APRECIERE – Mihai Ghica, judecătorul care l-a condamnat pe primarul Cherecheș, în primă instanță, la 5 ani de închisoare pentru corupție, ales în noul CSM

0
1713
Mihai Ștefan Ghica

ALEGERI CSM. Mihai Ștefan Ghica (36 de ani), judecător la Secția penală a Tribunalului Cluj, a fost ales de magistrații din România într-unul dintre cele două posturi repartizate judecătorilor de la tribunale să-i reprezinte în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), care va fi numit în ianuarie 2023. Din viitorul CSM nu va face parte, pentru prima oară în ultimii 12 ani, niciun magistrat maramureșean (în ultimele două mandate, au fost membrii CSM procurorii Bogdan Gabor (47 de ani – mandatul 2011-2016) și Florin Deac (49 de ani – mandatul 2017-2022).

 

Ce este CSM

 

CSM este instituția publică care are rolul de garant al independenței justiției și este formată din 19 membri, dintre care 14 sunt aleși în adunările generale ale magistraților (9 judecători și 5 procurori validați de Senat), 2 sunt specialiști în domeniul dreptului reprezentanți ai societății civile (aleși de Senat), iar 3 sunt ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (instanța supremă) și procurorul general al României (Parchetului de pe lângă ÎCCJ, care are în structură DNA și DIICOT). Durata mandatului membrilor CSM este de 6 ani.

 

Din cei 9 judecători care sunt aleși ca membrii în CSM, 2 sunt judecători din cadrul tribunalelor. Pe unul dintre aceste două locuri a fost ales Ghica.

 

Cine este Ghica

 

Ghica, membru FJR (Asociația Forumul Judecătorilor din România) și unul dintre liderii protestelor magistraților împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, este judecătorul care l-a condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupție (luare de mită în formă continuată – două acte materiale) pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

 

În proiectul său de candidatură pentru funcţia de membru al CSM, Ghica, care are o experiență de aproape 13 ani în magistratură și este judecător din anul 2011 (este membru al colegiului de conducere al Tribunalului Cluj), i-a convins pe magistrații-electori cu principalul său obiectiv în ipoteza alegerii ca membru al CSM: respectul pentru oamenii din sistemul de justiție, prin asigurărea unui volum de muncă echilibrat și normat și a unui sprijin de calitate pentru judecător din partea unui personal auxiliar suficient și calificat. Ghica susține că astfel va crește calitatea actului de justiție și se va întări reputația și încrederea în justiție.

 

Mihai Ștefan Ghica este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” (promoția 2008). După absolvire a lucrat până în anul 2009 ca ofițer de poliție la Serviciul de combatere a traficului de persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București. În 2009 a fost admis la cursurile Institutului Național al Magistraturii, iar în 2011 a fost numit judecător.
A absolvit cursurile de masterat la Facultatea de drept a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (2012), acum fiind doctorand al Școlii doctorale a Facultății de drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, la disciplina Drept penal – Partea specială (teza pe care o documentează este „Infracțiunea de abuz în serviciu”). De asemenea, de anul trecut este cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (predă Drept penal). Este căsătorit și are doi copii (cu vârste de 9 ani, respectiv 5 ani și jumătate) și locuiește în Cluj-Napoca.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here