadiul ZERO, Crăciun a scos din nou casa la vânzare. Practic, acea casă năruită (conform Direcției Județene pentru Cultură, starea imobilului este în precolaps) a fost mereu pusă pe lista de vânzare.

 

După oferta din februarie 2019 către autoritățile locale, pe la finalul anului trecut, casa a fost scoasă la vânzare prin agenții imobiliare, la prețul de 805.000 de euro (adică jumătate din prețul cerut instituțiilor locale), iar acum (pentru că nici măcar la acel preț nu a găsit cumpărător), din nou acelorași instituții (Primărie, Consiliu Județean), la un preț de black friday: 310.000 de euro. Adică la sub 20% din oferta inițială, din urmă cu un an.

 

Rezultatul e același: nici Primăria, nici Consiliul Județean nu sunt interesate, iar Angela Crăciun (care se recomandă acum Angela Raico Crăciun – Raico este numele ei de fată) a rămas cu imobilul pe cap.

 

Cine este Angela Crăciun

 

Angela Crăciun (52 de ani, foto mic dreapta) este prezentată în diverse surse (majoritatea profund publicitare) ca “femeie de afaceri, dezvoltator imobiliar, singura româncă posesoare de castel în Franța (n.red., a cumpărat Château de la Huardière), președinte al Organizației Mondiale de Mineralogie (n.red., pe care ea a fondat-o), președinta Fundației André Malraux (n.red., la fel, pe care ea a fondat-o), cercetător știintific la Institutul de Geodinamică “Sabba S. Ştefănescu” al Academiei Române (n.red., eu n-am găsit-o pe site-ul oficial al instituției la nicio poziție), diplomat – fost secretar II director al Direcției Diplomație Publică a Ministerului Afacerilor Externe -, președinta ACAP Loire (Association pour la Connaissance de la Culture et du Patrimoine de la Loire), profesor asociat și doctor al Universității Petroșani” etc.

 

În afara pozării în exces în ipostazele de mai sus, Crăciun rămâne în istoria orașului natal, Baia Mare, cu câteva fapte concrete: achiziția (prin serelurile sale Euromedia și Eurolat), în anul 2000, cu 1 milion de lei, a fabricii de lapte Maralact, intrată în insolvență în 1999 și scoasă la licitație la prețul inițial de 2,5 milioane de lei.

 

În doar 5 ani, Crăciun a devenit, prin clasicul artificiu al patronului care-și împrumută firma, proprietar pe persoană fizică. Și în 2007 a vândut terenul de peste 20.000 de metri pătrați către dezvoltatorul care a ras fosta fabrică de lapte din Baia Mare și a ridicat acolo mall-ul Gold Plazza (astăzi, Vivo!).

 

Apoi nu s-a mai auzit nimic de ea. Decât că și-a cumpărat un castel. Și că s-a înscris la Facultatea de Horticultură (a USAMV București), forma de studiu învățământ la distanță. Probabil pentru a-și îngriji parcul castelului. Și acum, când cu clinica de oncologie, cea mai modernă din nord-vestul țării…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Nu este invidia. Nu ați înțeles articolul.Este o atenționare a oamenilor de afaceri de hârtie.Titlul articolului se potrivește de minune.
    Baloane de săpun.
    In ce mileniu vom avea si noi oameni de afaceri serioși.Întreb așa de curiozitate,nu mincinoși si pițipoance?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here