AU PIERDUT – Minaur Baia Mare începe returul cu o înfrângere surprinzătoare la Suceava, într-o partidă tensionată de arbitri

0
322

HANDBAL MASCULIN – LIGA NAȚIONALĂ. Sâmbătă, 3 decembrie 2022, în Sala LPS “Dumitru Bernicu” din Suceava, în meci contând pentru etapa a 14-a a Ligii Naționale de handbal masculin (prima a returului), CSU din Suceava a câștigat, cu 30-28 (14-12), partida cu Minaur Baia Mare. Meciul, condus de cuplul prahovean Claudiu Ghesoiu & Ionuț Tița (care au debutat în martie 2022 în Liga Națională, fiind prezentați ca fiind tineri de mare perspectivă), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 10 (Suceava) și 3 (Baia Mare).

 

Doar cei puțin familiarizați cu handbalul sunt tentați să creadă, în baza clasamentului, că meciul avea să fie unul ușor pentru băimăreni. Doar două argumente: la Suceava a câștigat o singură echipă (campioana en-titre Dinamo) și CSU Suceava era una din cele 3 echipe (alături de Dinamo și Steaua) care au învins-o în tur pe Minaur, chiar la Baia Mare (cu 30-28). Implicit, băimărenii aveau de luat o revanșă, mai ales că doar ei și Dinamo aveau doar victorii în meciurile din deplasare (Minaur a pierdut cele 3 meciuri din această ediție pe teren propriu).

 

După 6 minute de tatonare (2-2), sucevenii se desprind la 4 goluri avantaj (min. 11, 6-2), diferență care se menține și la jumătatea reprizei (9-5). Minaur este prea dependentă de Vujovic (care a marcat 75% din golurile băimărenilor), lentă în apărare (fapt care a cauzat numărul mare de lovituri de la 7 metri de care au beneficat gazdele), neinspirată în jocul pe extreme și pe pivot (Nagy, nejucat, are doar 1 gol marcat), iar peste toate aceste neajunsuri, portarul Darius Makaria are o doză suplimentară de inspirație, sucevenii au și noroc (pe lângă jocul bun) și sunt impulsionați de publicul aflat foarte aproape de teren.

 

Totuși băimărenii reușesc, pas cu pas, să recupereze din diferență și cu 5 minute înaintea finalului de repriză ajung la 12-10 (6 goluri fiind marcate de Vujovic în contextul în care acesta a fost și eliminat 2 minute), diferență care se păstrează până la finalul celor 30 de minute: 14-12. Jumătate din golurile Minaurului au fost înscrise de Vujovic.

 

Începe repriza a doua. Cip și (cine altul?) Vujovic egalează pentru Minaur, intrată mai determinată pe teren: 14-14 (min. 32). Sucevenii trec la conducere după (cum altfel?) un 7 metri transformat de Tîrzioru. Începem să marcăm și de pe extreme (Kotrc), își revine și Căbuț și în min. 34 Minaur trece pentru prima oară în acest meci la conducere: 15-16. Înscrie și Mănescu și încheiem primele 5 minute ale reprizei a doua cu 15-17 (pentru o mai bună imagine a dominației: băimărenii au primit 1 gol și au marcat 5).

 

Se dictează al 9-lea (!) 7 metri pentru suceveni, marchează Tîrzioru. Dar băimărenii sunt dezlănțuiți. Mănescu și Cip duc scorul la 16-19 (min. 38), dar Vujovic este eliminat a doua oară. Și, evident, 7 metri (al 10-lea!), marchează Tîrzioru. La finalul primei treimi a ultimei reprize (min. 40) tabela indică 18-21 (Căbuț își recapată inspirația), diferență care se păstrează până în min. 50, când gazdele reușesc egalarea: 24-24. Cu 3 minute înaintea finalului, sucevenii conduc cu 3 goluri (29-26), dar băimărenii reduc diferența la 1 gol cu doar 90 de secunde înaintea finalului și par a avea dispobilități pentru întoarcerea, din nou, a rezultatului.

 

În ultimul minut de joc, gazdele au 30-28, Căbuț ratează atacul, sucevenii sunt deciși să intre în pasiv (aceasta este tactica pe care o stabilesc, public, în time-out) și chiar o fac, nu fluieră niciunul dintre arbitri (și sucevenii sunt mirați), decât pentru a-i elimina pe Vujic și apoi pe Vujovic, gazdele ratează, li se returnează mingea, ratează din nou Gavriloaia, se termină meciul. 30-28, exact ca în meciul tur, același câștigător: CSU din Suceava.

 

Primul meci în deplasare pierdut de băimăreni, cărora li se poate reproșa faptul că nu joacă la aceeași intensitate pe parcursul unui meci, parcă mizând pe acele reprize de forcing pentru a câștiga. Însă uneori nu sunt suficiente. La diferența de valoare a loturilor, Minaur ar fi putut să câștige și împotriva șicanelor arbitrilor.

 

Pentru Minaur au înscris Vujovic (8 goluri), Kotrc (6 goluri), Cip, Vujic și Căbuț (câte 3 goluri), Mănescu (2 goluri), Nagy, Da Silva Mollino și Kozakevych (câte 1 gol) – portarul Terekhov (7 parade salvatoare). De la gazde s-au remarcat portarul Makaria (15 parade salvatoare), Tîrzioru (8 goluri) și Kbilașvili 6 (goluri).

 

Minaur va disputa următorul meci tot în deplasare, în 9 decembrie, de la ora 19.15, cu CSM București (locul 4) – partida contează pentru etapa a 15-a -, apoi campionatul intră în pauză până în 4 februarie 2023 (când Minaur joacă la Baia Mare cu CSM Vaslui).

 

* Foto generică: @Minaur Baia Mare

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here