AU SPART GHEAȚA – Explorări a câștigat primul meci în Liga I: a învins greu Unirea Dej, după două ore de joc efectiv la Baia Mare

0
209

VOLEI MASCULIN – LIGA I. Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, în Sala Sporturilor Lascăr Pană din Baia Mare, în meci contând pentru etapa a 4-a a Ligii I (Divzia A1) de volei masculin, CS Știința Explorări Baia Mare a învins-o, cu 3-2 (21-25, 25-18, 25-18, 21-25, 15-12), pe CS Unirea Dej. Meciul, arbitrat de Bogdan Bărdășan din Târgu Mureș (principal) și Octavian Diaconița din Piatra Neamț (secund), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 9 (Baia Mare) și 8 (Dej).

 

Un duel deja tradițional între două echipe de mijlocul clasamentului, o rivalitate mai mereu desfășurată sub semnul echilibrului (în ultimele 22 de meciuri directe băimărenii au câștigat 13, iar dejenii 9, însă doar 5 dintre acestea s-au încheiat în minim de seturi, 8 dând câștigătorul după 5 seturi, în decisiv). De această dată, gazdele erau în căutarea primei victorii din actuala ediție a campionatului (după ce în primele etape au întâlnit echipe puternice, de play-off – Dinamo, Craiova – și au ratat în decisiv victoria la Constanța), iar oaspeții vizau continuitate, după ce au obținut prima victorie etapa trecută (e drept, în fața nou-promovatei CSU Universitatea de Vest Timișoara).

 

După un prim set pierdut în doar 23 de minute (21-25), Explorări revine în joc, impunându-se în setul secund cu 25-18 și echilibrând situația pe tabela de marcaj (însă mai greu decât indică scorul, cu schimburi mai lungi finalizate după 28 de minute de joc efectiv). Băimărenii încep mai bine și setul 3, luându-și  un avantaj consistent încă din debut (5-1, 6-2, 8-3, 10-5).

 

Apoi, la fel ca în primul set, oaspeții reușesc să reducă substanțial din handicap și ajung la 12-9. Însă scenariul primului set nu se mai repetă (ca-n proverbul cu capul, grinda și aplecatul) și Explorări se impune în 23 de minute cu 25-18. Mai îmbucurător decât câștigarea setului este că băimărenilor a început să le funcționeze blocajul colectiv, un procedeu care le-a lipsit până acum și care denotă și stabilizarea relațiilor de joc dintre coechipieri.

 

În fine, setul 4 a fost și cel cu echilibrul cel mai mult menținut, de la început și până la la jumătatea setului, când dejenii au început să-și mențină un ușor avantaj: 11-13. Băimărenii egalează la 13, dar oaspeții se distanțează din nou la 13-16 și antrenorul Marius Botea cere time-out, dar oaspeții reușesc să se impună cu 25-21. Acest set a durat 31 de minute, cel mai lung din meci. Se respectă tradiția: se intră în decisiv, set scurt (până la 15).

 

Ultimul set, echilibru perfect, se schimbă terenurile la 8-7, Explorări este în ușor avantaj, dar par pe val, au revenit de la 6-7. Alt set pe muchie de cuțit. Unirea trece în avantaj: 9-10. Băimărenii revin (norocoasă minge), conduc cu 11-10. Antrenorul Ovidiu Tămaș cere time-out. Remarcă: Tămaș își așează jucătorii pe bancă la time-out, Botea îi adună în jurul lui. Oricum, ambii antrenori sunt la fel de tensionați ca și meciul.

 

Luăm aer pe final, Explorări conduce cu 13-11. Un nou time-out cerut de antrenorul Unirii. Un nou schimb prelung, câștigă Explorări (14-11) și băimărenii au 3 mingi de meci. O câștigă pe a doua: 15-12. Primul meci câștigat din actuala ediție. Au spart gheața, însă până la omogenizarea echipei mai e drum de parcurs. S-a jucat 122 de minute (două ore și două minute).

 

Pentru Explorări au punctat: Ramirez Pita (33 puncte), David (12 puncte), Bălăi și Silvășan-Pașca (câte 11 puncte), Crișan (7 puncte), Catrina (4 puncte), Cheagă (1 punct). De la oaspeți s-au remarcat Grigoraș (25 puncte), Suson (14 puncte), Baziliuc-Iordache (10 puncte), Ciubotariu (8 puncte), Câmpean și Preda (câte 7 puncte).

 

Băimărenii rămân pe locul 9 cu 3 puncte (în volei, victoria cu 3-2 se punctează cu 2 puncte, învinșii primind 1 punct), dar mai sunt două meciuri de disputat în această etapă. În etapa următoare, băimărenii se deplasează în București pentru meciul cu Rapid, echipă pe care o vor întâlni însă înainte în meciul-retur din Cupa României, la Baia Mare, la mijlocul săptămânii viitoare (în meciul-tur, rapidiștii au câștigat cu 3-1).

 

FOTO: @Explorări Baia Mare

 

Andrei TUDORANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here