AU PIERDUT – Echipa de fotbal feminin din Baia Mare a revenit la “normalitate”: învinse cu 0-5, pe teren propriu

0
406

FOTBAL FEMININ – LIGA NAȚIONALĂ. Duminică, 13 noiembrie 2022, pe Stadionul „Viorel Mateianu” din Baia Mare, în meci contând pentru etapa a 11-a (ultima etapă a turului sezonului regular, meci disputat în devans) a Ligii Naționale de fotbal feminin, ACS Fotbal Feminin Baia Mare a pierdut, cu 0-5 (0-2), partida cu AS CS Carmen Bucureşti 1937. Meciul, arbitrat la centru de Szabo Krisztina din Crişeni (jud. Sălaj), a opus echipele clasate pe locurile 9 (Baia Mare) și 3 (Carmen București).

 

Deși campionatul feminin este suspendat temporar, pentru meciurile de pregătire ale naționalei României (cu Polonia, în deplasare, deja disputat și încheiat cu 6-0 pentru poloneze, și Cehia, care se va disputa în 15 noiembrie, la București), cele două echipe au convenit să dispute meciul din ultima etapă a turului, niciuna dintre formații neavând jucătoare selecționate în lotul național și putând astfel să intre în vacanță încă de la finalul acestei luni, după etapa a 10-a (progamată în 27 noiembrie).

 

Pentru cei mai puțin familiarizați cu fotbalul feminin, câteva precizări: Carmen București este o echipă nou-promovată în Liga Națională, însă, valoarea extrem de scăzută a fotbalului feminin românesc fiind extrem de scăzută (prima divizie fiind practic o luptă în doi, între Olimpia U. Cluj și Poli. Timișoara), câteva transferuri te pot urca ușor pe ultima treaptă a podiumului, fapt care s-a întâmplat și cu echipa bucureșteană, clasată acum în urma bănățencelor și a clujencelor, deși are cu un meci mai puțin disputat decât echipele din urma sa, cu medie de 4,4 goluri marcate pe meci și de 0,8 goluri primite pe meci.

 

Evident, Carmen București (club fondat în 1937 de omul de afaceri Dumitru Mociorniță, botezat cu numele soției sale), care după promovare și-a adus antrenor străin, pe Fabio Ivan Barros (venit din prima ligă a Portugaliei, unde le-a antrenat pe Nacional Madeira și Boavista Porto), și le-a transferat de la echipe de Liga I pe Bianca Sandu, Claudia Țipăr și Maria Stanciu, aducând, de asemenea, și 4 straniere: pe portarul canadian Danielle Krzyzaniak (26 de ani), fundașul grec Androniki Michalopoulou (24 de ani) și două jucătoare de top din Trinidad Tobago, internaționalele Karyn Forbes (care este căpitanul naționalei țării sale) și Victoria Swift (ultimele două nu au venit la Baia Mare).

 

Deși este înregistrată în București, Carmen își are baza (își dispută meciurile de pe teren propriu) pe Stadionul „Marin Anastasovici” din Giurgiu (arena fostei campioane a României la fotbal masculin, Astra Giurgiu). Echipa este susținută financiar de antreprenorul Adrian Ovidiu Onosă (fost finanțator al echipei masculine Sportul Snagov și acum și în acționariatul Dacia Unirea Brăila – este fostul consilier al secretarului de stat Eugen Teodorovici și fost șef al Direcției Generale Antifraudă Fiscală a ANAF).

 

Sigur, cu o valoare disproporționată atât a loturilor, cât și a bugetelor, oaspetele (venite la Baia Mare cu doar 16 jucătoare) porneau din postura de favorite. Un statut respectat de bucureștence, într-un meci desfășurat într-o singură direcție de joc: spre poarta Ana Mateşan (Baia Mare). Situații mari de gol au fost vreo 15, poate mai multe, iar goluri au fost 5, toate în poarta băimărencelor.

 

Dacă prima repriză s-a încheiat doar cu 0-2, pentru Carmen marcând Iuliana Obreja și Rania Kara, după pauză oaspetele au mai înscris de trei ori prin aceleași jucătoare, Kara (2 goluri), Oberja (un gol) și meciul s-a încheiat cu 0-5. O subliniere: fotbalista Rania Kara, care a marcat 3 goluri băimărencelor, are 15 ani – pentru a anula argumentul jocului slab al băimărencelor prin motivația că sunt niște adolescente (cam așa sunt cele mai multe dintre fotbalistele din România, unde fotbalul feminin este considerat hobby, nu profesie/sport).

 

Fotbal Feminin Baia Mare – Carmen București: 0-5 (0-2), au marcat Rania Kara (3 goluri), Iuliana Obreja (2 goluri). Bilanțul echipei băimărene după 9 meciuri disputate din cele 11 ale turului prezentei ediții de campionat: 2 victorii (una la masa verde), 1 egal și 6 înfrângeri, golaveraj 7-44. Adică o medie de aproape 5 goluri primite pe meci.

 

În urma acestei înfrângeri, băimărencele au rămas pe locul 9, din fericire pentru ele nu pot cădea mai jos decât dacă se forțează, în spatele lor fiind două echipe mult mai slabe (Univ. Galați, cu care băimărencele au făcut egal în deplasare – acela fiind singurul punct câștigat de gălățence, în rest le-au bătut toate echipele – și Piroș Arad – singura echipă învinsă pe teren de băimărence, acasă, greu, cu 2-0) și una (AFC Joc Cinstit – Fair Play) care a fost sancţionată cu 6 puncte de FRF.

 

Meciul următor al băimărencelor, cel programat pentru etapa a 9-a, va fi în 20 noiembrie, în deplasare, la terenul din Complexul Weekend din Târgu Mureș, cu ACS Tg. Mureş 1898 – MSE 1898, o echipă clasată chiar deasupra băimărencelor, pe locul 8, aproape la fel de slabă ca și a noastră (sigur nu la fel de slabă, pentru că, de exemplu, le-au învins pe cele din Miercurea Ciuc cu 3-0, iar băimărencele au pierdut de la Miercurea Ciuc cu 4-0).

 

* Foto generică: @Fotbal Feminin Baia Mare

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here