AȘA STĂM – Primăria Baia Mare are facturi neplătite către firme de 4,2 milioane de euro, dar finul primarului și-a luat banii: 76% din sumă, pentru asfaltări și salubritate

0
2422

FACTURI NEPLĂTITE. În 31 mai 2021, administrația publică din municipiul Baia Mare (Primăria) înregistra datorii de peste 4,2 milioane de euro către firmele care au lucrat sau au livrat bunuri. Dacă la sfârșit de februarie Primăria înregistra facturi neplătite către 93 de firme, asociații și instituții cu care are/a avut relații contractuale, iar la sfârșit de martie mai avea datorii la 56 de firme, în aprilie numărul creditorilor a scăzut la 50, iar în mai a crescut din nou la 70.

 

Comnparativ cu ultima lună (aprilie 2021), la sfârșitul lui mai 2021 cuantumul facturilor neplătite către firme a crescut foarte puțin, ajungând la 20,74 milioane de lei (echivalentul a peste 4,2 milioane de euro), însă numărul firmelor care așteaptă să fie plătite a crescut cu 40%.

 

Finul și-a luat banii, restul mai așteaptă

 

Ce s-a mai întâmplat notabil în această ultimă lună? Spre deosebire de cei mai mari creditori ai municipalității, ARL Cluj (pentru întreținere drumuri) și Drusal (salubritate), una dintre firmele de casă ale Primăriei controlate de edilul Cătălin Cherecheș și-a încasat aproape în totalitate banii. Care este fericita firmă? Construrom, controlată de finul primarului, Marcel Zoicaș.

 

Dacă în februarie firma finului avea de încasat peste 3 milioane de lei, iar în aprilie mai avea de încasat aproape 1,2 milioane de lei, fiind pe locul 4 în topul creditorilor municipalității, acum s-a rezolvat. De la o datorie de 1.194.433,89 lei, Construrom mai avea la final de mai o restanță de… 2.142. Să fie primit! Masa, dansul și darul, la domiciliul miresei – cum se spune.

 

Să vedem care sunt în acest moment cei mai mari creditori privați ai municipalității…

 

Au muncit, dar nici n-au fost plătiți

 

Cea mai mare sumă de încasat de la Primăria Baia Mare o avea subsidiara Strabag, sereleul ARL Cluj (liderul asocierii care gestionează lucrările de infrastructură rutieră din municipiu): peste 9,14 milioane de lei (exact: 9.141.755,12 lei), cu vreo 7.000 de lei mai mult față de aprilie (probabil s-au adăugat penalități de întârziere).

 

O altă sumă mare are de încasat operatorul de salubritate Drusal SA, 6,6 milioane de lei (exact: 6.604.533,94 lei), cu peste 400.000 de lei mai  mult decât luna precedentă. Dar nu pare dramatic, în contextul în care în februarie datoria Primăriei către Drusal totaliza aproape 11,5 milioane de lei.

 

Pe podiumul creditorilor a urcat în această lună Nord Antreprenor SRL, o urcare în top de pe locul 5 pe locul 3, datorată și exitului firmei Construom (finul, spuneam). Nord Antreprenor, care este fosta Trust Construcții Nordin SA, administrată de Adrian Vasile Dobrican și care prestează lipiri de scârț – polistiren expandat – pe școlile din oraș (acțiune care a fost botezată științific: creșterea performanței energetice) aproape și-a dublat creanța, de la circa 500.000 lei la peste 870.000 lei.

 

Un new-entry în top 10, direct pe locul 4, îl consemnăm în dreptul firmei sighetene Axa Reconst SRL, administrată de Gheorghe Tivadar, care lucrează la reabilitarea Colegiului Național “Gheorghe Șincai” și care înregistrează deja o creanță de aproape 840.000 lei.

 

Pe locul 5 regăsim AMI SA (cu o creanță de peste 788.000 lei), administrată de Răducu Pop, cu mai multe lucrări cu Primăria (printre care fitoremediere, pregătire a terenurilor și plantare de specii dendrofloricole), pe 6 se situează ICEP SRL din Bușag (cu peste 609.000 lei facturați și neplătiți), controlată de Marius Bogdan Buzgău și Mihai Liviu Moldovan și care, la fel, are mai multe contracte cu Primăria (demolări de tavane la Cinema Dacia, lipirea de scârț la Spitalul TBC etc.).

 

Pe locul 7 în top creditori Primăria controlată de Cătălin Cherecheș este firma de casă a prietenului și partenerului viceprimarului Doru Dăncuș, Ilnic Electric SRL (controlată de Ilie Ureche, prin soția sa), cu două creanțe care însumează peste 400.000 lei, pe 8 este CEZ Vânzare SA (furnizor de energie electrică şi gaze naturale), cu o creanță (în scădere) care depășește 376.000 lei, iar pe locul 9 Electrik Service Construct SRL (care face întreținerea semafoarelor și indicatoarelor rutiere), controlat de Georgel Ionel Ghita, cu aproape 257.000 lei. În fine, locul 10 este ocupat de Indeco Soft SRL (specializată în sisteme informatice și soluții software), controlată de Dorin Barbul, cu o creanță de aproape 153.000 lei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here