APARIȚIE EDITORIALĂ – Dicționarul localităților din Maramureș, într-o nouă ediție

0
344

DICȚIONAR – MARAMUREȘ. La editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca a apărut ediția a doua a lucrării „Dicționar etimologic al localităților din județul Maramureș” (autor Dorin Ștef). Volumul are 448 de pagini și cuprinde 247 de micromonografii ale tuturor localităților din județul Maramureș și, în plus, tratează exhaustiv etimologia toponimului “Maramureș”.

 

Este o lucrare cu caracter științific, cu aparat critic, note de subsol și bibliografie (240 de titluri), redactată la modul obiectiv. Fișa analitică a fiecărei localități, cuprinde, după caz, rangul, zonarea și localizarea, stema și sigiliul localității, prima atestare documentară a localităţii, numele comun al locuitorilor, porecla comunitară, personalităţi locale, cetățeni de onoare, instituții (administrație, sănătate, învățământ etc.), resurse naturale, arii protejate, monumente de arheologie și istorice.

 

În ceea ce privește originea numelui localităților, au fost analizate: denumirile atestate, evoluția numelui localității, numele vechi utilizat de localnici, soluțiile etimologice, evoluția etimologică. Cartea poate fi procurată din rețeaua librăriilor băimărene.ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here