AU CÂȘTIGAT, PREVIZIBIL – Știința Explorări a învins la București CSU Știința și a urcat pe locul 7 în Liga Națională

0
234

LIGA NAȚIONALĂ – VOLEI MASCULIN. Duminică, 12 februarie 2023, în Sala Polivalentă din București, în meci contând pentru etapa a 16-a a Ligii Naționale de volei masculin, CSU Știința București a pierdut, cu 0-3 (27-29, 12-25, 19-25), partida cu Știința Explorări Baia Mare. Meciul, arbitrat de bucureșteanul Mihai Coman (principal) și gălățeanul Lucian Năstase (secund), a opus echipele clasate înaintea acestei etape pe locurile 10 (Știința) și 9 (Explorări).

 

Deși în aparența clasamentului meciul părea că opune două echipe de valori relativ egale, faptic diferența de valoare a loturilor este evidentă, băimărenii acumulând 19 puncte, iar bucureștenii, doar 6 puncte (obținute din 2 victorii în cele 15 partide disputate).

 

Implicit, Explorări a pornit meciul cu statutul de favorită, impunându-se și în turul sezonului regular, la Baia Mare, cu 3-0 (în ultimele 7 partide, Explorări a câștigat 5, iar bucureștenii 2). În plus, coroborat cu rezultatele înregsitrate în această etapă (băimărenii au jucat meciul care a închis etapa), Explorări avea o miză suplimentară pentru victorie: urcarea cu două locuri în clasamentul Ligii Naționale, până pe locul 7, în cazul unei victorii.

 

Explorări, singura echipă din prima ligă de volei masculin cu doi jucători în Top 5 al jucătorilor cu cele mai multe puncte realizate în această ediție de campionat (Marius Valentin Cheagă și Mihai Tarța sunt după acest meci pe locurile 1 și 3, cu 224, respectiv 217 puncte), băimărenii au pornit lupta pentru obținerea celor 3 puncte puse în joc.

 

Kowalewski și Aciobăniței au dus Știința la 2-1, apoi serva greșită a lui Dediu (Știința) a dat startul unui ciclu de 3 serve consecutive greșite, fiind continuată de Tarța și Kowalewski. Se joacă în tatonarea clasică a începuturilor de meciuri. Cheagă punctează, servă greșită a lui Aldea, apoi Hepuburn egalează din nou pentru oaspeți: 5-5. Bucureștenii intră în avantaj în a doua jumătate a setului: 13-11, merg la 14-11 și antrenorul Marius Botea cere time-out (multe decizii contestate, majoritatea în avantajul gazdelor).

 

Știința ajunge la 20-18 și doar atunci începe să funcționeze și blocajul celor de la Explorări, iar asta se vede. Oaspeții egalează la 24, trimit setul în prelungiri și se impun cu 29-27, după aproape o jumătate de oră de joc. Principalii marcatori: Cheagă și Hepburn (câte 6 puncte). O să fie mai greu decât se credea/aștepta, gazdele își vând scump pielea, dar dacă își revine și serviciul, Explorări ar trebui să se impună în minim de seturi.

 

Începe setul 2, gazdele par cu moralul căzut după setul scăpat printre degete, iar Explorări profită. Cheagă cu 4 ași (punct direct din servă) consecutivi (!) duce scorul la 5-0. Băimărenii intră în a doua jumătate a setului cu un avantaj confortabil: 7-13. Sunt în continuare foarte multe puncte (7) realizate pe greșeala adversarului, ceea ce spune multe despre valoarea jucătorilor adverși. Explorări se impune detașat, cu 25-12, în doar 19 minute. Cheagă e în mână, are 13 puncte în primele două seturi (e drept, îl ajută și cele 5 realizate direct din servă – ași), iar Hepburn foarte bun la blocaj (4 puncte aduse prin acest procedeu).

 

Setul 3, poate fi ultimul. Băimărenii încep ezitant, dar reușesc să egaleze la 3.Se merge cap la cap până la 9-9, apoi Explorări ia un ușor avans prin punctele aduse de un nou as al lui Cheagă și de un atac decisiv al lui Tarța, iar în partea a doua a setului se intră cu 13-10 pentru băimăreni, dar aceștia nu se pot desprinde decisiv (gazdele se apropie la 16-17) decât spre final. Explorări se impune cu 25-19, după 22 de minute de joc. Meciul a durat o oră și 9 minute.

 

Băimărenii au fost superiori la toți parametri tehnici semnificativi (Știința București – Explorări Baia Mare): 34-38 la atacuri decisive, 3-10 la puncte direct din serviciu, 4-6 la blocaj decisiv, 16-21 la puncte pe greșeala adversarului.

 

Pentru Explorări au punctat: Cheagă (21 puncte), Hepburn (11 puncte), Tarța (8 puncte), Dragomir (6 puncte), Aldea (5 puncte), Taboada (2 puncte), Silvășan-Pașca (1 punct). De la gazde s-au remarcat Kowalewski și Breban (câte 12 puncte), Aciobăniței (6 puncte).

 

Particularitate: a fost o etapă în care toate învingătoarele (3 având meciuri acasă, 3 în deplasare) au câștigat în minim de seturi: 3-0. În urma victoriei, Explorări a urcat pe locul 7 în Liga Națională (Divizia A1) și etapa următoare va juca la Baia Mare, în 18 februarie 2023, cu CS Unirea Dej (echipă clasată pe locul 8, pe care băimărenii au învins-o în tur, la Dej, cu 3-2).

 

* Foto generică: @Știința Explorări Baia Mare

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here