ANTICIPARE – Expiră și mandatul de reînvestire al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, Dana Mirela Borcuti: află cine va conduce Parchetul județean

0
884

MAGISTRAȚI. Procurorul Dana Mirela Borcuti (48 de ani), care conduce Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș din iulie 2016 în urma concursului câștigat, va rămâne la conducerea Parchetului județean și după 15 iulie 2022 (data expirării mandatului de reînvestire în funcția de conducere), prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de delegare a atribuțiilor aferente funcției de conducere.

 

Șefa procurorilor maramureșeni a fost, anterior numirii la conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, timp de 6 ani, în perioada 1 ianuarie 2010 – 1 ianuarie 2016, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, funcție câștigată la concurs și ulterior prelungită prin reînvestire (pe o perioadă de 3 ani).

 

Din 1 ianuarie 2016, după încetarea mandatului de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, Borcuti a fost transferată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș. La 15 iulie 2016, a fost numită, prin concurs, la conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș pe o perioadă de 3 ani, substituindu-l în funcție pe Florin Deac, al cărui mandat încetase și care a devenit prim-procuror adjunct al aceleași instituții, iar din 2017 membru al CSM.

 

Conform legii, un procuror poate deține funcția de prim-procuror numit pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii pe o perioadă de maximum 3 ani. După epuizarea perioadei de reînvestire, respectivul procuror poate rămâne în funcția de conducere (prim-procuror) doar prin delegare (un soi de interimat), la propunerea procurorului șef al instanței superioare (în acest caz, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Ana Maria Edu) și cu avizul CSM, până la ocuparea funcției prin concurs (de regulă, delegarea se acordă pe o perioadă de 6 luni).

 

Dana Mirela Borcuti a fost numită procuror, prin decret prezidențial, în aprilie 1999, fiind repartizată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare (este originară din Baia Mare).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here