BALANȚA COMERCIALĂ – Maramureș, locul 15 în clasamentul național al exporturilor: 353 milioane de euro în primul trimestru al anului

0
235

ANALIZĂ. Conform datelor oficiale care cuantifică valoarea mărfurilor importate și exportate de firmele din județe în primul trimestru al anului 2018, Maramureș se clasează în top 10 al clasamentului național, pe locul 8 din cele 41 de județe + capitala, înregistrând o balanță comercială pozitivă: +107 milioane de euro în primele trei luni ale anului.

 

În clasamentul valoric al mărfurilor importate în primul trimestru al acestui an, Maramureș este înregistrat cu suma de 246 de milioane de euro, mai mult cu 18 milioane de euro decât în primul trimestru al anului 2017 (când valoarea mărfurilor importate a fost de 228 de milioane de euro). La nivel național, în privința importurilor (unde s-a înregistrat o creștere de 10,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut), Maramureș se situează pe locul 17.

 

În clasamentul valoric al mărfurilor exportate în primul trimestru din 2018, Maramureș a înregistrat suma totală de 353 de milioane de euro, cu 23 de milioane de euro mai mult decât în primul trimestru din 2017 (când valoarea totală la nivelul județului a fost de 330 de milioane de euro).

 

La nivel național, în privința exporturilor (unde s-a înregistrat o creștere de 9,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut), Maramureș s-a situat pe locul 15. Principalul motor al exporturilor județene le reprezintă mobila și produsele din lemn, cel mai mare exportator din județ, Aramis, fiind pe locul 1 la nivel național într-un clasament al exportatorilor din domeniu.

 

În privința balanței comerciale (simplificat, reprezintă diferența netă dintre valoarea importurilor de bunuri și servicii și cea a exporturilor), Maramureș este pe plus, valoarea exporturilor fiind mai mare cu 107 milioane de euro decât cea a importurilor.

 

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, când Maramureș a înregistrat o balanță comercială pozitivă de 102 milioane de euro, se observă o creștere cu 5 milioane de euro. Practic, în primul trimestru din 2018 s-a exportat mai mult (cu 23 de milioane de euro), dar s-a și importat mai mult (cu 18 milioane de euro). Însă în pofida acestui fapt, conform balanței comerciale pozitive (+107 milioane de euro), Maramureșul se situează spre vârful clasamentului național al balanței comerciale, respectiv pe locul 8 din 42 (un loc mai jos decât în primul trimestru al anului trecut).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here