ARGUMENT – Corecția unei tentative de manipulare publică: este falsă informația că Gheorghe Bîrlea n-ar putea să fie subprefect din cauza vârstei

0
776
Gheorghe Bîrlea

ADEVĂRUL, DIN RESPECT PENTRU INFORMAȚIE. Corecția unei tentative de manipulare publică: este falsă informația propagată în spațiul public conform căreia Gheorghe Mihai Bîrlea (68 de ani) n-ar putea să fie subprefect din cauza vârstei – conform conducerii PNL Maramureș, propunerea ca Bîrlea să ocupe demnitatea de subprefect din partea PNL a fost singura înaintată premierului Ludovic Orban.

 

Respectiva prevedere privind vârstele minime (30 de ani) și maxime (65 de ani) ale persoanei numită într-o funcție de prefect/subprefect a fost eliminată din legislația care reglementa Instituțiile Prefecților, respectiv Legea nr. 340/2004. Această lege a fost în vigoare de la 24 iulie 2004 și până la 4 iulie 2019, când a fost abrogată și înlocuită de Codul administrativ.

 

În Codul administrativ, în vigoare din iulie 2019, prevederea vârstei (minime și maxime) nu mai există. Motivul eliminării: logic, era discriminatorie. Noul Cod administrativ prevede, în această privință, doar obligația (la fel de rațională) ca respectiva persoană să aibă vârsta minimă de 18 ani. Rămâne cum ne-am înțeles AICI.

 

O subliniere: informația bazată pe un argument fals ne-a parvenit și nouă, în cursul zilei de vineri, 13 decembrie. N-am publicat-o dezinformându-ne cititorii – datorită argumentului conținut de această scriere -, dar am încercat să descoperim motivul tentativei de manipulare. Și, bineînțeles, am reușit. Propagatorul încerca impunerea unui apropiat în funcția în care PNL l-a propus pe Bîrlea și trebuia creată suspiciunea rezonabilă care să ducă la renunțarea liberalilor la propunerea inițială.

 

Precizare de final: n-avem nici simpatii, nici antipatii, ne este egal cine va fi subprefect (o funcție similară cu a ficusului, administrativ-decorativă), doar că nu ne plac manipulările venite din partea unor oficiali convinși că naivitatea s-a generalizat în societate. Nu s-a.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here