ANALIZA UNUI FAPT – Risc iminent ca alianța politică să nu se facă în timp util: USR și PLUS, împreună sau separat la alegerile locale

0
754
Florin Barbur (PLUS Maramureș) și Dan Ivan (USR Maramureș)

ALEGERI LOCALE 2020. Alianța dintre USR și PLUS are un istoric care datează de la începutul anului 2019. La 2 februarie 2019, s-a înființat Alianța 2020 USR PLUS, reprezentanții celor două organizații formând o uniune a forțelor politice autoprezentate ca fiind „curate, necorupte sau compromise”, cu scopul declarat de a învinge PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Alianța a participat sub sloganul “Fără hoție ajungem departe”, un remake al campaniei de succes a USR “Fără penali în funcții publice”.

 

La europarlamentarele din 2019, Alianța USR PLUS a câștigat 8 mandate de europarlamentari în urma unui scor electoral surprinzător, 22,4% (foarte aproape de PSD, 22,5%), al treilea în ierarhia națională. La nivel județean, însă, Alianța a învins PSD, clasându-se pe locul 2 în Maramureș cu 21,18%, în condițiile unei prezențe la urne de aproape 43% (record în județ pentru un scrutin privind Parlamentul European).

 

Rezultatul alegerilor europarlamentare a determinat cele două partide să semneze un protocol de alianță politică și pentru alegerile prezidențiale, locale și parlamentare, conform căruia USR și PLUS și-au făcut publică intenția de a participa la aceste alegeri locale pe liste comune, ca alianță politică – de fapt, la nivel național strategia constă în fuziunea celor două partide, însă timpul redus și procedurile birocratice fac imposibil acest lucru până la alegeri, fapt pentru care s-a convenit ca procesul de fuziune să aibă loc după alegerile locale.

 

Înscrierea alianței la Tribunal, tardivă

 

Pentru că potriveala de-acasă e diferită de realitatea din târg, în acest moment există riscul ca timpul rămas pentru înscrierea la tribunal a acordului politic dintre USR și PLUS pentru alegerile locale să nu fie suficient. De ce? Simplu (de explicat): primele două termene stabilite de Tribunalul București au fost amânate datorită grevei magistraților, iar următorul termen este în 25 martie.

 

În cazul în care va mai exista o singură amânare sau dacă soluția va fi contestată în apel, alianța politică nu va mai putea fi înscrisă în timp util pentru depunerea candidaturilor comune. În contextul extrem de probabil ca Alianța USR PLUS să nu poată fi înscrisă ca atare în instanță, cele două partide trebuie să caute variante alternative cu care să se prezinte în fața electoratului.

 

USR: 2 variante; PLUS: o singură variantă

 

Ce soluții au pregătite USR și PLUS în Maramureș în cazul în care alianța politică nu va putea fi oficializată la timp pentru a fi înscrisă ca atare la alegerile locale? Să vedem ce spun principalii actanți, președinții Dan Ivan (USR Maramureș) și Florin Barbur (PLUS Maramureș)…

 

Dan Ivan (USR Maramureș): Încă de la începutul procedurilor de înregistrare ca formațiuni politice, atât USR cât și PLUS au fost continuu șicanate cu contestații în instanță. Întotdeauna am găsit soluțiile legale de a merge mai departe. În cazul alegerilor locale din acest an, dacă protocolul USR-PLUS nu va fi înregistrat la timp în registrul de alianțe politice avem la îndemână două variante: încheierea unor alianțe electorale la nivel local și județean (care ulterior trebuie validate de Comitetul Politic USR și de Consiliul Național PLUS și înregistrate la Biroul Electoral) sau candidatura pe liste separate, dar cu susținerea unor candidați comuni la funcțiile de primar și președinte de Consiliu Județean. Am convingerea că în oricare dintre aceste variante, USR și PLUS își vor aduce, începând cu acest an, un aport semnificativ în profesionalizarea și transparentizarea activității administrației publice locale, atât la nivel de județ cât și în Baia Mare și în celelalte localități.

 

Florin Barbur (PLUS Maramureș): Decizia birourilor este de a merge pe liste comune, însă există, într-adevăr, posibilitatea ca alianța politică să nu poată fi înregistrată la Tribunalul București în timp util pentru alegerile locale. În acest sens, o decizie se va lua la nivel central, însă varianta candidaturii pe liste separate cu susținerea unor candidați comuni pentru funcțiile de primari și președinte al Consiliului Județean nu mai este de actualitate pentru PLUS, nefiind agreată de conducerea partidului. Rămâne, așadar, varianta clasică a alianței electorale, adică a listelor comune pentru alegerile locale înregistrate ca atare la birourile electorale locale și la cel județean.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here