ANTICIPARE – Încep lucrările la noua sală de sport din Bârsana, investiție de 6,2 milioane de lei, și se pregătesc cele de la viitorul complex sportiv, care cuprinde și un nou teren de fotbal

0
534

INVESTIȚII – BÂRSANA. Luni, 10 aprilie 2023, încep lucrările de execuție a noii săli de sport din Bârsana, obiectiv localizat pe strada Principală nr. 4, care va fi realizat de asocierea sereleurilor EN Electric Proiect Office & Costruzioni Generali Sud (Italia). Proiectul este gestionat de stat, prin Compania Națională de Investiții, iar contractul a fost semnat la 5 mai 2022, în urma unei licitații la care s-au înscris… 18 ofertanți, însă 12 au fost descalificați (oferte inacceptabile), iar din cei 6 rămași în cursă a fost desemnată câștigătoare de CNI asocierea nominalizată mai sus.

 

Asocierea cu lider EN Electric Proiect Office a câștigat cu suma de circa 6,2 milioane de lei (exact: 6.182.595,51), licitând cu 20% sub valoarea maximă estimată de CNI (valoric, au licitat cu peste 1,6 milioane de lei sub estimare). CNI, prin Manuela Irina Pătrășcoiu (director general) și Adrian Eduard Cefălan (director Implementare Investiții), a semnat ordinul de începere a lucrărilor din 10 aprilie 2023. Conform contractului, acestea trebuie finalizate/recepționate în 10 luni și jumătate.

 

Câștigătorii contractului

 

Asocierea câștigătoare este formată din EN Electric Proiect Office SRL din București, firmă specializată în lucrări de construcții drumuri și autostrăzi, care în 2021 a raportat o cifră de afaceri de aproape 40 de milioane de lei și un profit net de 4,3 milioane de lei. Scriptic, firma este controlată de Cristina Simona Popescu și Alexandru Dan Nistor (asociați în procente egale), însă presa centrală a introdus-o în sfera de influenţă a fostului prim-ministru PSD Mihai Tudose, după ce România liberă a dezvăluit în 2017 că soția acestuia, Corina Tudose, era angajată ca secretară a firmei, în perioada în care acesta era ministru al Economiei, perioadă care a coincis cu câștigarea de respectiva firmă a mai multor contracte de la CNI, care au totalizat 10 milioane de euro.

 

Ulterior dezvăluirii, soția lui Tudose a demisionat, acesta fiind desemnat în vara anului 2017 prim-ministru. Argument suplimentar: fiica lui Tudose, Diana Tudose, era asociată într-o firmă de distribuție a energiei electrice (Energreen Distribution SRL) cu Victor Nicolae Popescu (soțul lui Cristina Simona Popescu – asociată 50% în firma EN Electric Proiect SRL – și administrator al acestei firme) – la fel, după dezvăluirile presei, în 2017, Diana Tudose a ieșit din firmă.

 

Asociatul secundar, Costruzioni Generali Sud SRL este o firmă de construcții înregistrată în Napoli (Sicilia), fondată în anul 2010. În 2021 a raportat o cifră de afaceri de 7,4 milioane de euro și este reprezentată de napoletanul Carmine Petrillo (41 de ani).

 

Complexul sportiv a intrat în faza de pre-execuție

 

Primarul comunei Bârsana, Teodor Ștefanca, a precizat, pentru 2mnews, că pe lângă această sală de sport, a intrat în faza de pre-execuție și edificarea unei baze sportive, investiție care se va realiza pe un teren în suprafață de circa 15.000 mp tot prin CNI și care cuprinde un teren de fotbal cu gazon sintetic cu dimensiuni 105 m x 68 m, cu iluminat nocturn (48 de proiectoare), gradene pentru 500 de spectatori, un teren multifuncțional cu suprafață din tartan (pentru handbal, baschet, volei și tenis – cu dimensiunea 40 m x 20 m și iluminat nocturn), o clădire pentru vestiare, sală medicală, sală de protocol (cu regim de înălțime Parter + 1 Etaj parțial), cabină de poartă, o zonă de parcare, alei pietonale și spații verzi amenajate.

 

Din lipsa terenurilor și presiunea timpului pe care-l aveam la dispoziție pentru a putea demara o altă investiție importantă pentru dezvoltarea comunei, am renunțat la vechiul teren de fotbal, unde am edificat o grădiniță, aceasta fiind prima construcție de acest tip destinată exclusiv activității preșcolare. Însă nu am renunțat la ideea unui teren de fotbal și am găsit înțelegere la proprietarii unor terenuri situate în spatele fostului teren de fotbal. Așa că în acea zonă se va dezvolta un adevărat complex sportiv, atât de util nu doar pentru copiii și tinerii din comună, ci și din perspectiva socială și relațională a oamenilor din Bârsana, a precizat primarul Teodor Ștefanca.

Investiția este estimată la aproape 6,5 milioane de lei (exact: 6.463.053 lei, sumă care include TVA), iar perioada estimată pentru realizarea efectivă (proiectare tehnică, avizare și construcții-montaj) este estimată la 30 luni după obținerea tuturor avizelor, autorizației de construire și emiterea ordinului de începere a lucrărilor (sunt alocate 12 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lucrărilor). În acest moment, proiectul este avansat pe circuitul obținerii documentelor necesare demarării.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here