ANALIZĂ 2MNEWS – Câtă energie electrică consumă troleibuzele operatorului de transport public Urbis Baia Mare și cât se plătește pe an

0
1136

TRANSPORT ÎN COMUN – CONSUM TROLEIBUZE. Operatorul de transport public de persoane Urbis SA Baia Mare cumpără energie electrică în valoare de 2,4 milioane de lei (estimarea: 2.446.521 lei), pentru a alimenta baza de autobuze/troleibuze de pe strada 8 Martie nr. 3, trei stații de redresare (localizate pe strada 8 Martie, strada Motorului și B-dul Unirii), chioșcurile și automatele de bilete.

 

Conform calcului 2mnews, făcut în baza caietului de sarcini al Urbis, operatorul de transport public de persoane consumă 128,33 MWh/lună, cantitate de energie electrică de medie și joasă tensiune pe care vizează să o achiziționeze cu 203.876 lei/lună. Sigur, cea mai mare parte a energiei electrice este necesară funcționării celor două linii de troleibuz.

 

Practic, cererea operatorului de transport public controlat de administrația municipiului Baia Mare este de a cumpăra 1.540 MWh (din care 1.400 MWh – medie tensiune – și 140 MWh – joasă tensiune). Energia electrică trebuie livrată de contractor la locurile de consum, pe o durată de 12 luni, contractul de furnizare a energiei electrice urmând să fie atribuit pe criteriul Prețul cel mai mic (ofertele furnizorilor de energie sunt așteptate până la 20 martie 2023).

 

Urbis SA este controlat de administrația municipiului Baia Mare (acționar majoritar care deține 97,06% din totalul acțiunilor), acționari cu participațiuni reduse fiind UAT-urile Tăuții Măgherăuș (0,98%) și comunele Recea, Dumbrăvița, Groși și Săcălășeni (fiecare deține 0,49% din totalul acțiunilor). Firma este operator regional de transport public de persoane (cu autobuze și troleibuze – ultimele, care consumă cea mai mare parte a energiei electrice achiziționate, circulă pe două linii, 54 și 50) pentru o parte din zona metropolitană Baia Mare, fiind puternic subvenționată din bugetele publice (preponderent din cel al Băii Mari).

* Foto: @Andrei Andraș via forum.metrouusor.com

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here