ANCHETĂ INTERNĂ – Directorul Penitenciarului Baia Mare, acuzat că ar fi strâns de gât o polițistă pe care a hărțuit-o sexual și moral: “Declarațiile din înregistrare, luate din context”

3
12906

SCANDAL LA PENITENCIAR. Directorul Penitenciarului Baia Mare, comisar şef de poliție penitenciară Horia Ştefan Chiș (47 de ani), este vizat de o anchetă a unei “echipe multidisciplinară de specialişti” de la centru (Administraţia Naţională a Penitenciarelor – ANP), fiind suspectat că ar fi strâns-o de gât pe una dintre polițistele angajate la Penitenciar. Horia Chiș conduce de aproape 14 de ani (din noiembrie 2008) echipa managerială a unității de detenție de regim deschis și semideschis din Tăuții de Sus.

 

Ancheta a durat… două zile

 

Ancheta, denumită pentru public “control inopinat”, a fost dispusă de conducerea ANP în urma unei “sesizări în care este semnalat un act de agresiune asupra unui poliţist de penitenciare” și a început în 5 iulie 2022. Conform Recorder, agresiunea s-a petrecut în 19 mai 2022, în biroul directorului Horia Chiș, și este certificată printr-un raport intern al medicului instituției (Andreea Boga), în care sunt descrise semnele unei agresiuni și recomandă o expertiză medico-legală, care a fost efectuată în aceeași zi și confirmă supozițiile raportului medicului penitenciarului. Polițista a primit 7 zile de concediu medical.

 

În înregistrările audio efectuate de polițistă după comiterea faptei pe care o reclamă (și pe care le puteți asculta în ancheta Recorder AICI), directorul Horia Chiș recunoaște existența „evenimentului” (cum îl numește el):

 

Mi-am cerut scuze prima dată, pentru faptul că, în general, am o duritate  extremă când vine vorba de Correctional (n.red., acesta este titlul unui proiect implementat în acest moment la Penitenciarul Baia Mare) și pentru faptul că a existat evenimentul, care urmează să stabilim ce fel de eveniment a fost – care e percepția ta, care e percepția mea. (…) Lucrul ăsta a rupt absolut tot și nu se va mai întâmpla. (…) Eu nu te-am bătut, asta nu-i bătaie”. Directorul Penitenciarului acreditează și ideea că și dacă va fi destituit va reveni în funcție, după procesul pe care-l va deschide.

 

Polițista, care susține că ar fi fost hărțuită sexual și moral timp de peste un an de către directorul Chiș, nu a nominalizat agresorul în sesizarea agresiunii, făcută la ANP, precizând doar că a fost agresată de un alt angajat al Penitenciarului. După înregistrarea raportului, atât directorul Chiș, cât și psihologul Penitenciarului Baia Mare (Angela Kozma) au discutat cu polițista să își retragă sesizarea.

 

2mnews a vorbit cu directorul Chiș

 

Conducerea ANP a precizat că, în funcţie de rezultatele verificărilor, va dispune, „cu fermitate, măsuri în consecinţă”. Conform directorului Horia Chiș, contactat de 2mnews, controlul s-a finalizat miercuri, 6 iulie 2022. Adică s-a desfășurat pe perioada a doar două zile.

 

Chiș a confirmat pentru 2mnews că în înregistrările făcute public de Recorder este vocea lui (în reacția pentru Recorder directorul avansase supoziția că există posibilitatea ca înregistrările deținute de publicație să nu conțină vocea sa, dar să fie atribuite persoanei sale), însă susține că acestea sunt “trunchiate” și așezate contextual, acreditând ideea că acest fapt s-a făcut pentru a credibiliza acuzațiile polițistei. Chiș a mai precizat că după deciziile pe care le va comunica ANP în  urma controlului/anchetei va spune mai multe.

 

Directorul Penitenciarului Baia Mare a menționat pentru 2mnews că pregătește un comunicat de presă (l-am așteptat timp de circa 3 ore, peste intervalul avansat de Chiș ca timp de remitere, tocmai pentru a afla argumentația celui acuzat de agresiune fizică, hărțuire sexuală și morală).

 

 

Iată principalele idei cuprinse în respectiva explicație scriptică: polițista “nu este victima niciunui act ilegal sau imoral, e lipsită de profesionalism și de etică” și vizează îndepărtarea sa din funcție (nu explică motivația pentru care polițista ar viza asta); spune că doar a certat-o, n-a și lovit-o (“evenimentul (…) are strict conotație de reproșuri verbale accentuate”) și că polițista a mințit; evenimentul ar fi cauzat de faptul că polițista ar fi încercat să-l determine să semneze un contract de achiziție (din proiectul Correctional, despre care aveți detalii la finalul scrierii) de peste 200.000 lei, fără respectarea normelor legale. Și că se pune la dispoziția organelor administrative și judiciare din anchetă (n.red., de parcă asta ar fi o opțiune, nu o obligație). Aveți mai sus și documentul cu comunicatul integral al directorului Chiș (click pe foto de mai sus pentru a deschide documentul în format mărit sau accesați link-ul oferit în paragraful anterior pentru a accesa/descărca documentul în format .pdf pe dispozitivul dumneavoastră).

 

Câteva observații și un pronostic

 

Doar 5 observații analitice (în urma audierii înregistrărilor audio, al discuției cu directorul Chiș și al lecturării comunicatului de presă atașat scrierii):

 

1) singurii care-și schimbă declarațiile sunt directorul și psihologul penitenciarului;

 

2) directorul nu explică în niciun fel concluziile raportului medico-legal (dacă doar a certat-o, nu putea să o învinețească pe polițistă în așa fel încât aceasta să primească 7 zile de concediu medical);

 

3) în cazul în care n-a hărțuit-o sexual pe polițistă, Chiș nu explică desele referiri prezentate în înregistrări la familie, la greșelile comise;

 

4) în cazul în care doar a certat-o pe polițistă și în contextul în care el e atât de integru și bine perceput și cu mare credibilitate în sistem, Chiș nu explică de ce este sigur că va fi destituit/îndepărtat din funcție;

 

5) debutul comunicatului de presă este caracteristic în cel mai fidel mod manualului stalinist de manipulare publică (începe cu discreditarea celui care a făcut publică situația cauzatoare a anchetei interne – dacă angajatul e chiar atât de slab profesional, imoral și hoț, de ce l-a mai ținut în funcție?).

 

Pronostic: Horia Chiș va fi eliberat din funcția de director al Penitenciarului Baia Mare.

 

Cine este Horia Chiș
Horia Chiș este absolvent de Psihologie (la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, promoția 1996) și Științe juridice (la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, promoția 2004), are două masterate (în Drept administrativ şi statutul funcţionarului public, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în 2006, și în Management public, la Universitatea de Nord din Baia Mare, în 2010) și mai multe cursuri/studii post-universitare de specialitate (Reintegrarea socială a infractorilor – 2002, Psihologie judiciară – 2003, Managementul Resurselor Informaţionale pentru personalul de conducere – 2012).
El a fost numit la conducerea Penitenciarului Baia Mare în noiembrie 2008 (avea 34 de ani), înlocuindu-l pe Ioan Marincaș, soțul Vioricăi Marincaș, cea care avea să devină prima femeie din România numită la conducerea unui Inspectorat Județean de Poliție. Chiș lucrează la Penitenciarul Baia Mare de 20 de ani (din 2002), inițial ca șef de tură, apoi șef Birou Siguranța deținerii. În 2006 a fost detașat la ANP, fiind împuternicit șef Serviciul Prevenirea criminalității organizate și terorismului. Din 2007 s-a reîntors la Penitenciarul Baia Mare, unde în anul următor a fost numit director.
În perioada în care a condus/conduce Penitenciarul (noiembrie 2008 – prezent), Chiș a avut două perioade (scurte) în care a părăsit postul de conducere, prin detașare. Prima dată în octombrie 2009 – iulie 2010, când a fost numit director general adjunct la ANP (a fost înlocuit la conducerea Penitenciarului Baia Mare de adjunctul Ioan Chindriș), iar a doua oară în mai 2011, când a fost detașat la conducerea Penitenciarului din Timișoara (al cărui director a fost numit, la rândul său, director general adjunct la ANP) – atunci a fost înlocuit la conducerea Penitenciarului Baia Mare de comisar Dorinel Boitor -, însă la expirarea detașării, după doar 6 luni, în noiembrie 2011, a revenit pe postul de director  de la Baia Mare.
În 2016, Chiș a fost desemnat de ANP cel mai bun director de penitenciar din țară.

Despre proiectul Correctional

 

În acest moment, (și) la Penitenciarul Baia Mare (alături de penitenciarele din Târgu Mureș, Vaslui și Botoșani) se află în derulare un proiect puternic finanțat printr-un mecanism financiar norvegian, cu circa 31,8 milioane de euro. La Baia Mare (Tăuții de Sus) se construiește un pavilion nou, cu 500 de locuri, la standarde europene, Penitenciarul având alocat în acest sens circa 7 milioane de euro – pe lângă această investiție, proiectul prevede și alte sume alocate (de circa 1,2 milioane de euro) pentru reintegrarea deținuților prin formare profesională și completarea studiilor.

 

* Colaj 2mnews în baza: foto dreapta @Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, foto stânga @ Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor – FSANP

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Explicații puerile în opinia mea din partea domnului director, indiferent cât de exigent ești în legătură cu un proiect sau de dur este absolut inacceptabil să strângi de gât pe cineva. Cum poate cineva licențiat în psihologie și drept să nu recunoască la sine asemenea manifestări abuzive atât psihologic cât și juridic?

    • … dacă vă referiți la un comentariu pe pagina de FB a 2mnews, aflați că nu din vina noastră (nu cenzurăm decât comentariile cu limbaj licențios). Dacă comentariul a fost postat pe un grup pe care apare articolul, aflați că nu din vina noastră (nu moderăm grupuri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here