APROXIMARE DE PRIVAT – Cât de aproape a fost estimarea extinderii strip-mall-ului Baia Mare Value Center de valoarea finală a investiției

0
1234

ANALIZA UNUI FAPT. Baia Mare Value Center, structură comercială de tip strip-mall localizată pe Bulevardul București nr. 51-53, își va inaugura în 29 septembrie 2022 noul corp de clădire cu care își crește cu 4.200 mp capacitatea comercială, după cum a anunțat în exclusivitate 2mnews (detalii AICI).

 

Pe lângă noul edificiu, PK Burgundy (firma prin care proprietarul mall-ului, Prime Kapital, administrează investiția din Baia Mare) va efectua lucrări prin care va fi extinsă parcarea, vor fi create noi alei carosabile și pietonale și se va completa amenajarea peisagistică.

 

Un fapt mai puțin popularizat este că PK Burgundy a făcut modificări la tema proiectată pentru care a obținut inițial (în 26 mai 2021) autorizație de construire, iar în ianuarie 2022 a obținut certificatul de urbanism care aproba modificarea și în august 2022 a obținut și autorizația de construire cu tema modificată.

 

În baza celor două valori ale investiției, respectiv valoarea estimată inițial și valoarea finală (comunicată la obținerea actualei autorizații), se observă abaterea financiară, care este extrem de redusă. Mai exact, dacă valoarea inițială era estimată la 5.053.600 lei, valoarea finală este apropiată de estimare: 4.978.180 lei. Practic, o abatere financiară de doar -1,5% (în sumă exactă, 75.420 lei).

 

De ce am semnalat acest aspect? Pentru a sublinia diferențele financiare ale investițiilor între estimările instituțiilor statului (care sunt de milioane de lei) și cele ale firmelor private (care sunt de câteva zeci de mii de lei – pentru că atunci când investești banii tăi ești responsabil). Nu mai vorbim de timpii de realizare (întreg proiectul de construire a extinderii de 4.200 mp a Baia Mare Value Center a durat 5 luni)

 

Noul corp al strip-mall-ului a fost proiectat de firma de arhitectură HB Design Team Arhitectură Construcții Mobilier din București și a fost construit de Somaco Grup Prefabricate SRL din București (cu HIT&Cold Instal din București responsabil de instalațiile mecanice și MLN Project Security din Galați responsabil de instalațiile electrice).

Conform calculelor economice ale MAS Real Estate Inc (fondul de investiții din Africa de Sud care deține Prime Kapital, implicit și Baia Mare Value Center), investiția va crește cu 7,8% valoarea de piață a centrului comercial de la Baia Mare, inaugurat în 6 decembrie 2018.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here