APROBAT – Finanțare nerambursabilă de 5,1 milioane de lei pentru conectarea locuitorilor din Dragomirești la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare

0
282

FINANȚARE PENTRU RACORDAREA LA REȚEAUA DE APĂ-CANAL. Marți, 13 decembrie 2022, în şedinţa Comitetului de Avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), a fost aprobat dosarul de finanțare cu peste 5 milioane de lei (exact: 5.165.480 lei) pentru conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare al orașului maramureșean Dragomirești.

 

Proiectul va fi finanțat prin PNRR, în cadrul unui program care vizează „sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente”. Dosarul orașului Dragomirești, care este înscris în documentele oficiale ale statului cu statutul de comună (!), este primul (și deocamdată singurul) de acest tip aprobat la nivel național.

 

… oraș sau comună?

 

Dragomirești este cel mai nou și mai mic oraș din județul Maramureș, având circa 3.200 de locuitori și primind statutul de oraș prin Legea nr. 332 din 8 iulie 2004. În 24 aprilie 2016, localnicii au făcut referendum pentru a se reîntoarce la statutul de comună (așa cum și este faptic, ca și alte multe localități similare din județ, ridicate la statut de oraș cu elevatorul politic).

 

Referendumul a fost validat: trebuiau să se prezinte 780 de oameni la urne, s-au prezentat peste 871 din care 826 au votat pentru reîntoarcerea la statutul de comună. Cu toate acestea, localitatea a rămas cu statutul de oraș, pentru că în România statul își încalcă propriile legi. Nici măcar astăzi prefecții județului nu au fost capabili să ofere o explicație pentru faptul că statul își încalcă premeditat propriile legi.

 

La mult timp după referendum, oamenii statului au precizat că un astfel de referendum are caracter… consultativ, pentru că Legea privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional (nr. 351/2001) nu prevede posibilitatea trecerii de la statutul urban la cel rural a unei localități, respectiv trecerea unui oraș la statutul de comună. Nu prevede, pentru că nu s-a gândit nimeni când a făcut legea decât că o comună ar vrea să devină oraș, nu și viceversa. Prin urmare nu exista o bază legală în care să se poată realiza “retrogradarea administrativă”. Sigur, statul nu a explicat de ce în atare situație a mai aprobat cheltuirea banilor publici și a implicat AEP în această nelegalitate.

 

Cert e că în documentele AFM, Dragomirești are statut de comună. Oamenii plătesc în continuare taxe și impozite de mediu urban.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here