ANTICIPARE 2MNEWS – Administrația Maramureșului mai oferă 800.000 euro ca ajutor de stat unei companii aeriene: cel mai probabil, Ryanair

0
1015

DECIZIE. Consiliul Județean (CJ) Maramureș va modifica Hotărârea din octombrie 2021 prin care acordă unor companii aeriene ajutor de stat, mizând pe atragerea a cel puțin încă unei companii, după HiSky, pentru a efectua curse regulate externe de pe Aeroportul Internațional Maramureș (Comisia Europenă a avizat pozitiv acordarea unor subvenții financiare companiilor aeriene, sub formă de ajutor de stat, pentru reanimarea traficului scăzut, cauzat de restricțiile generate de pandemia de COVID-19). Modificarea constă, în principal, din majorarea cutumului total al ajutorului de stat de la 1,2 milioane de euro la 1,6 milioane de euro.

 

Practic, se disponibilizează încă 800.000 euro pentru acordarea a cel puțin unui ajutor de stat (banii provind din bugetul județului), respectiva companie urmând să efectueze curse regulate externe. Surse 2mnews susțin că Ryanair va fi cea de-a doua companie aeriană care va opera zboruri regulate externe de pe Aeroportul Internațional Maramureș (altă firmă cu care se negociază depunerea ofertei fiind Aegean Airlines, cea mai mare companie aeriană din Grecia, care a operat de pe aeroportul din județ curse charter și care a achiziționat în octombrie 2021, cu 1,3 milioane de euro, acțiunile majoritare ale companiei aeriene Animawings, fondată de Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour – Memento Group).

 

Decizia acordării a unui nou ajutor de stat a fost generate de prelungirea de către Comisia Europeană a termenului privind acordarea ajutoarelor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni, precum și suplimentarea bugetului schemei. Depunerea ofertelor va fi deschisă în această lună, iar în iulie ar urma semnarea contractului de acordare a ajutorului de stat pentru operarea de noi curse regulate externe din Maramureș.

 

Inițial, pentru aeroportul din Maramureș a fost aprobat un ajutor de stat de 1,2 milioane de euro. La prima sesiune (octombrie-noiembrie 2021) s-a depus o singură ofertă, cea a companiei din Republica Moldova, HiSky, care a semnat un contract de 800.000 de euro pentru implementarea a trei curse regulate externe (Paris și Milano – funcționale acum – și Londra – în procedură  de reluare, conform surselor 2mnews vor fi reluate începând de săptămâna viitoare).

 

HiSky Europe (Republica Moldova) a operat primele curse externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș din 17 decembrie 2021 (către Londra și Milano) – de luna trecută a început și operarea cursei extrene cu destinația Beauvais Airport (Paris – Franța), care până acum merge cel mai bine pentru companie (cel mai mare număr de pasageri).

 

Ryanair este o companie aeriană irlandeză de tip low-cost, deținută de Ryanair Holdings plc, cea mai mare din Europa, depășind la numărul de pasageri și profit toate companiile aeriane, inclusiv cele ce nu sunt low-cost. Compania este fondată în anul 1985 de Thomas Anthony Ryan, fostul manager din perioada 1956-1975 al Aer Lingus (la acea vreme compania de stat din Irlanda).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here