AU CÂȘTIGAT – Explorări Baia Mare câștigă fantastic la Dej, în derby-ul zonal cu Unirea, după un meci care a durat mai mult de două ore

0
286

VOLEI – LIGA NAȚIONALĂ. Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, în Sala Sporturilor “Petru Stăvariu” din Dej, în meci contând pentru etapa a 7-a a Ligii Naționale de volei masculin, Unirea Dej a pierdut, cu 2-3 (22-25, 23-25, 25-18, 25-17, 8-15), partida cu Știința Explorări Baia Mare. Partida, arbitrată de Alexandru Puni din Iași – principal și Mihai Coman din București – secund, a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 8 (Dej) și 7 (Baia Mare).

 

Ambele echipe veneau după victoriile în minim de seturi din etapa trecută, băimărenii depășind CSU Știința București, iar dejenii, CS U. Cluj. O rivalitate zonală, cu băimărenii intrați mai deciși în joc și două seturi câștigate pe final. În setul 3, gazdele pornesc în trombă, cu orgoliul rănit, și duc scorul la 5-0, dar Explorări revine și reduce diferența la 3 puncte (11-8). Apoi Unirea are din nou un parcurs foarte bun, cu blocaje reușite și duce scorul la un aproape imposibil de surmontat 19-10. Băimărenii recuperează 5 puncte (20-15), dar Unirea reușește să câștige setul la 18.

 

Se joacă de aproape o oră și jumătate (84 de minute scurse de la începutul partidei). S-au încheiat toate meciurile etapei, doar la Dej se mai joacă – meciul de la Zalău, dintre SCM și CSM Suceava, început în același timp cu cel de la Dej, s-a încheiat deja de 20 de minute. Se intră în setul 4. Echilibru, cu ușor avantaj pentru Explorări: 3-4. Forcing pentru oapeți care duc scorul la 3-7. Antrenorul Unirii, Ovidiu Tămaş, cere time-out.

 

Strângem greu la blocaj în stânga și gazdele reduc diferența: 5-7. Tarța e principala “gură de tun” a băimărenilor și nu iartă, e 6-10. Dejenii revin, 8-10. Părem debusolați, deși conducem. Lăsăm gazdele, de multe ori să lupte cu un blocaj single, sau chiar deloc (!). E 10-11 și antrenorul Botea cere time-out. Se reia jocul, trage Tarța, block-out. 10-12 și servim. În sfârșit, facem blocaj din doi jucători, chiar dacă mingea ricoșează în afara terenului, e un plus. E egalitate la jumătatea setului 12-12. Se merge “cap la cap”: 14-14. Public nu foarte numeros, dar entuziast la Dej.

 

La 16-14, antrenorul Botea cere un nou time-out. Știe că dacă gazdele revin, va fi extrem de greu în decisiv, Unirea având ascendentul moral și susținerea necondiționată a suporterilor. Din păcate, Explorări nu își revine și Unirea ajunge la 19-14. Meciul se îndreptă spre set decisiv: 20-15. Cheagă greșește serviciul. Am evitat să scriu asta: nu e ziua lui (de multe ori el a fost jucătorul decisiv, acum este veriga slabă – nu din cauza servei greșite). Unirea se impune la 17, după 24 de minute (a fost cel mai scurt set de până acum).

 

Intrăm în decisiv cu gazdele pe val. Botea e cel mai calm om (nu doar antrenor) din lume. Îi încurajează pe jucători de parcă e la începutul meciului. Poate nu-i chiar un capăt de lume. În fond e un sport, atât. Cheagă pare să-și revină. Dacă e așa, cu Tarța și Cheagă inspirați/eficienți în atac, Explorări nu are cum să piardă. Baia Mare conduce cu 1-4. E set scurt (decisivul se joacă până la 15), așa că Tămaș cere time-out. Băimărenii se încurajează singuri. Strategia lucidității adoptată de Botea a dat rezultate: 1-5. Punctează Cheagă, apoi greșește serviciul, dar punctează din nou și e 3-8, se schimbă terenul pentru ultima oară în acest meci.

 

Greșeală de preluare a gazdelor și Explorări conduce cu 3-9. Unirea recuperează un punct și serviciul. Tămaș cere ultimul time-out la 4-10. A început să ne funcționeze și blocajul. Gazdele se apropie la 4 puncte: 6-10. Foarte bun Silvășan-Pașca în rol de coordonator. E și Fortuna cu noi în seara asta: 7-12. Dar gazdele nu au renunțat la luptă. Tarța “îngroapă” o minge care părea pierdută și e 8-13. E viu și Cheagă și mai avem nevoie de un punct. Minge de meci. Cheagă își asumă lovitura decisivă, trage, block-out și Explorări câștigă după două ore și două minute de joc. Publicul dejean aplaudă. Foarte sportiv. Nu huiduie nimeni. În fond, au văzut un meci frumos, disputat. E sport, nu război. Poate asta ar trebui să învățăm cu toții.

 

Pentru Explorări au punctat: Tarța (24 puncte), Cheagă (20 puncte), Badea (12 puncte), Hepburn (10 puncte), Silvășan-Pașca (5 puncte), Aldea și Taboada (cțte 4 puncte), Dragomir (1 punct). De la gazde s-au remarcat Grigoraș (25 puncte), Suson (15 puncte), Preda (13 puncte) și Micu (11 puncte).

 

Gazdele au fost superioare la blocaj (16 vs.10), dar oaspeții s-au impus la serviciu (3 vs. 6), atacuri decisive (57 vs. 64) și greșeli neforțate (27 vs. 20). În urma victoriei de la Dej, Explorări a urcat pe locul 7, cu 11 puncte (4 victorii și 3 înfrângeri) și în etapa următoare, a 8-a, joacă la Baia Mare, în 26 noiembrie 2022, cu CSM Constanța (loc 9 – în această etapă a învins în deplasare, cu 3-0, ultima clasată, CSU Știința București).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here