AUTORIZAȚIE EMISĂ – Undă verde pentru construirea cu 4 milioane de lei din banii statului a blocului cu dedicație pentru 19 angajați ai Consiliului Județean Maramureș

0
1914

BLOCUL CU DEDICAȚIE. Blocul pe care ANL îl construiește, din banii statului, cu peste 4 milioane de lei pentru 19 angajați ai Consiliului Județean Maramureș a primit autorizația de construire (ultimul document înaintea începerii efective a construirii). Blocul, situat pe strada Grănicerilor nr. 122A din Baia Mare și care va fi edificat în regim de înălțime Subsol + Parter + 4 etaje, cu 19 locuințe și parcare supraterană cu 19 locuri, este estimat în documentația oficială (în baza căreia Primăria Baia Mare a eliberat autorizația de construire) la suma de peste 4 milioane de lei (exact: 4.045.712,17 lei).

 

Imobilul va fi construit pe un teren pe care CJ Maramureș l-a obținut de la Primăria Baia Mare în urma unui troc: Casa Pocol în schimbul unui teren de 1.668 mp. Trocul a fost efectuat în anul 2018, când CJ Maramureș și Primăria Baia Mare erau controlate de cei doi șefi aliați electorali ai Coaliției pentru Maramureș, Gabriel Valer Zetea și Cătălin Cherecheș. Ulterior, terenul a fost transmis Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), pentru ca blocul pentru cei 19 angajați ai CJ Maramureș să fie construit din banii statului român.

 

Sigur, autoritatea județeană (CJ Maramureș) a plătit din banii județului documentațiile necesare și va plăti asigurarea utilităților și a căilor de acces, alei pietonale, spații verzi etc. Blocul este încadrat ca având locuințe de serviciu și, la momentul deciziei, necesitatea investiției a fost argumentată de președintele CJ Maramureș din acea vreme (pesedistul Gabriel Valer Zetea, acum parlamentar) prin faptul că e important să se facă 19 locuințe cu dedicație pentru angajații instituției, pentru că există “139 de cereri pentru locuinţe, de la persoane care locuiesc în chirie sau fac naveta și care au cerut să li se rezolve problema locativă”.

 

Livrarea la cheie pentru oricare angajat a unei locuințe pe care poate să o cumpere ulterior (după un an) cu 10% din prețul real de pe piața imobiliară nu este doar comunistoidă, ci și inechitabilă (pentru că, de exemplu, angajații UACE sau Aramis – ca să enumăr doar primele două cele mai mari firme din Maramureș – nu au posibilitatea să-și cumpere apartamente noi cu 10% din prețul real, deși lucrează la firmele care aduc cea mai mare plus-valoare județului). Dar trăim în Țara lui Orwell, în care toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decât alții.

 

Studiul de fezabilitate a fost făcut în anul pandemic 2020. După aceea, ANL a scos la licitație construirea blocului la suma estimată de aproape… 1 milion de euro (adică 4,74 milioane de lei cu TVA inclus, exact: 3.984.402,79 lei + TVA). Sigur, avem o supraestimare, pentru că la această sumă construcția unui apartament ajunge la… 52.630 de euro, suma fiind exorbitantă pentru piața imobiliară de la periferia municipiului Baia Mare. Dar sunt banii statului, adică ai noștri, ai tuturor, așa că pe nimeni nu interesează acest aspect de sifonare evidentă.

 

În acest moment, pe lista obiectivelor de investiții ANL în curs de execuție în anul 2021 (actualizată în 12 noiembrie 2021) sunt incluse doar două blocuri în județul Maramureș: blocul din Baia Mare de pe strada Grănicerilor (al Primăriei Baia Mare) cu 52 de locuințe și blocul din Seini de pe strada Sportului (al Primăriei Seini, pentru specialiști în învățământ, investiție estimată la 2,36 milioane de lei) cu 11 locuințe, ambele fiind în etapa I.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here