ANALIZĂ – Cum a decis politic Gabriel Zetea împărțirea a 86.000 de euro pentru paranghelii „culturale prioritare” în Maramureș

1
931
Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș

FAPT. În Maramureș, încă din timpul dinozaurilor, pentru statisticieni din anii ’90, când Consiliul Județean era condus de viitorul multi-ministru Decebal Traian Remeș (doar ne tragem din daci și romani – am învățat la istoria măsluită a acestui popor -, iar apoi de șireturi – am învățat din istoria contemporană), forul administrativ al județului a trăit în pace și concordie politică, levitând deasupra problemelor grave ale județului și împărțindu-și frățește agoniseala, adică biștarii publici, indiferent de proporția putere-opoziție. Nu contează câți sunt, se-mparte egal, tuturor partidelor, iar apoi liderii grupurilor îi distribuie UAT-urilor (orașelor și comunelor) conduse de primarii lor. Așa nu se supără nimeni…

 

Șmenu’ mic, dar politic

 

S-a-ntâmplat asta pentru că opoziție n-a existat nicicând în Maramureș, decât rareori una de fațadă, declarativă și exclusiv a sterilelor și plictisitoarelor declarații politice. Apropo, vi-l mai amintiți pe viitorul fost ministru social-democrat Gheorghe Șimon, în plen, ridicându-se simpatic, impunător și strigând întrerupându-l politic pe democratul Mircea Man: „Domnule președinte, dați-mi voie, pe procedură!”? Și, „pe procedură”, i se dădea cuvântul, deși nimeni n-a știut niciodată unde prevede procedura (adică regulamentul) că sunt permise declarațiile politice în orice context… În fine, am comparat mereu șimonsianul „pe procedură” cu acel „Dați-mi voie! Dați-mi voie!”, clamat de la tribună de Farfuridi al lui Nenea Iancu Caragiale în „O scrisoare pierdută”.

 

Această concordie se întâmplă și acum, tânărul Gabriel Valer Zetea, devenit comunist după moartea comunismului, neavând niciun interes să schimbe ceva. În fond, el are nevoie de pacifiști disciplinați în plenul CJ Maramureș, nu de o opoziție care să-l împiedice să conducă așa cum vrea el destinele, dar mai ales finanțele județului. El s-a pupat pe gură, pasional și-mpotriva firii politice, cu toți dușmanii PSD-ului de la nivel central, făcându-se preș și numind un vicepreședinte de la „băsiștii” (PMP) care-l înjură pe Dragnea-n Parlament și unul de la Coaliția primarului Cătălin Cherecheș, care l-a jignit în toate felurile și din toate pozițiile.

 

Ultima împărțeală a bănetului public s-a-ntâmplat recent, 400.000 de lei, adică 86.000 de euro, pentru parangheliile specifice oricărei țări bananiere, sărace și rupte-n fund, cu buda-n fundu’ curții, dar care nu renunță la petrecerile pe bani publici. 18 sărbători au fost incluse în Programul Cultural Prioritar al Consiliului Județean în anul 2018 și banii s-au împărțit, politic, veți vedea, și frățește.

 

Cine a luat cașu’ lui Zetea

 

Să defalcăm (citându-i). Cele mai mari sume alocate unei paranghelii a fost de 29.000 de lei. Cine a luat suma maximă? Cine a meritat, adică cinci UAT-uri. Să filtrăm. Seini – locul de baștină al lui Zetea, patrimoniu PSD, pentru zilele orașului (no, oarecum e logic într-o țară de hoți ca zilele unui oraș să fie incluse în programul cultural prioritar al județului, mai ales că acolo colapsul financiar a determinat-o pe primărița social-democrată să ceară bani cu miloaga de la Guvern pentru a debloca financiar funcționarea administrației locale).

 

Tot suma maximă o încasează alte trei fiefuri pesediste: Sighetu Marmației (pentru Festivalul de Datini „Marmația”, primar Horia Vasile Subli, PSD), Șomcuta Mare (pentru zilele orașului, primar Gheorghe Buda PSD) și Asuaju de Sus (pentru un festival interjudețean de muzică populară, primar Vasile Boitor PSD). Dar PMP-ul lui Lucian Morar a ținut aproape (în politica mioritică dușmăniile țin până la bani) și și-a tras două localități care vor primi, la fel, suma maximă: Ulmeni (pentru zilele orașului, oraș condus de Morar, dar era normal să militeze să-și dea cei mai mulți bani posibili, nu?) și Dragomirești (pentru un festival, primar Vasile Țiplea, recompensat pentru transferul din PMP în PSD – și în Dragomirești PSD a făcut alianță cu PMP, dușmanii de la nivel central).

 

 

Bani mulți iau și alte fiefuri pesediste: 24.000 de lei s-au repartizat la Borșa (pentru un festival, primar prietenul de sânge al lui Zetea, Ion Sorin „Neluțu” Timiș, după cum se recomandă pe pagina oficială a primăriei, tot PSD), Rozavlea (pentru un festival, primar Vasile Mîrza, cooptat în PSD de la PNL), Botiza (tot pentru un festival, primar Florea Poienar PSD) și Ieud (pentru două manifestări simultane, primar Nicolae David, PSD – aici Zetea a lovit, magistral, dublă lovitură, mulțumindu-și și un primar din partid și pe celălalt vicepreședinte al CJ, Doru Dăncuș, originar din comună).

 

Vin apoi trei localități ale „săracilor” din pseudo-opoziție (PNL), cu repartizări de 19.000 de lei:

Dumbrăvița (pentru un festival, primar Felician Ciceu PNL), Ocna Șugatag (pentru „Tânjaua Hotenarilor”, primar Mihai Ivaszuk PNL). Din poignet, mai mult de gura consilierului Nicolae Mișulec (PNȚCD), se sponsorizează cu aceeași sumă și minoritatea ucraineană, pentru Festivalul  internațional de etnografie și folclor al huțulilor de la Repedea.

 

În fine, alocare de 17.000 de lei pentru Strâmtura (primar Ioan Pasere PSD), iar cu 14.000 de lei Baia Mare (pentru un festival de jazz, aici simt că iar a fost mâna lui Doru Dăncuș), din nou Sighetu Marmației (cu un festival de poezie și același primar Scubli PSD), Băița de sub Codru (pentru un festival, primar Aurel Dumuța PSD) și Groși (pentru un festival, primar Florin Boltea – și-a câștigat mandatul ca uneperist, dar e liberal).

 

OK, cam asta a fost derularea îndestulării. De-acum, cep la distracție. Culturală, evident. Și prioritară.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Miresu Mare vad ca nu este trecut pe aceasta lista cu bani putini desi are un festival numit Florile Somesului?! Sa intelegem ca are legatura cu cearta dintre CJMM si dr. Stefan Maris de la Centrul creatiei?! Asteptam vesti dl. Vischi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here