BALANȚĂ STRÂMBĂ – Pentru un cetățean în carantină se alocă 300 de lei/zi, iar pentru un angajat în carantină, 106 lei/zi: cum s-a reglat inechitatea în Maramureș

0
448

INECHITATE. Conform legii (ordonanțe de toate tipurile), pe perioada pandemiei, persoanele care intră în țară au obligația de a sta 14 zile în carantină. Pentru asta, din bugetul de stat, Guvernul alocă 300 lei/ persoană/ zi (defalcat, 230 lei pentru cazare și 70 lei pentru trei mese). Sigur, decizia a dat o gură de oxigen proprietarilor de pensiuni/moteluri/hoteluri, în contextul în care aceștia și-ar fi închis stabilimentele din lipsă de turiști cauzată de interdicția de circulație. Mai mult, unii nici nu aveau condiții de cazare încât să perceapă această sumă, dar fiind o decizie unitară, s-a aplicat ca atare.

 

În schimb, tot legile prevăzute prin ordonanțe de toate tipurile, prevăd că o parte dintre angajații statului aflați pe baricade în perioada pandemiei se carantinează preventiv, pentru protejarea propriilor familii. Printre aceștia, cadre medicale, cadre militare implicate (polițiști, pompieri, militari, jandarmi, polițiști locali etc.), personalul personalul serviciilor de asistență socială etc.

 

Să ne oprim la personalul serviciilor de asistență socială. Acești oameni se carantinează preventiv la locul de muncă, atât pentru reducerea riscului de a infecta propriile familii, cât și de a infecta persoanele asistate social (bătrâni și copii aflați în centrele de asistență ale statului).

 

Bine, să rămânem puțin la această categorie de persoane și să subliniem că pentru personalul serviciilor de asistență socială, statul alocă doar o treime din suma pe care o alocă pentru un cetățean reîntors în țară, respectiv 106 lei/persoană/zi (defalcat, 90 lei pentru cazare și 16 lei pentru trei mese).

 

În Maramureș, situația a fost oarecum reglată, din pușculița județului, Consiliul Județean Maramureș suplimentând bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș cu 250.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor de hrană și cazare pentru personalul din serviciile sociale publice și private (de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire a vârstnicilor, a copiilor, adulților cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile) aflate în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate, în care nu au acces persoane din exterior.

 

Deci, statul a dat 370.000 de lei persoanelor care fac asistență socială și sunt aflate în izolare preventivă, județul a plusat cu 250.000 de lei (v-am mai spus, poate pare ireal, dar mai face și pesedistul Zetea lucruri bune) ca să se poată descurca și oamenii aceia. Însă nu e normal. O balanță strâmbă. 16 lei pentru trei mese pe zi… Ce au crezut cei care au stabilit cuantumurile astea? Că cei care fac asistență socială au stomacul mai mic decât un român reîntors din străinătate? Sau ce?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here