ANALIZĂ 2MNEWS – În 2021, cifra de afaceri totală în Maramureș a crescut cu 3,8 miliarde de lei, ajungând la 23 de miliarde de lei: firmele din județ au totalizat un profit net de 2 miliarde de lei

0
328

ECONOMIE – MARAMUREȘ. În anul 2021, numărul firmelor (agenților economici) din județul Maramureș a crescut la 57.418, cu peste 3.000 de firme mai multe decât în 2020. Practic, în Maramureș erau înregistrate 2,44% din totalul agenților economici din România (față de 2,31% în 2020). Pe piața muncii acest ascendent nu a modificat nimic, la finalul anului fiind înregistrați 74.131 de angajați, număr aproape identic cu cel din anul 2020 (74.105 angajați) – procentual, în județ erau 1,92% din totalul de angajați din țară (față 1,91%, la nivel național).

 

Analizând datele financiare ale firmelor active în economia județeană sesizăm un paradox (nesurprinzător și explicabil pentru analiștii domeniului): deși cifra de afaceri totale a județului Maramureș a crescut semnificativ, cu 16,59%, în date financiare nete cu aproape 1 miliard de euro, ajungând la aproape 23 de miliarde de lei (22,9 miliarde de lei față de 19,1 miliarde de lei în 2020), profitul a ajuns la 2 miliarde de lei (ceea ce înseamnă doar 1,07% din profitul net realizat/declarat în România), ceea ce înseamnă o creștere mai mare decât cea a cifrei de afaceri totale din economia județului: 20%.

 

Simplificat, firmele din Maramureș au produs mai mulți bani cu același număr de angajați și au înregistrat o creștere procentuală a profitului net mai mare cu 3,41% comparativ cu creșterea cifrei de afaceri. Explicațiile pot fi mai multe, însă principalele sunt: 1) au crescut prețurile produselor/serviciilor; 2) au scăzut costurile de producție; 3) au crescut productivitatea muncii/angajat, eficientizând resursa umană; 4) au crescut gradul de tehnologizare în realizarea produselor, materializat în reducerea raportului cost/produs; 5) analiza comparativă se raportează la anul pandemic 2020, unul dintre cele mai slabe din istoria economică recentă.

 

Această creștere (atât procentuală, cât și în sumă reală) a profitului în 2021 nu este o carcateristică a firmelor din Maramureș, fiind sesizată și la nivel național. Practic, deși și-a majorat profitul net total cu aproape 450 de milioane de euro, Maramureșul a scăzut în ponderea națională: în 2020, când a realizat un profit total de 1,6 miliarde de lei acesta reprezenta 1,13% din profitul net realizat în România, iar în 2021, când a realizat un profit total de 2 miliarde de lei, acesta reprezintă doar 1,07% din profitul net realizat la nivel național.

 

NOTĂ: Această scriere este bazată pe date financiare oficiale aferente anului 2021 și înregistrate de peste 98% dintre firmele din județul Maramureș, implicit gradul de fidelitate a datelor este edificator la nivel macro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here