APRECIERI TÂRZII – Trei titluri post-mortem de Cetăţean de onoare al județului Maramureş, pentru Cornel Grama, Nicolae Dicu și Ioan Dulf

0
958
Ioan Dulf, Cornel Grama, Nicolae Dicu

SENSUL ONOAREI POST-MORTEM. Administrația județeană va oferi trei noi titluri de Cetăţean de onoare al județului Maramureş, toate trei distincțiile fiind post-mortem. Cei trei cetățeni de onoare ai Maramureșului sunt foști ingineri care au condus instituții emblematice ale județului: Cornel Grama, Nicolae Dicu și Ioan Dulf. Nu oportunitatea conferirii titlului onorific este de pus în discuție, ci momentul acordării distincției: după moartea celor trei.

 

Inginerul Cornel Grama (2 decembrie 1927 – 31 martie 2019) a fost timp de 30 de ani director general al prestigioasei Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG) Maramureş, unde a lucrat de la repartiție (după absolvirea Facultăţii de Mine şi Metalurgie din Timişoara) și până la pensionare. Este unul dintre principalii susținători ai fondării echipei de volei masculin Explorări Baia Mare. A decedat în urmă cu mai bine de 2 ani, în 31 martie 2019, la vârsta de 92 de ani.

 

Inginerul Nicolae Dicu (19 octombrie 1934 – 2 decembrie 2020) a fost timp de 10 ani director al Exploatării Miniere Cavnic, director al concernului românesc de metalurgie neferoasă Conef, director general al Companiei Naționale Remin Baia Mare, ministrul adjunct la ministerul Minelor în perioada finală a regimului comunist și ministru al Minelor în primul Guvern post-decembrist (2 ianuarie-28 iunie 1990). După absolvirea Institutului de Mine Petroşani (1959), s-a dedicat profesional în exclusivitate mineritului fiind considerat unul dintre cei mai mari specialiști români în domeniu. A decedat la 2 decembrie 2020, la vârsta de 86 de ani

 

Inginerul Ioan Dulf, fost director al Minei Șuior și primul președinte al Consiliului Județean Maramureș (funcție pe care a ocupat-o în perioada 1992-1994). Printre altele, este cel care a semnat, la 10 decembrie 1992, decizia de înființare a Muzeului de Mineralogie Baia Mare. A decedat la 11 mai 2021.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here